Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2020

  • Augusti

  • Första kärnkraftverket i drift

   Den första av reaktorerna vid kärnkraftverket Barakah ("Välsignelse") startas. Atomkraftverket är det första i arabvärlden och har byggts av ett konsortium lett av ett sydkoreanskt bolag. När det är i full drift ska de fyra reaktorerna täcka en fjärdedel av landets energibehov. Inför Internationella atomenergiorganet (IAEA) har Förenade arabemiraten betonat att det handlar om civil elproduktion och att man inte kommer att skaffa sig teknisk utrustning för anrikning av uran, som gör det möjligt att utveckla vapenuran.

  • Juli

  • Emiratisk sond på väg till Mars

   Rymdsonden al-Amal (Hoppet) är på väg till Mars efter uppskjutning från Japan, för den första arabiska expeditionen till planeten. När sonden kommer fram om sju månader ska den inte landa, däremot cirkla runt planeten under ett helt Marsår: 687 dygn. Sonden är utrustad med instrument för att undersöka Mars atmosfär, bland annat temperatur, syre, väte och ozonhalt. Emiraten har nio fungerande satelliter i bana runt jorden och skickade upp sin första rymdfarare den 25 september 2019. Även Kina och USA ska skicka rymdsonder till Mars i år, och det är tänkt att båda ska landa där.

  • Emiratisk flygjätte drar ned

   Det statsägda flygbolaget Emirates meddelar att 9 000 jobb kommer att försvinna till följd av coronakrisens effekter på flygbranschen. Bolaget, som beskrivs som världens största för långa flygfrakter, hade före krisen 60 000 anställda. Minst 1 200 av bolagets 4 500 piloter berörs, enligt BBC.

  • Maj

  • Indiska gästarbetare hämtas hem

   När Indien i stor skala börjar evakuera medborgare som fastnat i utlandet under coronakrisen är Förenade arabemiraten ett av de länder som arbetslösa gästarbetare väntas lämna. Indien ska både flyga hem migranter och ta hem arbetare med fartyg, men de som tackar ja får räkna med att betala för resan. I Förenade arabemiraten finns cirka 3,3 miljoner indier, som utgör 30 procent av emiratens invånare. Emiratens statsledning har krävt att gästarbetarnas hemländer agerar för att bistå landsmän. Enbart Indiens konsult i Dubai har tagit emot nästan 200 000 ansökningar.

  • Skyskrapa i lågor

   I emiratet Sharja börjar det brinna i en nästan 50 våningar hög skyskrapa som innehåller bostäder. Efter flera timmar får emiratets räddningstjänst kontroll över elden, men flera personer skadas. De moderna kvarteren i Förenade arabemiraten har bevittnat flera allvarliga bränder. 2015 brann det i en skyskrapa i Dubai, som under en period var världens högsta bostadshus. Den eldsvådan ledde till att civilförsvaret i Dubai köpte in avancerad utrustning för att förstärka sin förmåga att hantera bränder i skyskrapor. 2016 brann det i ett höghus under byggnad i Abu Dhabi.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0