Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Undantagstillstånd och stängda gränser

   Sudan inför undantagstillstånd och stänger landet mot omvärlden, med undantag för införsel av humanitärt bistånd. Åtgärderna vidtas för att försöka hindra spridningen av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi. När besluten fattas har en sudanes avlidit till följd av coronaviruset, en 50-årig man som nyss kommit hem från Förenade arabemiraten.

  • Mordförsök på premiärministern

   Premiärminister Hamdok utsätts för ett mordförsök i Khartoum men undkommer oskadd. Hamdoks bil beskjuts när han passerar genom huvudstaden. Gärningsmännen är okända.

  • USA häver sanktioner mot 157 företag

   USA upphäver sanktionerna mot 157 sudanesiska företag, meddelar Sudans centralbank som fått informationen från regeringen i Khartoum. Det innebär att företagen nu kan göra internationella transaktioner. Enligt centralbankschefen finns amerikanska sanktioner kvar endast mot "några individer och enheter med kopplingar till konflikten i Darfur".

  • Februari

  • Sudan redo utlämna al-Bashir till ICC

   Sudan har gått med på att utlämna expresident al-Bashir till brottmålsdomstolen ICC, som i många år begärt att få pröva honom för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott i Darfur. Det uppger en medlem av Sudans övergångsråd för medier vid en pressträff i Juba i Sydsudan. Beskedet om utlämning gäller även tre andra personer i den gamla regimen. En talesman för Sudans övergångsregering bekräftar uppgifterna. Enligt FN har omkring 300 000 människor dödats och miljontals drivits på flykt sedan konflikten i Darfur utbröt 2003 (se Konflikter: Sudan-Sydsudan).

  • Anhöriga till offren för USS Cole-dådet kompenseras

   Sudan gör upp om kompensation till de anhöriga till offren för bombningen av det amerikanska stridsfartyget USS Cole i Jemen 2000. Avtalet är ett av flera krav som USA ställt på Sudan för att avlägsna landet från USA:s lista över länder som sponsrar terrorism. Övergångsregeringen betonar att det i avtalet framgår att Sudans regering inte var ansvarig för bombattentatet mot USS Cole som krävde 17 amerikanska sjömäns liv. Attentatet utfördes av två al-Qaida-medlemmar. De hade fått militär träning i Sudan, som mellan 1992 och 1996 gav al-Qaidas ledare Usama bin Laden en fristad. Sudan svartlistades av USA redan 1993 för att landet gav sitt stöd till radikala islamistiska grupperingar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0