Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2021

  • Februari

  • FN tar upp prinsessa i husarrest

   Prinsessan Latifa, som försvann från rampljuset i början av 2018 efter ett misslyckat försök att lämna sin hårt reglerade tillvaro i Dubais kungahus, betraktar sig som gisslan. I en färsk video som läckt ut till BBC uppger hon att hon fruktar för sitt liv. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter kommer att ta upp frågan om hur hon behandlas med emiratiska företrädare, säger en talesman.

  • Emiratisk rymdsond når bana runt Mars

   Rymdsonden Hoppet (al-Amal) går in i en bana runt planeten Mars, som kommer att möjliggöra observationer av planetens atmosfär. Det är sju månader sedan sonden sköts upp från Japan och momentet att placera den i bana, som innebär att sonden måste bromsas till rätt hastighet, beskrivs som det tekniskt svåraste i projektet. Emiratens sond är den femte Marsmission som genomförs. För de tidigare har stormakter stått, och Kina och USA siktar för sin del på att inom kort också placera Marslandare på planetens yta. Förberedelserna i emiraten har pågått i sju år. Skyskrapan Burj Khalifa i Dubai har liksom en rad andra byggnader varit belysta i rött inför det avgörande momentet. I banor runt jorden har emiraten hittills tolv satelliter. 2019 fick en emiratier för första gången erfarenhet av att resa i rymden (se 25 september 2019).

  • FN-domstol avvisar klagan från Qatar

   Internationella domstolen avvisar ett mål där Qatar anklagat Förenade arabemiraten för diskriminering i samband med den blockad som grannländer inledde mot Qatar 2017. Qatar har i domstolen åberopat en internationell konvention om rasdiskriminering från 1965, men FN-domstolen konstaterar att diskriminering på grundval av nationalitet inte omfattas av konventionen. Domstolens handläggning av målet fram till nu har inneburit stöd för Qatar. Blockaden är nu upphävd (se 5 januari 2020) och emiraten har liksom övriga länder öppnat gränsen mot Qatar, men förtroendet mellan ledande företrädare för länderna är skralt.

  • Kinesiskt vaccin till lyxturister

   Förenade arabemiraten lockar välbeställda turister genom att ge dem tillgång till vaccin mot covid-19. I sprutorna till turisterna finns ett vaccin utvecklat i Kina som ännu inte har fått klartecken av WHO eller av brittiska myndigheter, noterar tidningen The Guardian. En exklusiv klubb i London, som har en årsavgift på närmare 300 000 kronor för sina medlemmar, arrangerar resor i lyxprisklass, med privatplan. Enligt tidningen har ansökningarna om medlemskap i klubben ökat.

  • Januari

  • Stopp för vapen till Jemenkrig

   Italien stoppar vapenförsäljningen till Saudiarabien och Förenade arabemiraten varaktigt, efter att tidigare ha fryst sådana vapenaffärer i ett och ett halvt år. Beslutet om frysning fattades med anledning av kriget i Jemen, där både saudier och emiratier agerar militärt. När utrikesminister Luigi Di Maio nu offentliggör ett definitivt stopp, som i praktiken framför allt gäller robotar och flygbomber, nämner han inte Jemen uttryckligen men hänvisar till sitt tidigare beslut. 2019 fryste flera EU-länder sina vapenaffärer med Saudiarabien, som leder en militärallians mot en shiamuslimsk rebellrörelse i Jemen. Följderna av kriget i Jemen beskrivs av FN som den svåraste humanitära krisen i världen för tillfället.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0