Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Parlamentsvalet skjuts fram igen

   Valmyndigheten senarelägger det parlamentsval som skulle ha hållits i december 2020 på grund av coronapandemin. Valet har därmed skjutits fram fem gånger sedan 2015. Orsaker som president Déby har angett tidigare är att det fattiga landet inte har råd att arrangera ett val samt att hotet från Boko Haram gör ett val omöjligt att genomföra. Några veckor senare fastställs den 24 oktober 2021 som nytt valdatum. Parlamentsval hölls senast 2011. Då valdes ett Débyvänligt parlament för en fyraårsperiod.

  • Maj

  • Huvudstaden sätts i karantän

   Huvudstaden N'Djamena isoleras från resten av landet i ett försök att bromsa spridningen av coronaviruset, meddelar regeringen. Av 117 bekräftade fall av coronasmittade invånare har 115 upptäckts i N'Djamena. Tio invånare har avlidit i covid-19. Resor in och ut ur staden förbjuds, ansiktsmask måste bäras i staden och ett nattligt utegångsförbud införs. Ett omfattande utbrott av mässling har samtidigt drabbat Tchad.

  • April

  • Dödsstraff för terrorbrott avskaffas

   Tchad avskaffar dödsstraffet för terrorbrott. För övriga brott avskaffades dödsstraffet 2016, men regeringen gjorde då ett undantag för terroristrelaterade brott. Den senaste avrättningen verkställdes i augusti 2015 när tio misstänkta medlemmar av Boko Haram arkebuserades. Lagändringen görs för att Tchad ska ha samma straffskala som övriga länder inom gruppen G5 Sahel, där även Burkina Faso, Niger, Mali och Mauretanien ingår. Tchads armé är central i G5 Sahels gemensamma styrka för terrorismbekämpning. Styrkan består av 5 000 man och samarbetar med franska soldater.

  • Mars

  • Krigszon vid Tchadsjön

   President Déby förklarar de två departementen Fouli och Kaya vid Tchadsjön som krigszoner. Det ger lokala myndigheter befogenheter att kraftfullare bemöta angreppen mot jihadisterna. Bland annat kan polis och militär stoppa trafik och transporter samt göra husrannsakan i privata bostäder såväl dagtid som nattetid.

  • Ett 100-tal döda när Boko Haram angriper armébas

   Boko Haram dödar närmare 100 tchadiska regeringssoldater under en flera timmar lång attack mot en armébas på en ön i Tchadsjön. Anfallet är det dödligaste som jihadistgruppen hittills utfört mot Tchads väpnade styrkor. Våtmarksområdena runt Tchadsjön utsätts för allt tätare anfall från jihadisterna. Nigeria, Niger, Tchad och Kamerun gränsar mot det utsatta området.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0