Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Februari

  • Sudan redo utlämna al-Bashir till ICC

   Sudan har gått med på att utlämna expresident al-Bashir till brottmålsdomstolen ICC, som i många år begärt att få pröva honom för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur. Det uppger en medlem av Sudans övergångsråd för medier vid en pressträff i Juba i Sydsudan. Beskedet om utlämning gäller även tre andra personer i den gamla regimen. En talesman för Sudans övergångsregering bekräftar uppgifterna. Enligt FN har omkring 300 000 människor dödats och miljontals drivits på flykt sedan konflikten i Darfur utbröt 2003 (se Konflikter: Sudan-Sydsudan).

  • Anhöriga till offren för USS Cole-dådet kompenseras

   Sudan gör upp om kompensation till de anhöriga till offren för bombningen av det amerikanska stridsfartyget USS Cole i Jemen 2000. Avtalet är ett av flera krav som USA ställt på Sudan för att avlägsna landet från USA:s lista över länder som sponsrar terrorism. Övergångsregeringen betonar att det i avtalet framgår att Sudans regering inte var ansvarig för bombattentatet mot USS Cole som krävde 17 amerikanska sjömäns liv. Attentatet utfördes av två al-Qaida-medlemmar. De hade fått militär träning i Sudan, som mellan 1992 och 1996 gav al-Qaidas ledare Usama bin Laden en fristad. Sudan svartlistades av USA redan 1993 för att landet gav sitt stöd till radikala islamistiska grupperingar.

  • Försiktigt närmande till Israel

   En talesman för de väpnade styrkorna säger att Sudan i princip har gått med på att låta israeliskt civilflyg använda sudanesiskt luftrum. Bedömare tror att Sudans närmande till Israel ingår i försöken att få USA att avlägsna Sudan från listan över länder som sponsrar terrorism. Ett avlägsnande skulle innebära att Sudan åter kan ansöka om internationella krediter och skuldlättnader, samt lättare kan locka utländska investeringar till sig. Den civila delen av övergångsregeringen motsätter sig närmandet till Israel med motiveringen att Sudans tillfälliga styre inte har befogenheter att ta sådana beslut. Demonstrationer hålls på flera håll i Sudan.

  • Burhan möter Netanyahu

   Övergångsrådets ledare al-Burhan håller ett oplanerat möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Entebbe i Uganda. Sudans relationer med Israel har länge varit brutna på grund av expresident al-Bashirs stöd till radikala islamistgrupper, som al-Qaida, vilka är fientligt inställda mot Israel. Sudan å sin sida har motsatt sig Israels ockupation av de palestinska områdena Västbanken och Gazaremsan. Al-Burhan säger efter mötet att han genom att prata med Netanyahu vill "stärka Sudans nationella säkerhet". Den sudanesiska militären välkomnar initiativet. Netanyahu säger efter mötet att han anser att Sudan efter al-Bashir är på väg i rätt riktning och att al-Burhan och han har enats om att börja samarbeta för att normalisera de diplomatiska relationerna mellan Sudan och Israel. Sudans övergångsregering betonar dock att mötet var ett "personligt initiativ" från al-Burhan och att övergångsrådet inte har befogenheter att återupprätta relationerna med ett annat land.

  • al-Burhan inbjuden av USA

   Övergångsrådets ledare Abdel Fattah al-Burhan får en inbjudan till Vita huset i Washington i USA. Det är första gången på över 30 år som Sudans högsta ledare bjuds över till USA. När mötet ska äga rum är oklart. Relationerna mellan USA och Sudan har förbättrats efter expresident Omar al-Bashirs fall men Sudan står fortfarande på USA:s lista över länder som stödjer terrorism.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0