Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Egypten hämtar hem strandsatta

   Egyptiska gästarbetare demonstrerar och kräver att få möjlighet att resa hem. Till följd av covid-19-pandemin har de fastnat i Kuwait och saknar tillstånd att vistas i landet. Kuwaitiska myndigheter ingriper för att skingra folksamlingen och ett antal personer grips. Egypten förbereder hemresemöjligheter för 5 300 personer.

  • April

  • Oljeländer minskar produktionen

   Medlemsländerna i Opec och flera oljeproducerande stater som inte är medlemmar (Ryssland, Mexiko och Kazakstan) enas om att minska sin produktion med sammanlagt 9,7 miljoner fat per dag för att få priserna på råolja att stiga. Kuwait drar för sin del ned med drygt en miljon fat per dag. Den sammanlagda minskningen motsvarar närmare en tiondel av världsproduktionen, men det är ändå osäkert om producentländerna lyckas i sina ambitioner att få mer betalt för oljan. De stränga restriktioner som världens länder har infört för att motverka coronapandemin har fått den globala efterfrågan att rasa, till exempel på flygbränsle.

  • Lyxkarantän upprör i Kuwait

   Kuwait, där enstaka coronarelaterade dödsfall har bekräftats, är enligt nyhetsbyrån AFP den stat vid Persiska viken som vidtagit de strängaste åtgärderna för att begränsa coronasmitta. Drygt 100 personer har åtalats för att ha brutit mot det nattliga utgångsförbudet eller anvisningar om karantän, vilket kan ge upp till sex månaders fängelse. Tio år hotar om någon anses sprida viruset avsiktligt. Två tätt befolkade områden som bebos av gästarbetare har spärrats av, medan kuwaitier som återvänt från utlandet har satts i karantän, på lyxhotell som ställts i ordning för 60 000 gäster. Bland de 30 procent av befolkningen som är medborgare och rika på olja finns det de som ser även lyxkarantän som ett straff. Klagomål på städning och mat förekommer, via sociala medier. Regeringen har markerat att man inte kommer att tolerera att säkerhetsåtgärder förlöjligas.

  • Mars

  • Skärpta regler ska stoppa smitta

   Kuwait förvarnar om att trafikflyg ska stoppas, folksamlingar förbjudas och statsanställda hemförlovas i två veckor i ett försök att begränsa spridning av virussjukdomen covid-19. 72 sjukdomsfall har bekräftats. Fraktflyg hindras inte, inte heller hemresor för kuwaitier. Världshälsoorganisationen (WHO) klassar samma dag sjukdomen som en pandemi, den sprids i hela världen.

  • Januari

  • Långa straff för statslösa

   Tre demonstranter döms till långa fängelsestraff, mellan tio år och livstid, för att ha krävt rättigheter för statslösa. De tre fanns enligt människorättsorganisationer bland 15 män som greps i samband med en protestvåg som började i juli (se 22 augusti 2019). Brottsrubriceringarna handlar om otillåtna demonstrationer och brott mot statens säkerhet. En av de tre döms i sin frånvaro. De övriga gripna friges villkorligt, några med krav på att betala borgenssummor. I Kuwait lever omkring 100 000 statslösa araber.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0