Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Röster höjs mot kvinnovåld

   En 32-årig tvåbarnsmamma knivmördas efter att ha kidnappats ur sin bil i fullt dagsljus av en man som förföljt henne en tid. Flera gånger före överfallet har mannen polisanmälts. Mordet leder till öppna protester, krav på dödsstraff och en våg av kritik på sociala medier, där en kampanj på temat ”Lan asket” (Jag kommer inte att hålla tyst) har pågått redan före det uppmärksammade fallet.

  • Mars

  • Åtgärder mot covid-19 skärps

   Nattligt utegångsförbud i minst en månad införs sedan antalet fall av covid-19 ökat brant. Tidigare milda restriktioner skärps, och utegångsförbudet råder från klockan 17 till klockan fem på morgonen. Även matbutiker och apotek måste leverera varor med hjälp av transporttjänster. Hittills har pandemin krävt drygt 1 100 liv i Kuwait. Under första vågen av smittfall 2020 hölls spridningen nere med stränga restriktioner.

  • Ny regering tillträder

   Den nya ministären avlägger sina ämbetseder inför Kuwaits regent. Sabah al-Khalid al-Sabah är kvar som premiärminister; det är tredje gången han fått förtroendet att bilda regering.

  • Januari

  • Regeringen avgår

   Regeringen lämnar in sin avskedsansökan efter bara en månad. I bakgrunden finns missnöje med premiärministern: 30 parlamentsledamöter anklagar honom för att ha brutit mot författningen när ministären bildades och för att inte ha avgett en regeringsförklaring. Motsättningar mellan parlament och regering har lett till ett stökigt årtionde i Kuwait: En rad regeringar har avgått och parlamentet har upplösts av regenten flera gånger.

  • Toppmöte avslutar isolering av Qatar

   Ett stort steg mot försoning tas i grannträtan mellan Qatar å ena sidan och Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten å den andra. De fyra länder som införde sanktioner mot Qatar 2017 och drog igång en bojkott lovar nu, vid ett toppmöte mellan gulfstater i saudiska al-Ula, att lyfta sina restriktioner mot flyg, markförbindelser och transporter till havs. Överenskommelsen har föregåtts av kuwaitisk och amerikansk medling. Den grundläggande osämjan, som handlar om att Qatar har nära förbindelser med Iran och anklagas för att stödja terrorism, är emellertid inte löst. Coronapandemin kan också leda till att de praktiska följderna av återupptaget utbyte dröjer. Bahrain och Qatar har också fortsatt olika syn på hur gränsen ska dras mellan länderna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0