Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Oktober

  • Presidentval i januari 2021

   Valmyndigheten utlyser presidentval till den 10 januari 2021. Japarov meddelar att han kommer att avgå som president i december och därefter kandidera till den ordinarie presidentposten. Samtidigt genomför polisen en razzia mot valmyndighetens kontor i jakt på bevis för valfusk i samband med det ogiltigförklarade parlamentsvalet den 4 oktober. President Japarov vill upplösa och reformera valmyndigheten.

  • Parlamentet river upp beslut om nyval

   Parlamentet röstar för att avskaffa den del av författningen som kräver att nyval hålls efter att ett val har ogiltigförklarats. Därefter river parlamentet upp ett beslut från valmyndigheten om att hålla nyval till parlamentet den 20 december.

  • Allierad till Jeenbekov grips

   Rajimbek Matraimov, före detta biträdande chef för tullverket, grips och hålls i förvar under några timmar anklagad för korruption. Matraimov släpps fri när han lovar att betala tillbaka miljontals dollar. Matraimov anklagas för att ha förskingrat 700 miljoner dollar av statliga medel. Han anklagas också för att ha finansierat politiska valkampanjer åt personer lojala mot expresident Jeenbekov.

  • Japarov blir även ny president

   Parlamentet accepterar president Jeenbekovs avskedsansökan och erkänner premiärminister Japarov som ny ställföreträdande president.

  • President Jeenbekov avgår

   President Jeenbekov lämnar in sin avskedsansökan till parlamentet. Enligt författningen ska han ersättas av parlamentets talman, Kanat Isajev, men denne accepterar inte rollen som ställföreträdande president. Premiärminister Japarov utnämner då sig själv till ställföreträdande president.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0