Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle.

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • USA ställer in militärövning i Filippinerna

   USA ställer in den årliga militärövningen i Filippinerna, Balikatan 2020, på grund av den pågående pandemin. Den skulle ha ägt rum 4 till 5 maj, med 10 000 filippinska, amerikanska och australiska soldater. Hittills har 700 fall av covid-19 rapporterats i Filippinerna, men bara ett litet antal filippinare har testats. Till dem som smittats hör chefen för militären General Felimon Santos.

  • Nio läkare har avlidit i covid-9

   Nio läkare har avlidit av covid-19 i Filippinerna, enligt landets läkarförening, som riktar uppmärksamhet på bristen på skyddsutrustning för dem som tar hand om svårt sjuka patienter. Tre stora sjuk hus i Manila meddelar samtidigt att de nu är fullbelagda och inte kan ta emot nya patienter. Hundratals läkare befinner sig samtidigt i karantän efter att ha utsatts för smitta.

  • Kommunistpartiet utlyser vapenvila

   Filippinernas kommunistparti CPP utlyser en ensidig vapenvila för perioden 26 mars till 15 april. Det sker efter en begäran från FN som vädjat till CPP och dess väpnade gren NPA att låta regeringen rikta in sig på att bekämpa virussjukdomen covid-19. CPP vill nu komma igång med fredssamtal med regeringen. Tidigare fredssamtal avbröts av regeringen 2017, med hänvisning till att NPA fortsatt att angripa militären. Regeringen utlyste en ensidig vapenvila med CPP tidigare i mars (se 18 mars 2020).

  • Regeringen utlyser ensidig vapenvila med CPP

   Regeringen utlyser en ensidig vapenvila i konflikten med Kommunistpartiet CPP och dess väpnade gren mellan 19 mars och 15 april. President Rodrigo Duterte motiverar beslutet med att resurserna krävs för att bekämpa covid-19. Beslutet välkomnades av både militären och den nationella polisen. De säger dock att de kommer att försvara sig om de angrips.

  • Luzon sätts i karantän

   För att förhindra spridning av det nya coronaviruset som orsakar covid-19 i beslutarregeringen att sätta hela huvudön Luzon i karantän. Enligt det tillåts människor dock att lämna sina hem för att arbeta och köpa mat och läkemedel. Bara de som utför absolut nödvändiga arbeten tillåts att fortsätta arbeta.  Alla inrikesflyg till och från Manila har redan stoppats för en månad. 140 fall av covid-19 har rapporterats i Filippinerna och tolv människor har fram till nu avlidit i sjukdomen. En snabb ökning från bara tre fall tio dagar tidigare. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0