Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle.

Senaste händelser

 • 2019

  • December

  • Minst 50 döda i samband med tyfon

   Minst 50 människor omkommer i samband med att tyfonen Phanfone drar fram över de centrala delarna av Filippinerna. En rad byggnader förstörs också på ön Visayas tillföljd av skyfall och hårda vindar. Dödssiffran kan komma att stiga då ytterligare människor saknas. Filippinerna har drabbats av 21 cykoner under 2019, varav Phanfone är den som orsakat flest dödsoffer under året.

  • 28 döms till livstids fängelse för massaker 2009

   28 människor, bland annat flera medlemmar av Ampatuan-klanen från Maguindanao-provinsen på Mindanao fälls för massakern på 57 människor, varav 32 journalister och andra mediearbetare, 2009. Samtliga, inklusive Andal Ampatuan Jr, Zaldy Ampatuan och Sajid Islam som ska ha planerat dådet, döms till livstids fängelse. Flera medlemmar av Ampatuan frikänns dock, men fortfarande befinner sig ett 80-tal brottsmisstänkta personer på fri fot. Den huvudsakliga hjärnan bakom dådet Andal Ampatuan Sr avled i cancer 2015. Ett 100-tal personer ska ha deltagit i bakhållet mot följet som var på väg för att registrera Esmael Mangudadatu som kandidat i guvernörsvalet i Maguindanao. Hans fru, två systrar och flera andra släktningar tillhör dem som dödades. Tre vittnen har dödats i väntan på rättsprocessen och advokater som företrätt anhöriga till offren har utsatts för dödshot eller erbjudits stora summor för att lämna uppdraget. När massakern skedde hade Ampatuan-klanen dominerat politiken i Maguindanao-provinsen under många år, och hade goda kontakter inom den nationella politiken, inklusive med den dåvarande presidenten Gloria Macapagal Arroyo. Esmael Mangudadatu vann guvernörsvalet 2010 och satt på posten fram till maj i år. Även han tillhör en inflytelserik klan som tidigare haft nära band till Ampatuan-klanen.

  • 60 000 hemlösa efter skyfall

   Svåra skyfall leder till översvämningar i norra Filippinerna. Över 60 000 människor tvingas fly sina hem.  Flera vägar blir oframkomliga efter jordskred, vilket leder till att byar isoleras.

  • November

  • Duterte avskedar Robredo från antidrogmyndighet

   Vicepresident Leni Robredo blir inte långvarig på posten vid antidrogmyndigheten ICAD. Redan den 24 november avskedas hon av president Rodrigo Duterte, knappt tre veckor efter att hon tillsatts. Antagligen blev hennes löften om att reformera arbetet och få slutet på "det meningslösa dödandet" för mycket för presidenten. Robredo ska också ha haft ett möte med den amerikanska ambassaden och med narkotikaexperter från FN. Flera bedömare menar att avsikten hela tiden har varit att Robredo skulle misslyckas med uppgiften. Beslutet att avskeda henne meddelas via medier.

  • Duterte uttalar sig om sina hälsoproblem

   President Rodrigo Duterte framträder på nytt och talar om sina hälsoproblem och säger att åldern nu tar ut sin rätt. Det sker sedan den 74-årige presidenten inte synts i offentligheten på två veckor. I oktober fick han avbryta ett statsbesök till Japan på grund av svår ryggvärk, efter skador han åsamkat sig vid en motorcykelolycka. I oktober avslöjade han dessutom att han lider av en kronisk muskelsjukdom (se Oktober 2019).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0