Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Africa Confidential och All Africa.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Ökad migrantsmuggling via Tunisien

   Tunisiska fiskare hittar dussintals drunknade vid öar utanför staden Sfax, efter hand växer antalet till 61 personer. De omkomna tros vara migranter från Elfenbenskusten som försökt ta sig till Italien några dygn tidigare men råkat i sjönöd. Försöken till migrantsmuggling från tunisiska kusten har ökat 2020, uppger Vincent Cochetel som för FN-organisationen UNHCR följer situationen i Medelhavet. Han har jämfört perioden januari-april med samma period året innan. I många fall drunknar migranter till havs utan att deras identitet klarläggs, men i detta fall säkrar tunisiska myndigheter bland annat fingeravtryck som ska kunna möjliggöra identifiering. Det sker genom ett samarbete med Internationella rödakorskommittén.

  • Maj

  • Corona-restriktioner trappas ned

   Premiärminister Fakhfakh aviserar en plan för Tunisiens ekonomi efter coronakrisen. Planen ska enligt besledet presenteras för parlamentet i slutet av juni och inriktas på särskilt drabbade branscher (turistnäringen kan väntas vara en av dem). De restriktioner mot smittspridning som infördes i landet under våren började man lätta på i början av maj och återgången till normala samhällsfunktioner sker i flera steg. Vid den tid då Fakhfakh håller sitt TV-tal känner man till 47 dödsoffer för covid-19 i Tunisien.

  • April

  • Nödlån från IMF mot coronakris

   Styrelsen i Internationella valutafonden (IMF) gre klartecken för nödkrediter på 745 miljoner dollar till Tunisiens akuta insatser mot coronakrisen. Pengarna ska huvudsakligen gå till sjukvården och till företag som tappar inkomster under krisen. 

  • Fakhfakh får styra med dekret

   Premiärminister Fakhfakh får utökad makt för att kunna fatta beslut som motverkar coronapandemin. Det är innebörden av ett beslut som fattas av parlamentet. 178 av 217 ledamöter röstar för. I två månader får premiärministern rätt att styra genom dekret, utan att besluten måste godkännas av de folkvalda innan de kan träda i kraft. Men när tvåmånadersperioden löper ut måste dekreten till parlamentet för ratificering.

  • Mars

  • EU-bidrag mot coronavirus

   EU utlovar 250 miljoner euro till Tunisien för att hjälpa landet att bekämpa virussjukdomen covid-19. En vecka tidigare har den tunisiska regeringen aviserat ett stödpaket värt totalt 48 miljoner euro till de värst drabbade, som dock måste registrera sig senast en vecka in i april för att kunna få bidraget.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0