Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2021

  • Augusti

  • Polischefer och militära ledare sparkas

   Landets nyblivne president Hakainde Hichilema avskedar alla polisbefäl och uppmanar kvarvarande poliser att genomföra noggranna utredningar innan de griper någon. Hichilema tycks tycks därmed göra allvar av sitt löfte att sätta stopp för polisens hårdhänta behandling av oppositionen. Ommöberingar sker även inom försvarsmakten. Hichilema byter ut försvarschefen samt cheferna för armén respektive flygvapnet.

  • Hichilema installerad som president

   Hakainde Hichilema tillträder presidentposten. I sitt installationstal lovar han att få landets skuldtyngda ekonomin på fötter. Han tillkännager en plan för att stärka och diversifiera gruvindustrin och "underlätta lokalt ägande". Hichilema lovar också återupprätta de fri- och rättigheter som hans företrädare Lungu anklagas för att ha beskurit kraftigt (se 28 juni). Hichilema säger att medierna inte längre behöver frukta att mötas av vattenkanoner och tårgas när de gör sitt jobb. Hichilema har själv gripits ett antal gånger under sin politiska karriär.  

  • Oppositionsledaren vann presidentvalet

   Landets valkommission meddelar att oppositionsledaren Hakainde Hichilema vunnit presidentvalet över den sittande presidenten Edgar Lungu. Det är sjätte gången Hichilema ställer upp i ett presidentval. Med stöd av tio oppositionspartier får han mer än 2,8 miljoner röster mot drygt 1,8 miljoner för Lungu som inledningvis hävdar att valet varken varit fritt eller rättvist men som senare gratulerar Hichilema till segern. Internationella valobservatörer ger valet godkänt även om de kritiserar den sittande regeringen för att ha begränsat mötesfriheten under valkampanjen, till exempel genom att hindra Hichilema från att att hålla kampanjmöten i vissa områden. Valdeltagandet är betydligt högre än 2016 – knappt 71 procent jämfört med knappt 58 vid förra valet. Samtidigt med presidentvalet hölls parlamentsval och lokala val men inga resultat föreligger ännu. 

  • Två dödade under valdagen

   Dagen för president- och parlamentsval kantas av våld och minst två personer mister livet, däribland ordförande för regeringspartiet PF i provinsen North-Western. Under eftermiddagen stängs sociala medier ned av myndigheterna. Ekonomisk kräftgång och sänkt levnadsstandard antas göra presidentvalet till en jämn kamp mellan sittande president Edgar Lungu och den främste utmanaren Hakainde Hichilema, ledare för oppositionspartiet UPND. Resultat väntas först söndagen den 15 augusti.   

  • Militären ska stoppa våld inför val

   President Lungu meddelar att han gett order om att militären ska hjälpa polisen att stävja våldsamheter som utlösts av de kommande president- och parlamentsvalen den 12 augusti. Anhängare av olika politiska läger rapporteras ha gått till attack mot varandra med machetes, yxor och hemmagjorda vapen i huvudstaden Lusaka samt provinserna Northern, Southern och Muchinga. Lungu utfärdar ordern sedan två personer klubbats ihjäl. Han säger att det är nödvändigt att sätta in militär för att skapa lugn medan hans kritiker menar att det är en desperat åtgärd för att skrämma väljarna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0