Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Parlamentsledamöter anklagas för mord

   Två parlamentsledamöter från oppositionspartiet NUP, som leds av popstjärnan Bobi Wine, grips och anklagas för mord oc mordförsök. Det sker efter att ett 20-tal människor dödats med machete i Masakaregionen sydväst om huvudstaden Kampala under några veckor. Enligt polisen har de två politikerna organiserat morden, medan företrädare för deras parti  säger att anklagelserna är politiskt motiverade. Enligt det brittiska mediebolaget BBC:s nyhetssajt är det tredje gången på några år som Masakaregionen utsatts för sådana mordvågor.

  • Augusti

  • Självmordsattentat ska ha stoppats i Uganda

   Uganda säger sig ha stoppat ett planerat självmordsattentat som skulle ha skett vid statsbegravningen av generalmajor Paul Lokech, som lett de ugandiska styrkorna i Somalia (han kallades också för Mogadishus lejon). En man ska ha gripits i staden Pade i norra Uganda. President Yoweri Museveni anklagar rebellgruppen ADF, som bildades 1996 i Uganda, men numera är aktiv i Kongo-Kinshasa, för att ligga bakom attentatsplanerna. Lokech avled i juli av sviterna efter ett fall.

  • Frivilligorganisationer beordras stänga

   Den ugandiska regeringen stänger med omedelbar verkan 54 frivilligorganisationer. Det ses som ett försök av regeringen att skaffa sig kontroll över civilsamhället. Bland de organisationer som berör hör människorättsorganisationen Chapter Four, samt en rad andra grupper som ägnar sig åt välgörenhet, religion, miljö, demokratifrågor med mera. En del av de berörda organisationerna hade observatörer utplacerade under president- och parlamentsvalet i början av 2021 (se Januari 2021). Företrädare för organisationerna förnekar att de har varit inblandade i några olagliga aktiviteter. EU och USA gör uttalanden där man betonar hur viktigt civilsamhället är, men riktar ingen direkt kritik mot regeringen.

  • Uganda lovar att ta emot 2 000 afghanska flyktingar

   Uganda lovar att ta emot 2 000 människor som flytt från Afghanistan i samband med talibanernas maktövertagande. Löftet ges efter en vädjan från USA. En första grupp av 51 afghaner anlände till Uganda den 25 augusti. USA har lovat att täcka kostnaderna. Enligt det ugandiska utrikesdepartement ska flyktingarna bara stanna tre månader i landet, innan de får resa vidare till USA eller Kanada. Sedan lång tid finns en bra bit över en miljon flyktingar från grannländerna i  Uganda. En del kritiker menar att beslutet att ta emot flyktingarna är ett sätt för president Museveni att förbättra sitt rykte när det gäller mänskliga rättigheter.

  • Juli

  • Bilköp till parlamentariker väcker vrede

   Ett beslut om att var och en av landets parlamentsledamöter ska få motsvarande 48 000 euro för att köpa nya bilar väcker stor vrede i Uganda. Sammanlagt tas 25 miljoner euro till statskassan för bilköpen, och det samtidigt som ekonomin är i kris på grund av coronapandemin. Och i ett läge där en lärare tjänar motsvarande 64 euro i månaden.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0