Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Augusti

  • Sällsynt kritik mot Kina

   Utrikesminister Hishammuddin Hussein kritiserar Kinas anspråk i Sydkinesiska havet som grundlösa enligt internationell rätt. Ministern tillägger att Malaysia vänt sig till FN för att hävda sin rätt till territoriet utanför den malaysiska kusten. Uttalandet är ovanligt från Malaysia som tidigare oftast valt att ligga lågt gentemot Kina, som är landets största handelspartner.

  • Juli

  • Najib Razak döms till tolv års fängelse

   En domstol i Kuala Lumpur dömer den före detta premiärministern Najib Razak från Umno till tolv års fängelse i den första av en rad rättegångar i samband med 1MBD-skandalen. Najib Razak tilldöms också böter på motsvarande 49 miljoner dollar. Domstolen fäller Najib Razak på samtliga sju åtalspunkter för att ha plundrat den statliga pensionsfonden 1MDB, bland annat genom penningtvätt och maktmissbruk. Najib Razak har enligt rätten fört över tio miljoner dollar från fonden till sitt eget privata konto. Najib Razak förnekar all skuld och säger att han vilseleddes av ekonomiska rådgivare. 1MDB-skandalen inbegriper korruption och förskingring på hög politisk nivå i en rad länder (se Aktuell politik).

  • Maj

  • Malaysia återfår pengar från 1MDB

   Det amerikanska justitiedepartementet har enats med en emiratisk affärsman om att han ska återlämna tillgångar för 49 miljoner dollar till Malaysia. Pengarna kommer från den plundrade malaysiska pensionsfonden 1MDB. Affärsmannen ska ha varit inblandad i förskingringen. Det amerikanska justitiedepartementet säger att det nu har hjälpt Malaysia att återfå sammanlagt närmare 1,1 miljard dollar som förskingrats ur fonden och tvättats på den globala marknaden. Totalt plundrades 1MDB-fonden på drygt 4,5 miljarder dollar mellan 2009 och 2015.

  • Företag får öppna igen

   Regeringen tillåter att de flesta företag återupptar sin verksamhet. Kravet på så kallad social distansering kvarstår. Platser som innebär risk för trängsel som biografer, moskéer och skolor hålls fortsatt stängda. Det är inte heller tillåtet att resa till sina hembyar under id-ul-fitr, högtiden som avslutar ramadan. Antalet nya fall av covid-19 har minskat till färre än 100 de flesta dagar. Vid tidpunkten har Malaysia haft runt 6 000 bekräftade fall av covid-19 och 100 dödsfall. Enligt regeringens beräkningar har nedstängningen av landet hittills kostat 14 miljarder dollar.

  • Mars

  • Snabb spridning av coronaviruset

   Malaysia förbjuder sina medborgare att resa utomlands samt utländska medborgare att resa in i landet. Skolorna stängs, större folksamlingar förbjuds och flertalet butiker samt gudstjänstlokaler stängs. Människor uppmanas att stanna hemma. Åtgärderna vidtas för att försöka hindra den snabba spridningen i landet av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. När besluten fattas har Malaysia flest bekräftade coronafall i Sydöstasien. Den snabba spridningen kopplas till ett islamiskt massmöte utanför Kuala Lumpur i början av mars. När det visar sig att många malaysier väljer att inte följa reglerna får militären i uppdrag att bistå polisen i arbetet med att se till att invånarna följer restriktionerna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0