Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2021

    • Februari

    • Oppositionstidning stängs tillfälligt

      Mediemyndigheten i Togo stänger tillfälligt en oppositionell tidning. Anledningen är att tidningen anses ha skrivit ärekränkande och respektlöst om landets bostadsminister. Tidningen, L’Alternative, straffas med publiceringsförbud i fyra månader.

  • 2020

    • November

    • Ledande oppositionspolitiker grips

      En av Togos ledande oppositionspolitiker, Brigitte Adjamagbo-Johnson, grips och anklagas för ”angrepp mot statens säkerhet”. Ytterligare en partikamrat till Adjamagbo-Johnson frihetsberövas. Partiet fördömer gripandena och kallar det ”trakasserier”. Oppositionen hade kallat till en protestaktion i huvudstaden Lomé för att protestera mot det officiella valresultatet från februari. Polisen bannlyste demonstrationen med hänvisning till coronapandemin. Några dagar senare meddelar riksåklagaren att han har inlett en förundersökning mot Adjamagbo-Johnson och hennes partikamrat Gerard Djossou, som anklagas för att ”äventyra landets säkerhet och samröre med kriminella”. Amnesty International kritiserar myndigheterna för att försöka tysta oppositionen genom ökat förtryck och godtyckliga gripanden.

    • September

    • En dödas när polis löser upp folksamling

      En man dör och 17 människor skadas när polis i de norra delarna löser upp en folksamling som firar en traditionell initiationsrit för unga män. Större folksamlingar bryter mot landets coronarestriktioner och polisen skjuter tårgas mot festen för att skingra deltagarna. Flera poliser skadas också i den tumult som uppstår.

    • Premiärministern byts ut

      Premiärminister Komi Sélom Klassou lämnar in sin avskedsansökan och avgår tillsammans med sin regering, något som varit väntat sedan presidentvalet (se 22 februari 2020). Coronapandemin har gjort att maktskiftet fått vänta fram till nu. Ett par dagar senare utses Victoire Tomegah Dogbé att leda regeringsarbetet. Det är första gången i landets historia som en kvinna innehar posten som premiärminister. Dogbe är nära allierad med president Faure Gnassingbé. Landet står inför stora ekonomiska utmaningar. Turistnäringen, transport och jordbrukssektorn har lidit särskilt svårt under coronapandemin. Nyligen godkände Världsbanken finansieringen av ett krispaket på motsvarande 70 miljoner amerikanska dollar som ska hjälpa landet igenom coronakrisen.

    • Nödläge förlängt under pandemin

      Premiärminister Komi Sélom Klassou säger i ett tal till nationen att hälsonödläget i landet förlängs med sex månader. Parlamentet har enhälligt godkänt förlängningen. Hittills har nära 1 600 personer i landet registrerats smittade av covid-19 och 40 av dem har avlidit.

    • April

    • Oppositionsledare gripen av polis

      Säkerhetsstyrkor griper oppositionsledaren Agbeyome Kodjo i hemmet. Enligt Kodjos advokat anklagas han för att ha hotat landets säkerhet. En anonym källa inom polisen uppger att gripandet skedde efter det att Kodjo för tredje gången sedan 1 april inte inställt sig hos polisen som beordrat. Kodjo förlorade presidentvalet i februari men skyllde på valfusk och utropade sig själv till segrare (se 22 feb 2020). Han har även uppmanat landets väpnade styrkor att göra uppror mot den sittande regeringen och president Gnassingbe. Fyra dagar efter gripandet släpps Kodjo. I juli utfärdar landets domstolar en internationell efterlysning av honom eftersom han inte hörsammat deras kallelse. Enligt Kodjos advokat gömmer han sig i landet av fruktan för sitt liv.   

    • Undantagstillstånd mot coronapandemin

      President Gnassingbé inför undantagstillstånd och utegångsförbud i ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset sars-cov-2, som orsakat en pandemi. Liksom i många afrikanska länder testas ytterst få i Togo för sjukdomen covid-19 på grund av resursbrister. När undantagstillståndet införs har Togo 36 bekräftade fall av coronasmitta och två dödsfall. Mörkertalet tros vara högt.

    • Mars

    • Tre tidningar stängs tillfälligt

      Den oppositionsvänliga veckotidningen Fraternité beläggs med utgivningsförbud av myndigheterna efter att den publicerat en artikel där kritik framförs mot att två andra tidningar, L’Alternative och Liberté, nyligen stängts tillfälligt. Fraternité får utgivningsförbud från och med den 1 april och två månader framåt. Liberté och L'Alternative har utgivningsförbud från den 23 mars och 15 dagar respektive två månader framåt. Enligt myndigheterna har Liberté och L'Alternative publicerat ogrundade anklagelser mot Marc Vizy, Frankrikes ambassadör till Ghana, och Franck Paris, den franske presidenten Emmanuel Macrons Afrikarådgivare, om otillåten inblandning i presidentvalet i Togo (se Februari 2020).

    • Överklagan av valresultatet avslås

      Författningsdomstolen avslår en överklagan av valresultatet. Överklagan har lämnats in av Agbeyome Kodjo, som kom tvåa i presidentvalet. Han anser att Gnassingbé segrade genom valfusk. Författningsdomstolens beslut innebär att Gnassingbé kan påbörja sin fjärde mandatperiod. Valobservatörer från AU och Ecowas uppmanar togoleserna att respektera valresultatet.

    • Februari

    • Gnassingbé väljs om

      President Gnassingbé vinner som väntat presidentvalet. Han får 71 procent av rösterna medan Agbeyome Kodjo, tidigare premiärminister under Gnassingbés far, blir tvåa med 19 procent. Strax innan valresultatet offentliggörs förklarar Kodjo sig vara landets ”demokratiskt valde president” med mellan 57 procent och 61 procent av rösterna. Han säger att han ska bilda sin egen regering inom de närmaste dagarna. Kodjo anklagar regimen för att ha ägnat sig åt grovt valfusk, som falska valsedlar och falska vallokaler. Ett omfattande säkerhetspådrag gör att valdagen blir lugn. 300 internationella valobservatörer, framför allt från AU och Ecowas, övervakar valet. Efter det att vallokalerna stängt omringas Kodjos bostad i Lomé av säkerhetsstyrkor under flera timmar. Enligt myndigheterna görs detta för Kodjos "egen säkerhets skull". Kodjo har under valrörelsen alltmer kommit att framstå som Gnassingbés huvudmotståndare och ANC-ledaren Fabré har gått ut och uppmanat sina anhängare att rösta på Kodjo. Valdeltagandet är 76 procent.

    • Stort säkerhetsuppbåd inför valdagen

      Valrörelsen beskrivs som lugn. En orsak till detta är sannolikt det stora säkerhetsuppbåd som placerats ut i områden, som Sokodé, där de regimkritiska protesterna var som intensivast under 2017 och 2018. På sina håll råder nattliga utegångsförbud. Ett 50-tal människor har gripits av militär och polis, misstänkta för att ha planerat ett "väpnat uppror" och vara medlemmar i en okänd grupp kallad Tigerrevolutionen. Inför valdagen lovar Gnassingbé att råda bot på den höga ungdomsarbetslösheten genom att skapa en halv miljon nya arbetstillfällen till 2022. Han utlovar också stabilitet och säkerhet i Togo, där många invånare fruktar att våldet från islamistiska grupper i grannlandet Burkina Faso ska spridas över gränsen in i landet. Presidenten har också utlovat elektricitet till hela befolkningen till 2030.

    • Januari

    • Sex kandidater till presidentposten

      När tidsfristen för registrering löpt ut meddelar valmyndigheten att sex personer kandiderar till presidentposten i valet den 22 februari. Bland dem finns president Gnassingbé, som vill bli omval för en fjärde mandatperiod, samt oppositionella ANC:s ledare Jean-Pierre Fabre liksom Kodjo Agbeyome från MPDD.

    • Gnassingbé ställer upp för omval

      President Gnassingbé tillkännager att han kandiderar till en fjärde mandatperiod som president i valet den 22 februari. I maj 2019 ändrades författningen så att en person endast kan vara president i två mandatperioder istället för som tidigare ett obegränsat antal gånger. Denna begränsning gäller dock inte retroaktivt, så Gnassingbé kan ställa upp för omval både 2020 och 2025. Drygt ett 10-tal motkandidater utmanar Gnassingbé i februarivalet.

  • 2019

    • December

    • CFA-franc ska bli eco 2020

      Åtta västafrikanska länder som använder den regionala CFA-francen enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att valutan ska byta namn till eco. Den ska även i fortsättningen vara knuten till euron, men de åtta länderna (Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo) ska inte längre behöva förvara 50 procent av sina valutareserver i Frankrike, och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Förändringen ska träda i kraft under 2020. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, medan dess förespråkare ser den som en garant för finansiell stabilitet.

    • Presidentval i februari

      Regeringen tillkännager att presidentval ska hållas den 22 februari 2020. För första gången ska det bli möjligt för togolesiska medborgare i utlandet att rösta på Togos ambassader. Valrörelsen ska pågå mellan den 6 februari och den 20 februari. I november vädjade oppositionspartier och flera enskilda organisationer om att valet skulle senareläggas för att författningsdomstolen, valmyndigheten och väljarregistren skulle kunna reformeras och gås igenom innan valet hålls, men de har inte fått gehör för det önskemålet.

    • Augusti

    • Demonstrationsrätten inskränks

      Parlamentet antar en lag som ytterligare begränsar togolesernas rätt att demonstrera. Nu förbjuds människor att demonstrera vid huvudleder och centrala platser i städerna samt i närheten av regeringsbyggnader. Dessutom får protester bara genomföras under dagtid, mellan klockan 11 och 18. Även antalet tillåtna demonstrationer i en stad begränsas. Demonstrationsrätten har stegvis inskränkts sedan en våg av protestmarscher mot president Gnassingbes planer på att ändra författningen i syfte att kunna stanna kvar vid makten hölls under 2017 och 2018.

    • Juni

    • Lokalval genomförs

      För första gången sedan 1987 genomförs lokala val. Unir vinner en överväldigande andel av platserna i de lokala församlingarna. Valdeltagandet är 52,5 procent.

    • Maj

    • Författningen ändras

      Parlamentet antar en rad författningsändringar. De innebär att presidenten bara kan väljas om en gång, det vill säga sitta i två mandatperioder. Det betyder dock att president Fauré Gnassingbé kan ställa upp för omval ytterligare två gånger och bli kvar på presidentposten till 2030, eftersom ändringen inte gäller retrospektivt. Presidenten ska väljas på fem år och valet ska hållas i två omgångar. Författningsändringen innebär också att före detta presidenter får åtalsimmunitet på livstid. De kan inte gripas, åtalas eller ställas inför rätta för handlingar begångna under deras mandatperiod. Ledamöterna i parlamentet kan nu sitta i två sexårsperioder. Tidigare kunde de väljas om till ett obegränsat antal femårsperioder.

    • Frihandelsavtal träder i kraft

      Det afrikanska frihandelsavtalet AfCFTA (se Mars 2018) träder i kraft för de 24 av 44 länder, däribland Togo, som ratificerat det.

    • Januari

    • Gamla regeringen sitter kvar

      President Gnassingbé utser premiärminister Komi Sélom Klassou för en ny mandatperiod. Hela den gamla regeringen sitter kvar oförändrad.

    • Togo får sin första kvinnliga talman

      Togos nya parlament väljer Yawa Djibodi Tsegan till talman för den lagstiftande församlingen. Tsegan, som företräder det regerande Unir, blir därmed landets första kvinnliga talman.

  • 2018

    • December

    • Väntad valseger för Unir

      Parlamentsval genomförs trots en våldsam valrörelse och trots att oppositionen bojkottar valet. Regerande Unir vinner 59 av de 91 mandaten och backar därmed med 3 mandat jämfört med valet 2013. UFC får 7 mandat och fyra småpartier erhåller tillsammans 7 mandat. Oberoende kandidater tar hem 18 mandat.

    • Oppositionen förbjuds demonstrera

      Regeringen förbjuder oppositionen att genomföra en rad planerade demonstrationer mot valet den 20 december, med motiveringen att de utgör en säkerhetsrisk.

    • Oppositionen demonstrerar mot valet

      Oppositionen genomför den tredje demonstrationen på två veckor, med krav på att valet den 20 december ska ställas in.

    • November

    • Oppositionen bojkottar valet

      Oppositionen meddelar att den kommer att bojkotta parlamentsvalet den 20 december. Den främsta orsaken är att författningsdomstolen har godkänt valsedlarna för 12 partier och 17 oberoende kandidater, men inget av de 14 partier som ingår i den oppositionella koalitionen har fått godkända valsedlar. Oppositionen, som kräver att valmyndigheten ombildas, planerar för nya demonstrationer mot regeringen och valprocessen.

    • September

    • Parlamentsval utlyst till december

      Val till parlamentet ska hållas den 20 december, meddelar den togolesiska valkommissionen. Sedan ett år tillbaka har hundratusentals människor runt om i landet demonstrerat med krav på regeringens avgång och en återgång till 1992 års författning som föreskrev att presidenten endast kunde väljas om en gång. Oppositionen kräver att den regeln ska gälla retroaktivt så att president Gnassingbé inte kan ställa upp i valet 2020.

    • Juni

    • Nya samtal regeringen–oppositionen

      Dialogen mellan regeringen och oppositionen återupptas efter tre månaders uppehåll. Oppositionen, som genomfört demonstrationer under hela hösten 2017 och en bit in i januari, vill se ett slut på president Gnassingbés styre. Gnassingbé blev president 2005. Han efterträdde då sin far som suttit vid makten i 38 år.

    • Domstol kräver parlamentsval

      Författningsdomstolen uppmanar regeringen att organisera parlamentsval före årets slut. Enligt grundlagen ska val hållas senast 30 dagar innan det sittande parlamentets mandat går ut, vilket sker den 19 augusti. Domstolen konstaterar att processen är försenad och uppmanar valkommissionen att börja förbereda val.

    • Mars

    • Politiska dialogen avbryts

      Den dialog mellan regeringen och oppositionen som inleddes i mars för att försöka lösa den politiska krisen avbryts tillfälligt när den pågått i en dryg månad utan framgång.

    • Avtal om frihandel i Afrika

      Togo är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

    • Februari

    • Dialog ska lösa politisk kris

      Efter att protesterna mot regeringen fortsatt in på det nya året inleder regeringen och oppositionen en dialog för att försöka lösa den politiska krisen. Oppositionen vänder sig mot regeringens förslag till grundlagsändringar som öppnar möjligheten för president Gnassingbé att sitta kvar på sin post fram till 2030. Protester mot förslaget har hållits över hela landet i stort sett varje vecka sedan augusti 2017. Enligt nyhetsbyrån AFP har minst 17 människor dödats i sammanstötningar med polisen sedan dess.

  • 2017

    • November

    • "Barbariskt förtryck"

      Oppositionen anklagar regeringen för "barbariskt förtryck" när 20 människor skadas vid regimkritiska demonstrationer i städerna Sokodé och Bafilo. Enligt oppositionen hindrar tungt beväpnade soldater demonstranter från att ansluta sig till lagliga protester genom att skjuta mot dem. Sammanlagt har minst 16 människor mist livet i protester mot regeringen sedan augusti 2017, enligt nyhetsbyrån AFP. Demonstranterna vänder sig mot en föreslagen författningsändring som ger president Gnassingbé möjlighet att sitta kvar på sin post till år 2030.

    • Oktober

    • Oppositionella flyr till Ghana

      FN:s flyktingorgan UNHCR uppger att minst 500 togoleser har flytt till grannlandet Ghana undan regimens attacker på oppositionen i samband med den senaste tidens protester. Sedan slutet av augusti har hundratusentals togoleser demonstrerat för att president Faure Gnassingbé ska lämna ifrån sig makten.

    • Minst fyra döda i oroligheter

      Oppositionsgrupper trotsar ett förbud mot demonstrationer och minst fyra människor skjuts ihjäl och tiotals skadas i sammanstötningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i landets två största städer Lomé och Sokodé. Ett 60-tal personer grips. Oppositionen motsätter sig ett förslag till författningsändring som skulle ge president Gnassingbé möjlighet att sitta kvar till 2030.

    • Nya protester mot president Gnassingbé

      Oppositionen initierar en ny fas av protester mot regeringen. Demonstranter marscherar genom Lomé och protester hålls även i städerna Bafilo och Sokodé i norr där unga oppositionella blockerar den nord-sydliga huvudvägen. Jean-Pierre Fabre, ledare för det största oppositionspartiet ANC, säger att oppositionen inte ger upp förrän regeringen gått med på en återgång till 1992 års författning. Enligt den gamla författningen kunde presidenten bara väljas om en gång. För närvarande saknas begränsningar, men regeringen har som svar på protesterna från oppositionen lagt fram ett förslag om att begränsa antalet mandatperioder till två. Oppositionen förkastar förslaget eftersom det inte gäller retroaktivt och därmed öppnar för att president Gnassingbé som suttit på sin post sedan 2005 kan väljas om två gånger och i så fall vara president fram till 2030.

    • September

    • Grundlagsändringar röstas ned

      Regeringen lyckas inte få ett förslag till grundslagsändringar godkänt i parlamentet på grund av att oppositionen bojkottar omröstningen. Ett godkännande hade krävt fyra femtedelars majoritet vilket hade krävt oppositionens medverkan. Enligt förslaget skulle presidentens rätt till omval begränsas till en gång, men begränsningen skulle inte gälla retroaktivt vilket skulle innebära att Gnassingbé skulle kunna väljas om både 2020 och 2025. Dagarna efter omröstningen arrangerar oppositionen nya massdemonstrationer med krav på president Gnassingbés avgång. Även denna gång uppstår våldsamma sammanstötningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Ett barn mister livet och uppemot 80 personer skadas i oroligheter i norr.

    • Massprotester mot Gnassingbé

      Hundratusentals togoleser demonstrerar i två dagar med krav på president Gnassingbés avgång. De största manifestationerna hålls i Lomé men protester förekommer även på andra håll, även i norra Togo där opinionen brukar stå på regeringens sida. Sammanlagt 80 personer grips av polis, anklagade för att ha tagit till våld eller åsamkat skadegörelse under protesterna.

    • Augusti

    • Polisen skjuter skarpt mot demonstranter

      Flera människor dödas och 13 skadas när säkerhetsstyrkor öppnar eld mot demonstranter i staden Sokodé i mellersta Togo. Regeringen uppger att två människor dödats och tolv soldater skadats medan oppositionen säger att det rör sig om sju dödsfall. Demonstranterna protesterar mot familjen Gnassingbés 50-åriga maktinnehav och kräver att antalet mandatperioder för en president begränsas till två. Faure Gnassingbé har suttit vid makten sedan 2005 då han efterträdde sin far, Gnassingbé Eyadema, som styrde landet i 38 år.

    • Juli

    • Religiös rening efter politiskt våld

      Regeringen beslutar att religiösa ceremonier ska genomföras för att rena landet från dess politiskt våldsamma förflutna. Beslutet berör landets tre dominerande religioner voodoo, kristendom och islam. Togo har en historia av politiskt våld, allra värst i samband med presidentvalet 2005 när hundratals människor dödades. Ingen människa har hittills ställts till svars för massdödandet den gången. Oppositionsalliansen ANC uppmanar sina anhängare att inte delta i religiösa reningsceremonier så länge de ansvariga inte erkänner sin skuld och ber befolkningen om förlåtelse.

    • Juni

    • Studenter kräver bättre villkor

      Åtta studenter grips i huvudstaden Lomé efter sammandrabbningar med polis i samband med en demonstration för bättre studievillkor. Studenterna kräver bland annat att nya klassrum ska byggas och att studieersättningen ska höjas från den nuvarande nivån på ungefär 180 till 300 kronor i månaden.

    • Februari

    • Demonstration för mediefrihet

      Polisen avfyrar tårgas för att skingra hundratals demonstranter i Lomé som protesterar mot stängningen av två privata etermedier tidigare i månaden. Togolesiska människorättsförbundet säger att sändningsförbudet inskränker mediefriheten. Amnesty International beskriver stängningsordern som "oproportionerlig".

    • Etermedier stängs

      Den privatägda TV-kanalen La Chaine du Futur och den likaså privata radiostationen City FM stängs av den statliga mediemyndigheten med hänvisning till att de brutit mot licensreglerna. Enligt de rykten som florerar kan stängningen bero på att de drabbade medierna ägs av ett företag med koppling till en tidigare minister som fallit i onåd hos president Gnassingbé.

  • 2016

    • Oktober

    • AU ska bekämpa piratverksamhet

      Afrikanska unionen (AU) ingår ett avtal om att skydda miljön och öka säkerheten till sjöss. Medlemsländerna förbinder sig till att bekämpa piratverksamhet samt illegal handel med människor, vapen och narkotika. På senare år har pirater blivit mer aktiva i Guineabukten utanför Västafrika.

  • 2015

    • November

    • Protester mot naturreservat

      Åtta människor dödas och över 100 skadas i sammanstötningar mellan polis och demonstranter i staden Mango cirka 60 mil norr om Lomé. Demonstranterna lever i områden där regeringen vill inrätta reservat för att skydda djurlivet. Demonstranterna motsätter sig projektet med hänvisning till att deras försörjningsmöjligheter minskar om reservaten inrättas. Amnesty International kritiserar regeringen för att ha använt övervåld mot demonstranterna. Regeringen skrinlägger senare planerna på djurskyddsreservat.

    • Ny lag kringskär medierna

      Parlamentet antar en lag som gör det straffbart med upp till två års fängelse och drygt 7000 kronor i böter att sprida "osanna, ondskefulla och kränkande" uppgifter i medierna. Åtta medieföretag säger att den nya lagen bryter mot övergripande regler för medieverksamhet i Togo och att den är ett försök från makthavarna att begränsa nyhetsrapporteringen.

    • Maj

    • Regeringen avgår

      President Gnassingbé inleder formellt sin tredje mandatperiod. Tre veckor senare avgår premiärminister Kwesi Ahoomey-Zunu tillsammans med hela regeringen. Gnassingbé tackar ministrarna i ett radiotal och säger att det är i linje med traditionen i Togo att regeringen avgår i början av en ny presidentperiod.

    • Journalister protesterar mot gripande

      Ett 50-tal journalister genomför en sittprotest nära polishögkvarteret i Lomé, i protest mot att en kollega några dagar tidigare gripits misstänkt för förtal av landets säkerhetsminister. Bonéro Lawson-Bêtum är chef för tidskriften La Nouvelle och har skrivit om ministern på sin Facebook-sida. 

    • April

    • Gnassingbé vinner ifrågasatt presidentval

      President Gnassingbé väljs om med närmare 59 procent av rösterna enligt det officiella valresultatet. Jean-Pierre Fabre, som kandiderar för oppositionskoalitionen CAP2015, får drygt 35 procent. CAP2015 hävdar att de officiella siffrorna är en bluff och att koalitionens egen kontrollräkning visar att Fabre har segrat. Fabre säger att han ser sig som landets nya president och tänker "mobilisera massorna" till protester. Drygt hälften av de röstberättigade deltar i valet.

    • Mars

    • Presidentvalet senareläggs

      Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas uppmanar Togo att skjuta upp presidentvalet. Orsaken är att oppositionen hävdar att det råder stora brister i röstlängderna, och enligt Ecowas finns det ingen möjlighet att granska dem ordentligt före den utsatta valdagen den 15 april. Valkommissionen går med på att senarelägga valet tio dagar, till den 25 april.

    • Januari

    • Gnassingbé ställer upp för omval

      Presidentval utlyses till den 15 april. President Gnassingbé meddelar att han söker omval, efter att ha nominerats av regeringspartiet Unir, trots krav från oppositionen att han skulle träda åt sidan.

    • Skolor stängs efter strejk

      Regeringen stänger "tillfälligt" alla skolor som svar på att offentliganställdas fackförbund genomfört strejker för högre löner. Endast universiteten fortsätter undervisningen.

  • 2014

    • November

    • Konflikt om omval av presidenten

      Den nybildade oppositionsalliansen CAP2015 manar till demonstrationer med krav på ändringar i författningen så att en person bara kan inneha presidentposten i två mandatperioder istället för att som nu kunna bli omvald hur många gånger som helst. CAP2015 vill att ändringen ska träda i kraft före 2015 års presidentval. President Gnassingbé motsätter sig kraven och antyder att han tänker kandidera för en tredje period 2015.

    • Januari

    • Togo knutpunkt för smuggling av elfenben

      I slutet av månaden beslagtar polisen sammanlagt fyra ton elfenben. Enligt naturskyddsorganisationer har Togo blivit en knutpunkt för smuggling av elfenben från Centralafrika till Asien. Antalet skogselefanter i området har minskat med 60 procent på tio år.

  • 2013

    • Juli

    • Regerande Unir vinner egen majoritet

      Parlamentsvalet hålls under relativt lugna former, efter en del oroligheter under valrörelsen. Bland annat utlöstes en demonstration när myndigheterna tillfälligt stängde en radiostation som står oppositionen nära sedan den rapporterat om påstått valfusk. Det officiella valresultatet visar att Unir vinner 62 av 91 mandat, vilket ger regeringspartiet två tredjedelars majoritet i den lagstiftande församlingen. Oppositionskoalitionen Kollektivet rädda Togo vinner 19 mandat. Den överklagar resultatet i författningsdomstolen, som anser att det saknas bevis för valfusk. Valobservatörer från AU och Ecowas bedömer valarrangemangen som acceptabla.

    • Juni

    • Parlamentsval i juli

      Regeringen utlyser parlamentsval till den 21 juli. Efter överläggningar beslutar sig de flesta oppositionspartier för att delta i valet. De har tidigare sagt att det inte finns förutsättningar för fria och rättvisa val men ändrade sig sedan ett antal fängslade oppositionspolitiker frigivits.

  • 2012

    • Augusti

    • Ännu en minister avskedas

      Kommunminister Pascal Bodjona avskedas  och grips en månad senare för misstänkt bedrägeriförsök mot en oljemagnat från Förenade arabemiraten.

    • Juli

    • Premiärministern avgår

      Premiärminister Gilbert Houngbo och flera andra ministrar avgår överraskande utan att det offentliggörs varför. I ett kort pressmeddelande står det att president Gnassingbé accepterar avgången. Regeringen har under den senaste tiden fått allt hårdare kritik för att den inte lyckats förbättra invånarnas levnadsvillkor. Av allt att döma har presidenten avskedat Houngbo i ett försök att blidka oppositionen. Till ny premiärminister utses efter drygt en vecka förre handelsministern Kwesi Ahoomey-Zunu.

    • Juni

    • Protest mot nya vallagar

      Den nybildade oppositionsledda gruppen Kollektivet rädda Togo (Collectif Sauvons le Togo, CST) protesterar mot de nya vallagarna (se Maj 2012). I Lomé drabbar demonstranterna samman med kravallpolis i flera dagar. Tiotusentals människor deltar i protesterna.

    • Maj

    • Nya vallagar antas

      Nationalförsamlingen godkänner nya vallagar. Antalet parlamentsledamöter ökas från 81 till 91 och valkretsarnas gränser dras om. Oppositionen motsätter sig förändringarna, som i båda fallen misstänks gynna regeringspartiet, och kräver att den författning som gällde före 1992 ska återinföras. Enligt den finns en gräns för hur många gånger presidenten kan väljas om. 

    • Sanningskommission avger rapport

      En sannings- och försoningskommission som tillsattes hösten 2011 för att utreda olika former av övergrepp som begåtts i landet mellan 1958 till 2005 lägger fram sin rapport efter att ha granskat 523 av de närmare 22 400 vittnesmål som samlats in. Vittnesmålen har gällt våld som skett i samband med allmänna val, statskupper, terrorattacker, gripanden, försvinnanden, mord och etniska motsättningar underblåsta av politiskt ledda miliser. Kommissionen konstaterar att förövarna av våldet sällan eller aldrig straffats och att många av dem fortfarande innehar maktpositioner. Sanningskommissionen lägger fram en lista över 68 rekommendationer i avsikt att främja respekt för de mänskliga rättigheterna, stärka rättsstaten, skapa försoning mellan folkgrupperna och förhindra nya konflikter. Kommissionen föreslår bland annat att valsystemet, rättsväsendet, polisen och militären reformeras, att de som gör sig skyldiga till rättsövergrepp straffas, att offren tilldöms skadestånd och att människorättsaktivister skyddas.

    • April

    • Presidenten bildar nytt parti

      President Gnassingbé upplöser regeringspartiet RPT och skapar ett nytt parti kallat Unionen för republiken (Union pour la République, Unir). 

  • 2011

    • Oktober

    • Togo tar plats i FN:s säkerhetsråd

      Togo väljs in i FN:s säkerhetsråd för en period på två år.

    • September

    • Presidentens bror dömd för kupplaner

      Presidentens halvbror Kpatcha Gnassingbé och två höga officerare döms till 20 års fängelse för att ha planerat en kupp år 2009.

    • Juni

    • Minister avsatt efter vårdstrejk

      Hälsoministern avskedas efter flera veckors strejk bland sjukvårdsarbetare, som kräver bättre levnads- och arbetsvillkor.

  • 2010

    • Maj

    • Samarbete med oppositionen

      President Gnassingbé och oppositionsledaren, Gilchrist Olympio, ingår ett avtal om regeringssamarbete. Detta leder till att Olympios parti UFC splittras.

    • Mars

    • President Gnassingbé omvald

      I presidentvalet blir Faure Gnassingbé omvald. Delar av oppositionen vägrar att godta resultatet och demonstrerar för att valet ska göras om. Internationella valobservatörer anser att valet gått rättvist till och att de brister som förekommit inte har påverkat resultatet.

    • Januari

    • Angolanska rebeller beskjuter Togos fotbollslandslag

      Två funktionärer dödas när Togos landslag i fotboll beskjuts av angolanska rebeller i Cabinda under Afrikanska mästerskapen. Togos regering tvingar laget att åka hem, vilket leder till att Togo utestängs från mästerskapen 2012 och 2014. Sedan 10 000 togoleser demonstrerat mot detta upphävs beslutet.

  • 2009

    • Juni

    • Dödsstraffet avskaffas

      Parlamentet röstar enhälligt för ett lagförslag som avskaffar dödsstraffet och omvandlar existerande dödsdomar till livstids fängelse. Den senaste avrättningen i Togo verkställdes 1978.

    • April

    • Presidentens bror grips för kuppförsök

      På påskdagen utbryter en eldstrid kring ett hus där president Faure Gnassingbés halvbror Kpatcha bor. Minst två soldater dödas när säkerhetsstyrkor kämpar med soldater lojala mot brodern. Denne är en inflytelserik medlem i parlamentet och i regeringspartiet RPT och han var försvarsminister 2005–2007. Kpatcha anklagas för att ha förberett en kupp, vilket han förnekar. Han sätts i husarrest men grips efter att förgäves ha sökt asyl på den amerikanska ambassaden.

  • 2007

    • Oktober

    • Presidentens parti vinner val

      Efter att ha skjutits upp flera gånger hålls till sist parlamentsval, där alla ledande oppositionspartier deltar. Gnassingbés parti RPT vinner med 50 mandat, vilket leder till protester från delar av oppositionen. Internationella observatörer godkänner dock valet.

  • 2006

    • Augusti

    • Avtal om övergångsregering

      Under medling av Burkina Faso beslutar president Gnassingbé och oppositionen att bilda en övergångsregering fram till dess att korrekta och rättvisa parlamentsval hållits.

  • 2005

    • April

    • Diktatorns son vinner presidentvalet

      I presidentvalet segrar Faure Gnassingbé, son till Togos avlidne diktator Gnassingbé Eyadéma (se Februari 2005). Anklagelserna om valfusk blir omfattande och i våldsamma oroligheter som följer på valet dödas runt 500 människor. Tusentals togoleser flyr till grannländerna.

    • Februari

    • President Gnassingbé Eyadéma avlider

      President Gnassingbé Eyadéma, som styrt landet diktatoriskt i mer än 40 år, dör. I strid med författningen utses hans son, Faure Gnassingbé, till hans efterträdare men efter protester tvingas han avgå efter att ha utlovat presidentval.

Varukorg

Totalt 0