Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Tre kinesiska fabrikschefer mördade

   Morden på tre kinesiska fabrikschefer i en förort till huvudstaden Lusaka, har på nytt satt ljuset på de spänningar som skapats av den stora kinesiska närvaron i landet. Kina är den största utländska investeraren i landet och kinesisk verksamhet har under många år kritiserats för usla arbetsförhållanden, diskriminering och ”nykolonialism”.  De tre kinesiska cheferna hittades i sin nedbrunna fabrik och har enligt lokalpressen mördats av missnöjda anställda. Två misstänkta har gripits. Lusakas borgmästare har drivit en kampanj mot kinesisk närvaro som fått stor uppmärksamhet. Han ber nu om ursäkt och säger att han brustit i omdöme. 

  • Homosexuellt par benådas

   I samband med firandet av Africa Freedom Day beslutar president Edgar Lungu att benåda närmare 3 000 fångar. Bland dem finns två män som i fjol dömdes till 15 års fängelse för att ha haft sex med varandra (se 28 november 2019). De två männen greps 2017 på ett hotell i staden Kapiri Mposhi. Samkönade relationer är förbjudna i Zambia.

  • Biografer och restauranger öppnar

   Intäkterna till statskassan sinar och president Edgar Lungu beslutar att lätta på restriktionerna som infördes 20 mars på grund av virussjukdomen covid-19. En fortsatt nedstängning skulle innebära en ekonomisk kris, säger presidenten. Biografer, restauranger och gym får nu öppna igen medan barer fortsatt måste hålla stängda. Antalet smittade i landet är fortfarande lågt och enligt officiella siffror har hittills fyra personer avlidit som en följd av covid-19.

  • Mars

  • Snabba åtgärder för att begränsa virusspridning

   Dagen efter att det första fallet av virussjukdomen covid-19 upptäcks i landet stänger landets skolor. Allmänna sammankomster på över 100 personer är förbjudna och de som rest till ”högriskländer” ska sitta i karantän under 14 dagar. Restriktioner har införts för persontransporter över landgränserna, bland annat ska passagerare som anländer från grannländerna testas för feber och tidiga virussymptom.

  • Tonåring åtalas för förtal

   En 15-årig pojke från staden Kapiri Mposhi åtalas för förtal av president Edgar Lungu. Han riskerar fängelsestraff på upp till fem år. Åtalet bygger på inlägg han gjort på Facebook under det påhittade namnet Zoom. I ett av inläggen skrev 15-åringen: ”vårt land skulle vara bättre utan Edgar Lungu”. De senaste åren har klimatet mot presidentens kritiker hårdnat och Lungus motståndare varnar för att samhället blir allt mer auktoritärt.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0