Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2019

  • Juli

  • Femte året med underskott

   Parlamentet antar en statsbudget med ett underskott på 22 miljarder dollar, sedan ledamöterna motsatt sig regeringsplaner på att införa skatter och dra ned på subventioner. Det är femte året i rad med underskott i budgeten. Kuwaits ekonomi gick bakåt i flera år efter oljeprisfall 2014, men vände till plus 2018. Prognosen för 2019 (budgetåret löper till sista mars 2020) är 2,5 procents tillväxt. Oljan står för 88 procent av statens inkomster och när utgifterna överstiger intäkterna har man möjlighet att ta till pengar som har ”sparats i ladorna”: statens förmögenhetsfond värderas till 600 miljarder dollar.

  • Juni

  • Försvinnanden i krig ökar

   På kuwaitiskt initiativ har FN:s säkerhetsråd antagit sin första resolution om personer som försvunnit under väpnade konflikter. Kuwait har erfarenhet: fortfarande saknas fler än 300 människor sedan 1990–1991, då landet invaderades av Saddam Husseins irakiska styrkor vilket ledde till ett krig då en USA-ledd allians drev ut irakierna. Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppger att antalet försvinnanden har ökat på senare år. Förra året tillkom 45 000 namn på försvunna som människorättsorganisationer försöker spåra. Syrien är ett av de länder där flest försvinnanden sker.

  • Maj

  • Bro till ödemark som blir frihandelszon

   En 3,6 mil lång landförbindelse, som till tre fjärdedelar består av broar byggda över vatten, invigs. Den förenar huvudstaden med en trakt som idag är ödemark men är på väg att förvandlas till frihandelsområdet Sidenstaden, nära både Iran och Irak och i samarbete med Kina. Ett kraftverk hör till det som står klart.

  • Mars

  • USA-besök stöd för Kuwaits medlarroll

   USA:s utrikesminister Mike Pompeo inleder en regional rundresa med ett besök i Kuwait. USA har fokus på att uppamma stöd mot Iran hos Irans grannländer. Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) är en av de arenor där synen på Iran spelar in: Ett medlemsland, Qatar, bojkottas av de övriga sedan 2017 och anklagas, liksom Iran, för att stödja terrorism. Kuwait försöker, hittills utan resultat, medla mellan de andra arabländerna för att lösa krisen. USA gav till en början stöd för bojkotten, men betonar nu ”regional enighet" – eftersom Qatar hyser amerikanska styrkor ser Washington helst att USA:s allierade i regionen kommer överens.

  • Fyllnadsval efter utkastade ledamöter

   Två oberoende kandidater väljs in i Kuwaits parlament. 15 av dagens 50 ledamöter (de 16 ministrarna oräknade) är därmed personer som vissa medier betraktar som politiskt oppositionella, men det beror på hur man räknar. Om alla islamister, liberaler och nationalister räknas som opposition blir antalet högre – men inte tillräckligt högt för att få starkt inflytande. Att fyllnadsvalet äger rum beror på att två tidigare ledamöter – båda islamister – berövats sina platser, fällda i domstol för en protestaktion, en stormning av parlamentet som ägde rum 2011.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0