Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • Augusti

  • Rohingyer markerar "folkmordsdagen"

   Mellan 100 000 och 200 000 rohingyer (uppgifterna i medierna varierar) samlas i ett av flyktinglägren i sydöstra Bangladesh för att uppmärksamma tvåårsdagen av vad de kallar "folkmordsdagen", det vill säga starten på folkgruppens massflykt ut ur Myanmar i augusti 2017 (se även Myanmar, Rohingyernas situation). En företrädare för folkgruppen säger att de inte kommer att återvända till hemlandet förrän myanmariska myndigheter lyssnar på deras krav: myanmariskt medborgarskap, en trygg tillvaro i hemlandet, samt rätt att återvända till sina gamla byar och inte i interneringsläger för flyktingar.

  • Repatriering av rohingyer misslyckas igen

   Ett andra försök att få rohingyska flyktingar i Bangladesh att frivilligt flytta tillbaka till hemlandet Myanmar misslyckas när inte en enda flykting dyker upp vid de bussar och lastbilar som Bangladesh ställt till förfogande för återresan. (Ett första misslyckat försök avbröts i november 2018.) Flyktingarna uppger att de inte vill återvända till Myanmar så länge deras säkerhet inte kan garanteras där. De statslösa rohingyerna vill också ha garantier för att de ska få ett myanmariskt medborgarskap när de lämnar Bangladesh.

  • Juli

  • Dödsdomar för 25 år gammalt attentat mot Hasina

   Nio BNP-anhängare döms till döden för ett attentat mot ett tåg i vilket nuvarande premiärminister Hasina (då oppositionsledare) färdades 1994. Tjugofem andra BNP-anhängare döms till livstids fängelse medan 13 partimedlemmar fängslas i tio år vardera. Trettiofyra av de åtalade är närvarande i rättssalen när domarna faller, medan övriga döms i sin frånvaro då de levt i exil i åratal. Företrädare för BNP säger att domarna är ämnade att knäcka oppositionen. De dömda ska ha angripit tåget med bland annat molotovcocktails. Flera personer i Hasinas närhet skadades vid attacken.

  • Maj

  • Tillslagen mot nätsajter ökar

   Myndigheterna blockerar en av landets största nyhetsportaler på internet, poriborton.com, enligt portalens chefredaktör. Mediekällor säger att en av landets säkerhetstjänster har beordrat stängningen sedan muslimska grupperingar har reagerat upprört på en artikel om en tidningsannons mot våldsbejakande islamism. Sedan årsskiftet har myndigheterna stängt 54 nyhetsportaler och webbplatser av säkerhetsskäl. Flera uppmärksammade gripanden har också gjorts av bloggare och andra skribenter. Inskränkningarna görs med stöd av en ny strikt lag om cybersäkerhet.

  • En kvarts miljon rohingyer får id-handlingar

   FN:s flyktingorgan UNHCR har registrerat över 270 000 rohingyska flyktingar i Bangladesh. Många av dem har därmed fått sina första id-handlingar i livet. Med de dokumenten kan flyktingarna bevisa sin rätt att få återvända till Myanmar när säkerhetsläget där har förbättrats. Omkring 740 000 rohingyer flydde från Myanmar under en militäroffensiv i delstaten Rakhine i augusti 2017 och slog sig ned i flyktingläger i Bangladesh, där 300 000 rohingyer redan befann sig. UNHCR uppskattar antalet rohingyer i de bangladeshiska flyktinglägren i dagsläget till runt 900 000. Registreringsarbetet ska enligt UNHCR vara helt klart i november. UNHCR säger också att registreringen kommer att vara till god hjälp i kampen mot människosmuggling. Några dagar tidigare sköt polisen ihjäl två misstänkta rohingyska människosmugglare i lägren. Polisen hade då stoppat över 100 flyktingar under två dygn från att göra den livsfarliga båtresan till Malaysia.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0