Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Machar sjuk i covid-19

   Förste vicepresident Riek Machar har testats positivt för covid-19, den sjukdom som det nya coronaviruset orsakar. Machars fru, försvarsminister Angelina Teny, har också testats positivt, liksom ett antal personer på Machars kansli och i hans livvakt. Machar sätts i karantän i sin bostad under 14 dagar. Vid tidpunkten har Sydsudan 339 bekräftade fall av covid-19 och sex dödsfall i sjukdomen. Mörkertalet tros vara högt då endast 3 908 provtagningar gjorts i landet.

  • Lättar på restriktionerna

   Regeringen lättar "inom 72 timmar” på restriktionerna som införts för att bromsa spridningen av coronaviruset. Barer, butiker, marknader och restauranger får åter hålla öppet, och utegångsförbudet kortas. Inrikesflyget samt transporter på landsväg och floder tillåts åter. Motorcykeltaxi och dylika transportfordon tillåts. Skolor, moskéer, kyrkor och nattklubbar hålls fortsatt stängda. Sportevenemang och andra större folksamlingar är fortsatt förbjudna. Sydsudan har 90 registrerade fall av coronasmittade invånare, en ökning från sex fall en vecka tidigare.

  • April

  • Coronapandemin når Sydsudan

   Som ett av de sista länderna i världen rapporterar Sydsudan sitt första bekräftade fall av sjukdomen covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset. Den smittade är en 29-årig sydsudanesisk kvinna som återvände hem från Etiopien den 28 februari.

  • Mars

  • Kraftiga åtgärder mot pandemi

   Sydsudan inför undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud i ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset sars-cov-2, som orsakat en pandemi.

  • Ministerposterna fördelas

   Efter närmare tre veckors förhandlingar kan president Kiir presentera 34 ministrar och 10 vice ministrar som ska utgöra samlingsregeringen. Tjugo av ministerposterna går till SPLM, medan SPLM-IO får nio, däribland de viktiga posterna som oljeminister respektive förvarsminister.  Vicepresident Machars hustru Angelina Teny blir Sydsudan första kvinnliga försvarsminister. Resterande ministerposter går till företrädare för småpartier. Detta är tredje gången sedan Sydsudans delning 2011 som landet regeras med Kiir som president och Machar som vicepresident.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0