Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Många fast i stängda länder

   Omkring 20 000 libaneser i utlandet har hört av sig till landets beskickningar och bett om hjälp att ta sig hem från länder som har stängt sina gränser till följd av risken för spridning av sjukdomen covid-19. Närmare 13 000 av personerna befinner sig afrikanska länder där det finns kolonier av exillibaneser, inte på grund av turism utan mestadels för affärsverksamet.  Libanon förhandlar (liksom andra länder med många medborgare som fastnat utomlands) om lösningar, och frågan utlöser en politisk träta.

  • Libanon ställer in lånebetalning

   Libanon meddelar för första gången att staten inte kan betala ett lån i utländsk valuta som förfaller samma dag. Valutareserven räcker inte. Bankanalytiker anser att Libanon är i desperat behov av nödlån från IMF för att lugna kreditgivarna. Den mäktiga shiarörelsen Hizbollah, som tillsammans med sina allierade dominerar parlamentet, har varit emot krislån från IMF, som domineras av USA, men låter några dagar senare förstå att ett räddningspaket kan övervägas "om villkoren är rimliga". IMF uppmanar Libanon att genomföra snabba reformer för att stabilisera ekonomin.

  • Åklagare pressar Libanons banker

   Ekobrottsåklagaren Ali Ibrahim belägger tillgångar med kvarstad för 20 libanesiska banker och deras styrelser. Åtgärden som sätter press på bankerna måste också godkännas av Libanons centralbankschef. Det framgår inte vilka misstänkta brott åklagarmyndigheten utreder inom bankväsendet, men granskningen bottnar i rapporter om kapitalflykt.

  • Åklagare synar kapitalflykt

   Ordföranden i Libanons bankförening och företrädare för 14 banker frågas ut av åklagare om hur det kan komma sig att stora belopp har förts ut ut landet, samtidigt som bankerna har begränsat dollaruttag och överföringar till utlandet för de flesta libaneser. 2,3 miljarder dollar ska ha lämnat landet under de månader då Libanon skakats av demonstrationer mot bland misshushållning och korruption. Enligt ekobrottsåklagare har ägare till bankföretag fört ut pengar ur landet för egen del, viket lett till minskad inhemsk tillgång på valuta. Den 9 mars förfaller ett av statens lån till betalning. Om Libanon tvingas meddela att landet inte kan betala, blir det svårare för det skuldsatta landet att få nya lån.

  • Februari

  • Viruspandemi når Libanon

   Libanon får sin första fall av den smittsamma sjukdomen covid-19 bekräftade. Patienterna rapporteras nyligen ha besökt Iran, som är ett av de svårast drabbade länderna. Till följd av smittspridningen vidtar Libanon en rad åtgärder: flygtrafik begränsas och skolor stängs, men det råder brist på skyddsutrustning som behövs vid intensivvård.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0