Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2021

  • Oktober

  • Landet öppnas upp igen

   Regeringen börjar stegvis öppna upp landet igen eftersom smittspridningen avtagit och allt fler malaysier är fullvaccinerade mot coronaviruset. Såväl inrikes som utrikes resande tillåts för dem som är fullt vaccinerade. Butiker och andra företag får öppna igen och tjänstemän återvänder till kontoren. Malaysias vaccinationskampanj har varit effektiv, enligt regeringen är 90 procent av den vuxna befolkningen fullvaccinerad. Spridningen av coronaviruset var som snabbast i augusti 2021 då över 20 000 nya infektioner registrerades per dygn och hundratals avled med covid-19.

  • September

  • Samarbetspakt med oppositionen

   Regeringen och återstoden av den oppositionella Hoppets allians ingår en pakt om att samarbeta för att få ett slut på den politiska turbulensen. Samarbetet gäller bland annat kampen mot coronapandemin och parlamentariska reformer som ska garantera att rättsväsendet är politiskt oberoende. Parterna enas också om att parlamentet inte ska upplösas förrän tidigast den 31 juli 2022, inför parlamentsvalet som ska hållas senast under 2023.

  • Augusti

  • Nya regeringen tillträder

   Premiärminister Ismail Sabris nya Umnodominerade regering tillträder. Ismail Sabri själv är inte närvarande vid ceremonin vid kungapalatset eftersom han kommit i kontakt med en coronainfekterad person och därför sitter i karantän. De flesta av ministrarna i Ismail Sabris nya regering satt också i den gamla Muhyiddin-regeringen som nyligen avgick.

  • Umnoveteran blir ny premiärminister

   Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob från Umno tillträder som ny premiärminister sedan kungen utnämnt honom till posten som regeringschef en dag tidigare. Därmed innehar Umno åter premiärministerposten. Ismail Sabri var vice premiärminister i den regering som föll några dagar tidigare och har dessförinnan innehaft flera ministerposter. Han har stöd av en knapp majoritet av parlamentets ledamöter. Hans regering kommer sannolikt att likna den som avgick och stöds av Muhyiddin och hans parti.

  • Regeringen faller

   Premiärminister Muhyiddin avgår och hans regering faller samman efter 17 månader av politisk turbulens. Det sker efter det att viktiga allierade dragit tillbaka sitt stöd för Muhyiddin och hans regering. Därmed blir han den mest kortlivade premiärministern i Malaysias historia. I samband med sin avgång riktar Muhyiddin kritik mot tidigare bundsförvanter inom Umno, däribland den tidigare premiärministern Najib Razak, och anklagar dem för att ha vänt sig emot honom när han vägrat avskriva korruptionsåtal mot dem. Myhuiddin sitter kvar som tillförordnad premiärminister till dess att en ersättare utsetts. Kungen, som har befogenheter att utse en ny regeringschef, säger att nyval i en nära framtid "inte är bästa alternativet". Malaysia är för närvarande hårt drabbat av deltavarianten av coronaviruset.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0