Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Duterte godkänner omstridd lag mot terrorism

   President Rodrigo Duterte godkänner en ny kontroversiell lag mot terrorism (se Juni 2020). Den ger säkerhetsstyrkorna stora befogenheter att agera mot terrorister, men kritiker befarar att den kan användas för att tysta kritiska röster. Enligt den nya lagen kan en person hållas i 24 dagar utan att åtal väcks. Den avskaffar också de höga bötesstraff som kan utdömas om någon grips på osakliga grunder. Kritiker, såväl akademiker som jurister och kongresspolitiker, har vänt sig till Högsta domstolen för att den tillfälligt ska stoppa lagen för att utreda om den, som de hävdar, strider mot författningen.

  • Dödsskjutning av soldater utreds

   Filippinska myndigheter ska utreda en händelse på de sydliga Sulu-öarna, där polis skjutit ihjäl fyra soldater. Soldaterna var vid detta tillfälle inte iklädda uniform och befann sig i området för att jaga medlemmar av den islamistiska Abu Sayyaf. Enligt armén sköts de fyra trots att de uppgivit att de var militärer.

  • Juni

  • "Minst 122 barn har dödats i kriget mot drogerna"

   Minst 122 barn mellan ett och 17 år har dödats i president Dutertes "krig mot drogerna" mellan juli 2016 och december 2019, enligt två frivilligorganisationer som idag publicerar en rapport om detta: "How Could They Do This To My Child?". Enligt World Organisation Against Torture (OMCT) med bas i Génève och den filippinska organisationen Children's Legal Rights and Developmen.t Center (CLRDC) är detta bara toppen av ett isberg och sannolikt är antalet dödade barn betydligt högre

  • Maria Ressa fälls för förtal

   Maria Ressa, chef för den oberoende nyhetssajten Rappler fälls för förtal. Det gäller en artikel som skrivits av en annan journalist, Reynaldo Santos Jr som inte längre arbetar för Rappler, om affärsmannen Wilfredo Keng som anklagades för att vara inblandad i knarkaffärer och människohandel. Både Ressa och Santos Jr riskerar att dömas till sex års fängelse men släpps nu mot borgen. Artikeln publicerades i september 2012, fyra månader innan en ny lag mot förtal på nätet antogs, men enligt åklagarna har det gått att väcka åtal för den då en korrigering i den gjordes 2014.

  • Protester mot ny antiterrorlag

   Hundratals människor demonstrerar i Manila mot en ny lag mot terrorism som kommer att ge presidenten ännu större befogenheter än idag att slå till mot kritiker. Enligt lagen, som har godkänts av kongressen men ännu inte undertecknats av president Rodrigo Duterte, ska ett särskilt råd skapas som kan beordra att personer som misstänks för terrorism ska gripas utan att det behövs något beslut i domstol. Rådets medlemmar ska utses av presidenten. Som terrorism räknas alla som med avsikt vill döda eller skada någon, gör åverkan på statlig eller privat egendom eller använder massförstörelsevapen för att skapa rädsla eller rikta hot mot regeringen. De som grips kan hållas i 24 dagar istället för de tre dagar som dagens lagar föreskriver.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0