Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2021

  • Januari

  • Regeringen avgår

   Regeringen lämnar in sin avskedsansökan efter bara en månad. I bakgrunden finns missnöje med premiärministern: 30 parlamentsledamöter anklagar honom för att ha brutit mot författningen när ministären bildades och för att inte ha avgett en regeringsförklaring. Motsättningar mellan parlament och regering har lett till ett stökigt årtionde i Kuwait: En rad regeringar har avgått och parlamentet har upplösts av regenten flera gånger.

  • Toppmöte avslutar isolering av Qatar

   Ett stort steg mot försoning tas i grannträtan mellan Qatar å ena sidan och Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten å den andra. De fyra länder som införde sanktioner mot Qatar 2017 och drog igång en bojkott lovar nu, vid ett toppmöte mellan gulfstater i saudiska al-Ula, att lyfta sina restriktioner mot flyg, markförbindelser och transporter till havs. Överenskommelsen har föregåtts av kuwaitisk och amerikansk medling. Den grundläggande osämjan, som handlar om att Qatar har nära förbindelser med Iran och anklagas för att stödja terrorism, är emellertid inte löst. Coronapandemin kan också leda till att de praktiska följderna av återupptaget utbyte dröjer. Bahrain och Qatar har också fortsatt olika syn på hur gränsen ska dras mellan länderna.

 • 2020

  • December

  • Nya namn i omstuvad regering

   Nya namn återfinns på både olje-och finansministerposterna i Kuwaits nya regering, som också är den första ministären under en ny regent. Muhammad al-Faris blir minister med ansvar för oljeproduktion, elförsörjning och vattenresurser. Han är USA-utbildad ingenjör och sedan tidigare styrelseledamot i en statlig oljejätte. Khalifa Hamada blir finansminister, meddelas via den officiella nyhetsbyrån Kuna. Förutom premiärminister Sabah al-Khalid al-Sabah, som stannar på sin post, ingår fyra medlemmar av kungafamiljen i regeringen, bland dem Ahmad Nasir al-Muhammad al-Sabah som blir kvar som utrikesminister. En av två kvinnliga ministrar blir kvar: Rana al-Faris, som är minister för offentliga arbeten.

  • Nya ansikten men inga kvinnor invalda

   I valet till nationalförsamlingen tar oppositionen eller oppositionsvänliga kandidater hem 24 av 50 mandat. Eftersom partier officiellt inte tillåts är det inte helt tydligt var alla står ideologiskt, men resultatet beskrivs ändå som en framgång för oppositionskrafter. Oppositionen har mestadels islamistisk prägel. Kvinnor har fått kandidera i 15 år, och det har funnits kvinnlig representation sedan 2012, men den här gången blir ingen av de 29 kvinnor som ställer upp invald. 30 invalda kandidater under 45 år ger samtidigt bilden av att unga kuwaitier gör sig hörda. 31 ansikten är nya.

  • Smittrisk minskar valdeltagande

   I skuggan av coronapandemin hålls val till nationalförsamlingen. Med 886 covid-19-dödsfall i Kuwait sjunker valdeltagandet från 70 till 60 procent. En vallokal i varje valdistrikt har fått särskild utrustning för att möjliggöra röstning med minskad smittrisk.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0