Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Tumult i centrala Beirut

   Sammanstötningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor rasar i centrala Beirut. Helgen beskrivs som den stökigaste sedan protestvågen mot landets politiska elit började hösten 2019. Polisen blockerar vägen till parlamentet för en folkmassa som ropar slagord som "Revolution!". Demonstranter kastar sten och säkerhetsstyrkor använder vattenkanoner och tårgas mot dem. Sjukvårdspersonal räknar på kvällen den 19 januari till minst 530 skadade under två protestdagar.

  • Hizbollah instämmer i hot mot USA

   Hassan Nasrallah, ledare för den mäktiga shiarörelsen Hizbollah, hotar i ett TV-sänt tal USA med att militär amerikansk personal kommer att få betala ett högt pris för mordet på chefen för Irans utlandstyrka al-Quds ("Jerusalemstyrkan"). Generalen Qasem Soleimani, som dödades av en amerikansk drönare i Bagdad den 3 januari, var en nyckelperson i samarbetet mellan shiakrafter i Iran, Libanon, Syrien och Irak.  Iran har svurit att hämnas mordet. Nasrallah betonar för sin del att civila amerikaner "som affärsmän, ingenjörer, journalister och läkare" kommer att sparas.

 • 2019

  • December

  • Bildirektör ur askan i elden?

   Carlos Ghosn, affärsman och tidigare chef för biltillverkaren Nissan, rymmer till Libanon från husarrest i Japan, där han är misstänkt för ekobrott. Ghosn bär libaneiskt pass (men är också fransk och brasiliansk medborgare). Det finns inget utlämningsavtal mellan Libanon och Japan, men en japansk efterlysning via Interpol kan ändå försätta Libanons regering i bryderi. Två advokater gör en brottsanmälan mot Ghosn för att denne har besökt Israel, viket är förbjudet för libaneser därför att Libanon och Israel tekniskt sett är i krig.

  • Skepsis mot ny regeringsbildare

   Hassan Diab, akademiker med teknisk inriktning och med erfarenhet som utbildningsminister, får president Aouns uppdrag att bilda regering. Han uppger att ambitionen är att bilda en expertregering. Ledarna för den stora proteströrelsen förhåller sig skeptiska. De kräver att regeringen ska rekryteras bland personer som inte har band till partierna och den gamla politiska eliten.

  • Krav på utredning efter våldsam helg

   Efter en turbulent helg, då 28 personer förts till sjukhus efter sammanstötningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor, beordrar inrikesminister Raya al-Hasan en "grundlig och transparent" utredning av styrkornas agerande. Dagen efter väljer president Aoun att ännu en gång skjuta upp de konsultationer med partierna som krävs för att en ny regering ska kunna bildas (se 29 oktober). Det har gått nästan två månader sedan en folklig protestvåg tog fart, riktad såväl mot Libanons politiska eliter i allmänhet som mot impopulära beslut och prishöjningar i synnerhet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0