Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • November

  • Tiotals döda i våldsutbrott i Darfur

   Över ett 40-tal människor dödas i stridigheter som utkämpas under flera dagar mellan beväpnade grupper av arabiska boskapsskötare i Darfur nära gränsen till Tchad, enligt FN-organet Ocha som samordnar humanitära hjälpinsatser. Ett 40-tal byar har attackerats och fler än 1 000 bostäder har bränts ned. Runt 4 300 människor i området har flytt undan våldet, varav många tagit sin tillflykt till grannlandet Tchad. Våldsspiralen sattes i gång av anklagelser om kamelstölder. Situationen lugnade ned sig först när regeringssoldater tillkallats. Inbördeskonflikten i Darfur bilades genom ett fredsavtal 2020 men laglöshet och våldsbrottslighet präglar delar av regionen där stora mängder vapen är i omlopp.

  • Personalbyten ska ses över

   Den återinsatte premiärministern Hamdok beordrar ett stopp för avskedanden och nyanställningar inom statsförvaltningen. De personalbyten inom statsapparaten som militären hann göra mellan kuppen den 25 oktober och Hamdoks återkomst som regeringschef ska ses över, enligt Hamdok. Militären bytte ut många civila FFC-medlemmar mot bland annat veteraner från expresident al-Bashirs förbjudna parti NCP. Hamdok saknar fortfarande en regering sedan de tolv civila ministrarna avgått.

  • Tolv civila ministrar avgår

   Tolv av de 17 FFC-medlemmar som ingick i Hamdoks gamla övergångsregering vägrar ingå i den nya regeringen. Motiveringen är att de inte vill samarbeta med kuppmakarna. Bland de som lämnar Hamdoks sida finns den avsatte utrikesministern Mariam al-Mahdi. En del av de civila ledare som greps vid kuppen friges, andra inte.

  • Hamdok återinsätts som premiärminister

   Den avsatte premiärministern Hamdok framträder i statlig TV tillsammans med general al-Burhan och meddelar att ett avtal har ingåtts om maktdelning mellan militären och den civila sidan. Med vid undertecknandet finns RSF-milisledaren Hemeti. Avtalet innebär att övergångsstyret återupprättas och att Hamdok återinsätts som premiärminister till dess att allmänna val hålls senast i juli 2023. Det innebär också att Hamdok släpps fri från husarresten och att övriga politiska fångar ska friges. Men avtalet väcker många frågetecken. Det är oklart hur makten ska fördelas mellan Hamdoks regering och al-Burhans övergångsråd. Och paraplyorganisationen FFC, som samlar civila demokratiförespråkare och som nominerade Hamdok som regeringschef för två sedan, erkänner inte avtalet som FFC-företrädare tror tvingats fram av militären. Hamdok säger att han går med på avtalet för att undvika ytterligare blodspillan. Samtidigt fortsätter demonstrationerna där deltagarna kräver ett helt civilt styre utan militär inblandning.

  • Störst antal döda under ett dygn

   Minst 15 demonstranter skjuts ihjäl av säkerhetsstyrkor i Khartoum och tiotals skadas under ett dygn av protester. Sammanlagt har ett 40-tal människor dödats och hundratals skadats under demonstrationerna efter militärkuppen den 25 oktober. De flesta dödsoffer skördas i Khartoum och Omdurman men oroligheter pågår också i till exempel Port Sudan och Darfur.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0