Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Sjätte året med budgetunderskott

   Regeringen godkänner en statlig budget för 2020/2021, med stort underskott för sjätte året i rad. Underskottet beror på låga oljepriser, framhåller finansminister Maryam al-Aqil. Oljan står för 87 procent av statens intäkter. Sedan oljeprisraset 2014 har Kuwait höjt priserna på el och drivmedel, men motstånd i parlamentet har bromsat beskattning. Parlamentet har också motsatt sig lagstiftning som tillåter staten att låna, därför säger hon att underskottet kommer att täckas med statens reserver. 

  • Långtidsavtal med Qatar

   Kuwait, som är rikt på olja men inte på naturgas, sluter ett 15-årsavtal med Qatar om gasimport. Avtalet mellan de två ländernas statliga energibolag ska börja gälla 2022, när en ny gasterminal i södra Kuwait tas i bruk.

  • USA förstärker i Kuwait

   USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelar att ytterligare 3 500 amerikanska soldater ska stationeras i Kuwait. Beslutet meddelas i kölvattnet av en amerikansk drönarattack i Irak den 3 januari, då både en iransk general och en irakisk milisledare finns bland dödsoffren. Den amerikanska truppnärvaron i Irak är omtvistad, inte minst i ljuset av att relationerna mellan USA och grannlandet Iran stadigt försämras. 2019 ledde krigsrisken till att USA placerade 14 000 man i Kuwait.

 • 2019

  • December

  • Avtal om oljefält i gränsområden

   Saudiarabien och Kuwait tecknar avtal om hanteringen av två gemensamma oljefält vid gränsen, där produktionen har stått stilla i fem år. Överenskommelsen handlar om fälten Wafra, på land, och Khafiji, till havs. Innan utvinningen stoppades producerade de två fälten sammanlagt en halv miljon fat olja per dag, ungefär en halv procent av världsproduktionen.

  • Kvinnlig finansminister i nya regeringen

   En ny regering med 15 ministrar tillträder, ledd av Sabah al-Khalid Al Sabah. Det är Kuwaits nionde regering på åtta år. Utrikesminster blir Nasir al-Muhammad al-Ahmad Al Sabah. Anas al-Salih blir inrikesminister, den förste på posten som inte tillhör kungafamiljen. Tre kvinnor ingår i regeringn, en mer än tidigare. Maryam al-Aqil får hand om finansdepartement.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0