Kalendarium

 Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Nödlån från IMF

   IMF beviljar Tanzania ett nödlån på 567 miljoner dollar som stöd till landets ekonomi som drabbats hårt av coronapandemin. I synnerhet har den viktiga turistnäringen fått stora svårigheter på grund av att de utländska besökarna uteblivit. Samtidigt har kostnaderna för sjukvård samt för sociala och humanitära insatser stigit i takt med ökad fattigdom och arbetslöshet.

  • Augusti

  • Mbowe anklagar polisen för tortyr

   Den för terrorbrott åtalade Chademaledaren Freeman Mbowe säger vid rättegången att han torterats i häktet och tvingats till ett erkännande. Mbowe och hans medåtalade har tidigare anklagat regeringen för att påverka rättegången.

  • Chademaledaren åtalas för terrorbrott

   Freeman Mbowe, ledare för det oppositionella Chademapartiet, åtalas för att ha finansierat och planerat terrorbrott. Han greps i staden Mwanza där han tillsammans med partiledningen planerade att hålla ett forum för författningsförändringar (se Juli 2021). Mbowe har sedan dess suttit i polisförvar i Dar es Salaam.

  • Juli

  • Elva Chademaledare grips

   Det oppositionella Chademapartiets ledare Freeman Mbowe grips av polisen i staden Mwansa tillsammans med tio andra ledande Chademapolitiker. De grips när de planerar ett forum för författningsändringar. Gripandena försvagar förhoppningarna om en förändring i riktning mot demokrati och politisk frihet under president Suluhu Hassan, som tog över när den auktoritäre presidenten Magufuli avled i mars samma år. Enligt poliskällor grips Chademaledningen för att de planerar att bryta mot coronarestriktionerna.

  • Juni

  • Unesco-larm om hotat världsarv

   FN-organisationen Unesco ser över sin lista över platser som erkänts som världsarv. I en rapport inför ett beslutsmöte under sommaren föreslås att flera av dagens erkända världsarv ska betraktas som hotade, vilket är första steget mot att förlora den eftertraktade världsarvsklassningen. Hoten består i de flesta fall av överexploatering eller klimatförändringar. Viltreservatet Selous i Tanzania, som är ett av de största skyddade områdena i Afrika, anses redan vara hotat på grund av tjuvjakt och tillåtet skogsbruk. Nu planeras dessutom ett dammbygge och Unesco vill stryka Selous helt från världsarvslistan.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0