Mars 2021

Senaste händelser

 • Mars

 • Vaccinationskampanj med förhinder

  Filippinerna inleder nu vaccinationer mot covid-19 i större skala. Vårdpersonal, soldater, poliser och statsanställda är först ut att vaccineras. Vaccinet kommer från Kina som har skänkt 600 000 doser till Filippinerna. Regeringen harförhandlat med sju olika företag om att köpa vaccin, men merparten väntas levereras först år 2022. Den har fått ta emot kritik för att vaccineringarna kommer igång så sent. Samtidigt är många filippinare ovilliga att vaccinera sig. Det beror i mycket på en vaccinkampanj mot denguefeber, där landet 2016 var först med att använda ett nytt vaccin, som uppgavs ha lett till flera barns död (det är osäkert om det var så).  Många väljer också att vänta på andra vacciner, då det ryktas att det kinesiska vaccin som nu levererats inte är tillräckligt bra. Filippinerna har haft 576 000 bekräftade fall av covid-19 och minst 12 000 människor har avlidit i virussjukdomen.

 • Filippinerna inför gränsrestriktioner

  Filippinerna godkänner nu det ryska vaccinet mot covid-19, Sputnik V, i enlighet med särskilda krisregler. Samtidigt aviseras att landet kommer att stänga sina gränser för utländska medborgare från och med den 20 mars. Vissa begränsningar görs även för filippinska medborgare som vill resa till hemlandet. Åtgärderna vidtas efter att antalet nya fall av covid-19 på sistone har ökat snabbt i Filippinerna.

 • Filippinerna anklagar Kina för intrång

  Filippinerna anklagar Kina för intrång i filippinska vatten och säger att 220 fiskebåtar med milismän ombord upptäckts i närheten av ett rev (Whitsun Reef) väster om ön Palawan. Kina avvisar senare uppgifterna och säger att det handlar om fiskebåtar som sökt skydd i dåligt väder. Peking menar också att området är en del av de omtvistade Spratlyöarna i Sydkinesiska havet som Kina, Filippinerna och flera andra länder gör anspråk på. Det filippinska flygvapnet flyger dagligen över området för att skaffa sig en överblick över vad som händer i området. Filippinernas utrikesdepartement har överlämnat en diplomatisk protest till Kina. USA, Australien och flera andra länder uttrycker sin oro över de ökade spänningarna i Sydkinesiska havet. Kina vägrar samtidigt att flytta båtarna. 

 • HD utreder dödligt våld inom rättsväsendet

  Högsta domstolen (HD) i Filippinerna inleder en utredning av i vilken utsträckning domare advokater drabbats av hot och dödligt våld under de senaste tio åren. Det betyder att inte bara de övergrepp som skett under den sittande presidenten Rodrigo Duterte kommer att omfattas, utan även de som begicks under hans företrädare Benigno Aquino. Domstolen agerar efter propåer från olika advokatsamfund. Enligt Human Rights Watch har 61 advokater dödats sedan Duterte kom till makten 2016.

 • Ny nedstängning i Manila på grund av covid-19

  Antalet nya fall av covid-19 ökar snabbt i Filippinerna, på grund av att nya mer smittsamma varianter har nått landet. Nästan 9 600 nya fall rapporteras under ett dygn. För att sjukhusen ska klara av att behandla alla som blir svårt sjuka stängs området kring huvudstaden Manila ner på nytt i en vecka. Restriktionerna omfattar 24 miljoner människor. Ett nattligt utegångsförbud införs från sex på kvällen och fem på morgonen och alla icke-nödvändiga verksamheter måste hålla stängt. Under de senaste veckorna har man försökt med att bara stänga ned särskilt hårt drabbade gator och kvarter men det har inte varit tillräckligt för att minska smittspridningen. Samtidigt pågår vaccinering mot covid-19, men ett stort problem är att många filippinare är skeptiska till vaccinering. I början av april förlängs nedstängningen i ytterligare en vecka.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0