Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2021

  • November

  • Presidenttrogna segrar i parlamentsvalet

   Nyvalet till parlamentet genomförs under lugna former, men stämningen beskrivs som spänd. Presidenttrogna partier och kandidater vinner en majoritet av platserna. Av de 90 ledamöterna väljs 54 från partilistor och 36 i majoritetsval i enmansvalkretsar. Valresultatet visar att sex partier klarar femprocentsgränsen till parlamentet: det presidenttrogna Fäderneslandet får 16,4 procent, det presidentvänliga Tillit 13,2 procent, det presidentrogna Harmoni 10,6 procent, det oppositionella Alliansen 8,1 procent, det oppositionella Förenade Kirgizistan 6,6 procent och det oppositionella Trons ljus 5,9 procent. Valdeltagandet är lågt; 34,7 procent enligt valkommissionen. Fem oppositionspartier som hamnar utanför parlamentet vägrar erkänna valresultatet och anklagar regeringssidan för valfusk, bland annat i samband med tekniska problem vid rösträkningen. Protestaktioner förekommer i Bisjkek. Internationella valobservatörer ger valet godkänt.

  • Femton gripna för "kuppförberedelser"

   Säkerhetstjänsten meddelar att 15 människor har gripits misstänkta för att ha förberett en kupp. De gripna ska ha ingått i en plan där "1 000 arga ungdomar" i Bisjkek skulle ha protesterat mot resultatet av parlamentsvalet som hålls den 28 december. Genom att ifrågasätta valresultatet skulle de skapa kaos. Bakom planen ligger enligt säkerhetstjänsten "destruktiva politiska krafter", däribland parlamentsledamöter och före detta höga statstjänstemän.

  • Oktober

  • President Japarov byter premiärminister

   President Japarov stärker sin kontroll över regeringen genom att utnämna sin nära allierade Akylbek Japarov till ny tillförordnad premiärminister. Samtidigt ändras premiärministerns roll så att han både är regeringschef och stabschef på presidentkansliet. Akylbek Japarov är en politisk veteran som innehaft ministerposter under tre presidenter. Efternamnet till trots är Akylbek Japarov inte släkt med presidenten.

  • Maj

  • Guldgruvan Kumtor kan beslagtas

   Parlamentet antar en lag som ger regeringen rätt att konfiskera den stora guldgruvan Kumtor som är majoritetsägd och drivs av det kanadensiska bolaget Centerra Gold. Den kirgiziska regeringen har vid upprepade tillfällen anklagat Centerra Gold för att inte betala in tillräckligt med pengar till den kirgiziska staten. Samtidigt bötfälls Centerras lokala dotterbolag på över tre miljarder dollar för brott mot miljölagarna. President Japarov har tidigare i sin politiska karriär arbetat för att nationalisera Kumtor, bland annat genom att arrangera stora demonstrationer.

  • Presidentstyret träder i kraft

   President Japarov undertecknar en lag som gör att författningsändringarna om presidentstyre träder i kraft. Därmed får presidenten tillbaka rätten att utnämna domare och polischefer. Ändringarna innebär också att antalet ledamöter i parlamentet reduceras, från 120 till 90. Ett "rådgivande och samordnande organ" kontrollerat av presidenten ska inrättas. Det är inte helt klart vad rådets uppgifter ska vara. Kirgizerna röstade för att återinföra presidentstyre i en folkomröstning (se April 2021). Kritiker till grundlagsändringarna varnar för att de är ett steg i Japarovs ambition att stärka sin egen makt. De pekar bland annat på faran med att det rådgivande och samordnande rådet kan bli ett slags parallellt parlamentet som underlättar för Japarov att gå förbi det ordinarie parlamentet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0