Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Vädjan till Kina om skuldbördan

   Den svåra ekonomiska situationen i landet förvärras av coronapandemin och president Edgar Lungu ber Kina om skuldlättnader. Zambias skuld till Kina beräknas uppgå till mellan sex och nio miljarder amerikanska dollar.

  • Juni

  • Minister grips för korruption

   Hälsominister Chitalu Chilufya grips, misstänkt för att ha förskingrat pengar som han sedan använt till vidlyftiga fastighetsköp. Enligt landets anti-korruptionsenhet väcktes misstankarna mot Chilufya efter att han på kort tid höjt sin levnadsstandard avsevärt. Ministern nekar till anklagelserna. Inledande domstolsförhandlingar kommer att hållas i början av juli. 

  • Demonstrationer mot regeringen

   Ungdomar och aktivister protesterar mot dåligt ledarskap, korruption, polisbrutalitet, ekonomisk förfall och kinesiska bolags brott mot mänskliga rättigheter. Demonstrationen som skulle ha hållits i huvudstaden Lusaka, sänds istället direkt på sociala medier från den zambiska vildmarken. En av aktivisterna, rapparen Chama Fumba, hoppas på större genomslag med detta nya sätt att protestera samtidigt som demonstranterna undviker risken att gripas eller bli slagna av polisen.

  • Maj

  • Tre kinesiska fabrikschefer mördade

   Morden på tre kinesiska fabrikschefer i en förort till huvudstaden Lusaka, har på nytt satt ljuset på de spänningar som skapats av den stora kinesiska närvaron i landet. Kina är den största utländska investeraren i landet och kinesisk verksamhet har under många år kritiserats för usla arbetsförhållanden, diskriminering och ”nykolonialism”.  De tre kinesiska cheferna hittades i sin nedbrunna fabrik och har enligt lokalpressen mördats av missnöjda anställda. Två misstänkta har gripits. Lusakas borgmästare har drivit en kampanj mot kinesisk närvaro som fått stor uppmärksamhet. Han ber nu om ursäkt och säger att han brustit i omdöme. 

  • Homosexuellt par benådas

   I samband med firandet av Africa Freedom Day beslutar president Edgar Lungu att benåda närmare 3 000 fångar. Bland dem finns två män som i fjol dömdes till 15 års fängelse för att ha haft sex med varandra (se 28 november 2019). De två männen greps 2017 på ett hotell i staden Kapiri Mposhi. Samkönade relationer är förbjudna i Zambia.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0