Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • Maj

  • Tillslagen mot nätsajter ökar

   Myndigheterna blockerar en av landets största nyhetsportaler på internet, poriborton.com, enligt portalens chefredaktör. Mediekällor säger att en av landets säkerhetstjänster har beordrat stängningen sedan muslimska grupperingar har reagerat upprört på en artikel om en tidningsannons mot våldsbejakande islamism. Sedan årsskiftet har myndigheterna stängt 54 nyhetsportaler och webbplatser av säkerhetsskäl. Flera uppmärksammade gripanden har också gjorts av bloggare och andra skribenter. Inskränkningarna görs med stöd av en ny strikt lag om cybersäkerhet.

  • En kvarts miljon rohingyer får id-handlingar

   FN:s flyktingorgan UNHCR har registrerat över 270 000 rohingyska flyktingar i Bangladesh. Många av dem har därmed fått sina första id-handlingar i livet. Med de dokumenten kan flyktingarna bevisa sin rätt att få återvända till Myanmar när säkerhetsläget där har förbättrats. Omkring 740 000 rohingyer flydde från Myanmar under en militäroffensiv i delstaten Rakhine i augusti 2017 och slog sig ned i flyktingläger i Bangladesh, där 300 000 rohingyer redan befann sig. UNHCR uppskattar antalet rohingyer i de bangladeshiska flyktinglägren i dagsläget till runt 900 000. Registreringsarbetet ska enligt UNHCR vara helt klart i november. UNHCR säger också att registreringen kommer att vara till god hjälp i kampen mot människosmuggling. Några dagar tidigare sköt polisen ihjäl två misstänkta rohingyska människosmugglare i lägren. Polisen hade då stoppat över 100 flyktingar under två dygn från att göra den livsfarliga båtresan till Malaysia.

  • April

  • BNP avslutar bojkott

   Oppositionspartiet BNP börjar delta i parlamentets arbete, fyra månader efter det att regerande Awamiförbundet förklarats som segrare i ett val som kringgärdats av våld och trakasserier samt fuskanklagelser (se December 2018). Företrädare för BNP säger att partiet fortfarande anser att valet borde ha gjorts om men att partiet nu avslutar sin bojkott av parlamentet för att istället kämpa för att återupprätta demokratin.

  • Mars

  • Fem oppositionella döms till döden

   Bangladeshs hårt kritiserade krigsförbrytartribunal (ICT) dömer fem män med kopplingar till oppositionspartier till döden i deras frånvaro. Männen ska ha gjort sig skyldiga till mord, bortföranden, plundring, mordbrand och våldtäkt under inbördeskriget 1971. Fyra av de dömda har band till Jamaat-e-islami och en till BNP. ICT har kritiserats av människorättsorganisationer för att i huvudsak döma oppositionella politiker samt för att inte leva upp till internationell standard.

  • Februari

  • Stopp för flyktingar från Myanmar

   Bangladesh meddelar FN:s säkerhetsråd att landet inte längre har möjlighet att ta emot fler flyktingar från Myanmar. 2017 flydde omkring 740 000 rohingyer undan förföljelse i den myanmariska delstaten Rakhine och lever sedan dess i flyktingläger i Bangladesh. Ett avtal om återflyttning har gått i stå, bland annat för att FN anser att det inte är säkert för rohingyerna att återvända till Rakhine ännu. Bangladesh vädjar till FN att agera "beslutsamt" i denna fråga.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0