Januari 2020

Senaste händelser

  • Januari

  • 100 000 evakueras på grund av vulkanutbrott

    Omkring 100 000 människor evakueras efter att den lilla, men aktiva vulkanen Taal får ett utbrott och spyr ut aska. Askan når bland annat Manila sju mil bort och leder till att inställda flyg till och från huvudstaden.  Inga dödsoffer har rapporterats, men vulkanen orsakar stora skador på intilliggande jordbruksmark och den orsakar också fiskdöd i den sjö som omger vulkanen. 1911 dödades dock över 1 300 människor i ett vulkanutbrott från Taal. Dess senaste större utbrott skedde 1977. I slutet av januari kan många av dem som har evakuerats återvända hem, då faran för ett nytt mer massivt utbrott inte länge bedöms vara lika stor som tidigare. De uppmanas dock vara beredda på att de kan tvingas fly på nytt.

  • Filippinskt gästarbete i Kuwait stoppas

    Filippinernas regering stoppar sina medborgare från att gästarbeta i Kuwait.  Anledningen till att ett förbud införs igen är ett fall där en arbetsgivare anklagas för att ha sexmördat en anställd filippinska. 2018, då kvarlevor av en annan filippinsk kvinna hittades i frysen hos hennes chef, stoppade Filippinerna tillstånden en tid. Krisen 2018 löstes med ett avtal mellan de två länderna, som skulle ge gästarbetarna större rättssäkerhet. Det nya förbudet gäller nya anställningskontrakt för alla yrkesgrupper. Filippinska medborgare som redan befinner sig i Kuwait får fullgöra sina kontrakt.

  • Duterte hotar att avbryta militärt samarbete med USA

    President Rodrigo Duterte hotar att avbryta delar av det militära samarbetet med Washington om inte Ronald Dela Rosa, tidigare chef för den nationella polisen, beviljas visum till USA.  Dela Rosa, som idag är senator men som tidigare ledde Dutertes krig mot narkotikan, har fått sitt visum indraget utan att någon förklaring har givits. Relationerna mellan Filippinerna och USA har förbättrats sedan Donald Trump blev amerikansk president, men kritik från andra amerikanska politiker har på senare tid lett till spänningar. I slutet av 2019 förbjöd Duterte två amerikanska senatorer att besöka Filippinerna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0