Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

Senaste händelser

 • 2022

  • Januari

  • Militären tillsätter ny regering

   Det styrande militärrådet tillsätter en ny tillfällig regering med 15 ministrar varav de allra flesta tidigare har arbetat som administratörer på departementen. Ny tillförordnad premiärminister är Osman Hussein.

  • Premiärminister Hamdok avgår

   Premiärminister Hamdok avgår efter ännu en dag med våldsamma massprotester som skakar huvudstaden Khartoum med omnejd. Minst två demonstranter har den här gången fått sätta livet till i konfrontationerna mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Hamdok säger i ett TV-sänt tal i samband med sin avgång att Sudan befinner sig vid en "farlig vändpunkt som hotar landets överlevnad". Han tillägger att han "gjort vad han kan för att undvika katastrof" men att ”samförstånd inte kunnat uppnås”. Hans beslut innebär att militären i praktiken får full kontroll över Sudan.

 • 2021

  • December

  • Sex dödas i polistillslag mot demonstranter

   Sex människor dödas när säkerhetsstyrkor slår till mot massdemonstrationer för demokrati i Khartoum med förstäder. Kravallpolisen använder tårgas och skarp ammunition mot de tiotusentals demonstranter som samlats på gator och torg. Fyra demonstranter skjuts ihjäl i Omdurman och två personer som skadas svårt i centrala Khartoum senare avlider av sina skador. Uppgifterna kommer från läkare som sympatiserar med demokratiförespråkarna. I samband med tillslaget stänger myndigheterna kommunikationsvägar som internet och mobilnät i stora delar av landet. Demonstranterna motsätter sig premiärminister Hamdoks regering som de anser är tillsatt för att försöka ge legitimitet till militärens maktinnehav. Efter de fem dödsskjutningarna väljer ett par medlemmar av Hamdoks regering att avgå i protest. Under tillslaget mot demonstranterna attackeras även sjukhus, vårdpersonal och regimkritiska medier av säkerhetsstyrkorna. I sociala medier sprids bilder på hur uniformerade män slår demonstranter med käppar. Över 50 människor har dödats och hundratals skadats i tillslag mot regimkritiska demonstranter sedan militärkuppen i oktober 2021.

  • Massprotester på årsdag

   Hundratusentals människor går ut i massprotester på flera håll i Sudan för att uppmärksamma treårsdagen av starten på de demonstrationer som våren 2019 ledde till al-Bashirregimens fall. Kravallpolis använder tårgas och skjuter skarpt upp i luften för att försöka skingra folkmassorna. Minst två människor dödas och flera skadas. FN-övervakare får in rapporter om att 13 kvinnor och flickor har våldtagits av poliser eller soldater under demonstrationerna i Khartoum. Demonstranterna vänder sig i första hand mot general al-Burhan men även mot premiärminister Hamdok och det maktdelningsavtal som skrivits dem emellan.

  • November

  • Tiotals döda i våldsutbrott i Darfur

   Över ett 40-tal människor dödas i stridigheter som utkämpas under flera dagar mellan beväpnade grupper av arabiska boskapsskötare i Darfur nära gränsen till Tchad, enligt FN-organet Ocha som samordnar humanitära hjälpinsatser. Ett 40-tal byar har attackerats och fler än 1 000 bostäder har bränts ned. Runt 4 300 människor i området har flytt undan våldet, varav många tagit sin tillflykt till grannlandet Tchad. Våldsspiralen sattes i gång av anklagelser om kamelstölder. Situationen lugnade ned sig först när regeringssoldater tillkallats. Inbördeskonflikten i Darfur bilades genom ett fredsavtal 2020 men laglöshet och våldsbrottslighet präglar delar av regionen där stora mängder vapen är i omlopp.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0