Filippinerna – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juni

  • Marcos Jr tar över som president

   Ferdinand Marcos Jr, ofta kallad "Bongbong", tillträder som Filippinernas president, 36 år efter att hans far tvingades lämna presidentposten. Vid sin sida har han vicepresident Sara Duterte-Carpio, dotter till den nu avgångne presidenten Rodrigo Duterte. Ceremonin kan hållas sedan Högsta domstolen några dagar tidigare hade avvisat överklaganden om att Marcos Jr skulle ha diskvalificerats som kandidat i presidentvalet i maj. I samband med maktövertagandet säger sig den nya presidenten vilja få bukt med den höga inflationen, få fart på ekonomin, inte minst den problemtyngda jordbrukssektorn. För att hantera det senare väljer han att utse sig själv till jordbruksminister. Inför maktskiftet har han lovat att försvara Filippinernas intressen gentemot Kina i Sydkinesiska havet, men har inte sagt något om hur det ska ske.

  • Maj

  • Marcos Jr mot seger i presidentvalet

   Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr, son till den förre diktatorn med samma namn, vinner presidentvalet i Filippinerna. Enligt preliminära siffror har han fått omkring 56 procent av rösterna, mot 28 procent för hans främsta rival, den nuvarande vicepresidenten Leni Robredo. Även hans vicepresident Sara Duterte-Carpio vinner sitt val. Det officiella resultatet dröjer dock. Under sin valkampanj har han givit löften om att skapa ett mer välmående Filippinerna, men få konkreta detaljer hur han ska åstadkomma detta. Ett av hans få tydliga budskap har handlat om att försöka förbättra relationerna till Kina. Under valrörelsen har han konsekvent undvikit debatter med sina politiska motståndare och avböjt intervjuer. Han har också fått kritik för att ha använt sig av desinformation, där hans fars diktatoriska styre utmålats som en gyllene tidsålder i Filippinernas historia, för att locka till sig väljare. Valrörelsen sägs ha gått tämligen lugnt till, med omkring 15 rapporterade våldsincidenter. Tre säkerhetsvakter dödas på valdagen när en vallokal beskjuts av okända attentatsmän på ön Mindanao. I parlamentsvalet, där resultatet dröjer ännu längre, står det klart att partier lojala med Marcos och hans vicepresident får kontroll över både representanthuset och senaten (med mer än två tredjedelar av platserna).

  • Januari

  • Ovaccinerade riskerar att gripas i Filippinerna

   Coronarestriktionerna skärps på flera håll i Filippinerna, bland annat beordras ovaccinerade att inte lämna sina bostäder. Om de ändå gör det riskerar de att gripas. De nya reglerna införs sedan antalet smittade har tredubblats på två dagar. sedan pandemin inleddes 2020 har 2,9 miljoner filippinare smittats av covid-19 och omkring 52 000 människor har avlidit i sjukdomen. 

  • Barnäktenskap förbjuds

   En ny lag som förbjuder barnäktenskap träder i kraft i Filippinerna. Enligt den riskerar en person som gifter sig med/eller lever tillsamman med en partner under 18 år att dömas till upp till tolv års fängelse. Även personer som arrangerar sådana äktenskap riskerar fängelsestraff. Det kommer dock att finnas en övergångsperiod på ett år för urfolk och muslimer, grupper där barnäktenskap idag är vanliga. Ledare i muslimska områden på Mindanao i söder rapporteras ha försökt förmå president Duterte att lägga in sitt veto mot lagen.

 • 2021

  • December

  • Duterte hoppar av senatsvalet

   President Rodrigo Duterte hoppas nu även av valet till senaten. Hans beslut att kandidera har setts som ett försök att undkomma den rättsutredning som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inlett mot honom. Han har tidigare hoppat av som kandidat i valet till vicepresident. Avhoppet motiveras med att presidenten vill ägna sin kraft åt att bekämpa coronapandemin och att organisera valen i maj nästa år.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0