Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

Senaste händelser

 • 2021

  • November

  • Dialog med demokratiaktivister utlovas

   Sydafrikas president Cyril Ramaphosa uppger att kung Mswati III lovar att upprätta ett forum för dialog med de aktivister som kräver demokratiska reformer. Ramaphosa befinner sig i landet för att medla i konflikten på uppdrag av den regionala samarbetsorganisationen SADC. Förberedelser för forumet kommer enligt Ramaphosa att vidtas under de kommande månaderna då kungen befinner sig på sin årliga retreat från politiken och det offentliga livet. Även tidigare har kungen via ombud bjudit in oppositionen till en dialog i början av 2022 men förslaget avvisades. Oppositionen menade att det var ett försök att vilseleda medlarna. Enligt Human Rights Watch har 46 människor dödats och 245 har skottskadats under de oroligheter som har pågått till och från under sommaren och hösten. Landets polismakt uppger att 37 människor har mist livet.    

  • Oktober

  • Fler döda vid nya protester

   Nya protester resulterar i ett dödsoffer när polis skjuter ihjäl en man som tillhör en grupp demonstranter vilka försöker blockera en gata med en lastbil i staden Malkern. Demonstranternas kräver att polisen ska släppa två parlamentsledamöter som gripits tidigare under året i samband med manifestationer för demokrati (se även 7 juli). Sedan flera veckor strejkar skolelever med krav på fri skolgång och för ett slut på kungens makt. Regimen svarar den 16 oktober med att stänga skolorna. Oroligheterna eskalerar och den 22 oktober förbjuds alla protester.

  • Juni

  • Ny premiärminister utsedd

   I ett första framträdande efter de dödliga protester som skakade landet i slutet av juni meddelar kung Mswati III att landet ska få en ny regeringschef efter Ambrose Dlamini som avled i covid-19 i slutet av 2020. Den nye premiärministern heter Cleopas Dlamini men uppges inte vara släkt med sin företrädare. Dlamini är ett vanligt efternamn i Swaziland. Kungens tal föregås av nya protester och krav på demokrati i landets största stad Manzini.    

  • Minst 27 demonstranter dödade

   Handelsminister Manqoba Khumalo medger att 27 människor miste livet när armén i slutet av juni sattes in för att hjälpa polisen att kväsa de demonstrationer som pågått sedan maj med krav på politiska reformer. Oppositionen hävdar att närmare 60 människor dödats. Khumalo skyller en del av dödsfallen på demonstranterna som han anklagar för att ha satt eld på byggnader så att människor omkommit. Han anklagar det sydafrikanska vänsterpartiet EFF för att ha underblåst protesterna som utlöstes i maj när en ung juridikstudents blodiga kropp hittades dumpad i skogen. Studentens kamrater skyllde dödsfallet på polisen.

 • 2020

  • December

  • Premiärministern dör i covid-19

   Swazilands premiärminister Ambrose Dlamini dör av komplikationer till följd av virussjukdomen covid-19. I mitten av november testade Dlamini positivt för covid-19 men sade då att han kände sig frisk och var utan symtom. Ett par veckor senare fördes han till grannlandet Sydafrika för att få behandling men han avled på sjukhus där. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0