Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Åtgärder mot andra coronavågen

   Kazakstan återinför en rad landsomfattande restriktioner för att skydda samhället mot en andra våg av coronapandemin. Exempel på allmänna platser som åter stängs är shoppinggallerior, gym, simhallar och frisörsalonger. Resor inom landet är dock tillåtna och flyg går till och från Kazakstan, som har drygt 47 000 bekräftade fall av coronaviruset och 188 dödsfall med covid-19.

  • Maj

  • Moskéerna öppnas i Nursultan

   Den nästan två månader långa nedstängningen av huvudstaden Nursultan börjar lättas upp genom att moskéer, kyrkor och restauranger får lov att öppna igen. Samling för traditionell fredagsbön i moskéerna är dock fortsatt förbjudet och antalet besökare i gudstjänstlokalerna är begränsat. I vissa moskéer får besökare bara stanna 15 minuter och måste då bära munskydd. Storstaden Almaty förblir satt i strikt karantän.

  • Nazarbajevs dotter avskedas

   President Tokajev avskedar expresident Nazarbajevs dotter Dariga Nazarbajeva från posten som senatens talman, det näst högsta ämbetet i Kazakstan efter presidenten. Enligt författningen ska presidenten efterträdas av senatens talman om hen avlider eller tvingas avgå innan mandatperioden är slut. Bedömare anser att det kan röra sig om en bakomliggande maktkamp. Expresident Nazarbajev anses fortfarande ha stort inflytande över politiken, att avskeda hans dotter kan vara ett försök att minska hans informella makt.

  • April

  • Oljeländer minskar produktionen

   Medlemsländerna i Opec enas med Kazakstan och flera andra oljeproducerande stater som inte är medlemmar om att minska sin produktion med sammanlagt 9,7 miljoner fat per dag för att få priserna på olja att stiga. Minskningen motsvarar närmare en tiondel av världsproduktionen, men det är ändå osäkert om de lyckas i sina ambitioner att få mer betalt för oljan. De stränga restriktioner som världens länder har infört för att motverka coronapandemin har fått den globala efterfrågan att rasa, till exempel på flygbränsle.

  • Mars

  • Storstäder isoleras

   Landets två största städer Almaty och Nursultan isoleras i ett försök att stoppa spridningen av det nya coronaviruset. Militären patrullerar gatorna för att se till att invånarna följer myndigheternas olika påbud. Människor som inte bor i de två städerna får tre dagar på sig att ge sig därifrån och stadsbor som inte befinner sig hemma får tre dagar på sig att återvända. Därefter blir resor till och från Almaty och Nursultan förbjudna, och städernas invånare uppmanas att hålla sig hemma. Militären ska hjälpa till med att desinficera städerna. Kazakstan har vid denna tidpunkt 36 bekräftade fall av coronasmitta, samtliga i Nursultan och Almaty.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0