Somalia – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Horn of Africa Bulletin samt rapporter från International Crisis Group.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juni

  • Hamza Abdi Barre blir ny regeringschef

   President Hassan Sheikh Mohamud utser Hamza Abdi Barre, från delstaten Jubaland, till ny premiärminister. Han var tidigare generalsekreterare för Fred- och utvecklingspartiet (PDP) föregångare till Mohamuds nya parti Unionen för fred och utveckling (UDP).

  • Maj

  • IMF ger Somalias nya president respit

   Internationella valutafonden (IMF) ger den nya somaliska presidenten Hassan Sheikh Mohamud en respit på tre månader för att få ta del av ett nytt hjälppaket på 400 miljoner dollar under tre år. Ursprungligen var landet tvunget att ha en regerings på plats till den 17 maj för att få ta del av pengarna. Somalia har bland annat lovat att få ner sin utlandsskuld till 557 miljoner dollar redan till 2023, och det i en situation när den federala regeringens går back med 10 miljoner dollar varje månad och stora delar av befolkningen är stort behov av hjälp på grund av svår torka.

  • 500 amerikanska soldater skickas till Somalia

   USA kommer åter att tillåta att amerikansk trupp är stationerad i Somalia. Det sker efter en begäran från det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon som menar att det behövs för att man ska kunna bekämpa den militanta islamistgruppen al-Shabaab. Under Bidens företrädare Donald Trump drogs 700 man tillbaka från Somalia. Nu ska USA skicka knappt 500 man.

  • Hassan Sheikh Mohamud vinner presidentvalet

   Det krävs tre valomgångar för Somalias parlament att, över ett år för sent, välja en ny president bland 39 kandidater. Den avgörande omgången står mellan den sittande presidenten Farmaajo och hans företrädare på presidentposten Hassan Sheikh Mohamud (2012–2017), sedan Puntlands president Said Abdullahi Dani och den förre premiärministern Hassan Ali Khaire (2017–2020) slagits ut i den första valomgången. Hassan Sheikh Mohamud vinner med 214 röster mot 110 för Farmaajo. Nu krävs att en regering ska vara på plats senast den 17 maj, annars riskerar Somalia att förlora det treåriga stödpaket på 400 miljoner dollar från IMF. Flera explosioner hörs i närheten av den flygplanshangar i Mogadishus där valet hålls, men inga rapporter kommer om att någon dödats eller skadats i dem.

  • Många döda i attentat mot militärbas

   Den islamistiska gruppen al-Shabaab genom det mest omfattande attentatet i år. Det riktas mot en militärbas, i närheten av al-Baraf omkring 16 mil nordöst om Mogadishu, som bemannas av AU-soldater från Burundi. Enligt al-Shabaab har över 170 soldater dödats, men från officiellt somaliskt håll sägs inget om antalet dödsoffer. En källa inom den burundiska militären säger att minst 30 soldater dödats, 22 sårats och 10-tals saknas, men enligt den burundiska militären är dödssiffran betydligt lägre.  Även al-Shabaab ska ha gjort förluster. Den militanta gruppen hävdar att den har tagit kontroll över hela basen. Dådet fördöms av såväl Afrikanska unionen (AU) som EU.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0