Somalia – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Horn of Africa Bulletin samt rapporter från International Crisis Group.

Senaste händelser

 • 2021

  • Juli

  • Valen skjuts upp

   De val som skulle ha inletts nu och avslutats med presidentval i oktober har skjutits upp, meddelar valkommissionen. Därmed fortsätter den konstitutionella kris som uppstod i början av året när president Mohamed Abdullahi Mohamed och delstatsledare misslyckades med att enas om villkoren för nya val innan hans mandatperiod löpte ut i februari. Krisen såg ut att få sin lösning när politiska ledare enades om en valprocess, men nu frångås alltså den planen  (se Juni 2021). Orsaken är oklar men en anonym källa uppger att regionerna inte kunnat lämna in kandidatlistor till överhuset eller bilda lokala valkommittéer. I förra veckan varnade islamistgruppen al-Shabaab politiker för att delta i valen som redan senarelagts efter månader av dödläge och förseningar. Hotet som enligt uppgift uttalades av al-Shabaabs ledare Ahmed Umar Abu Ubaidah understryker det svåra säkerhetsläget i Somalia. Den 29 juli, fyra dagar efter utsatt datum, genomförs valet trots allt i delstaten Jubaland. 

  • Juni

  • Roble lägger fram ny tidtabell för valen

   Somalia parlament ska välja president den 10 oktober. Det enas landets politiska ledare om efter två dagars samtal i Mogadishu. Enligt en tidtabell som läggs fram av premiärminister Mohamed Hussein Roble ska val till parlamentets överhus hållas den 25 juli, medan underhusets ledamöter ska utses mellan 10 augusti och 10 september. 

  • 21 islamister avrättas i Puntland

   21 män avrättas i regionen Puntland efter att ha dömts av en militärdomstol i Galkayo för medlemskap i den militanta islamistgruppen al-Shabaab. Enligt statsradion hade 18 av männen utfört attentat för al-Shabaab. Samma dag kom rapporter om att al-Shabaab utfört ett nytt attentat mot en armébas i staden Wisil i Mudugregionen söder om Puntland. Minst 20 soldater dödas.

  • Kenyanskt flygförbud hävs

   Kenya häver det förbud mot direktflyg till Somalia som infördes i maj (se Maj 2021). Det kenyanska utrikesdepartementet hoppas att detta ska vara ett steg mot en normalisering av de diplomatiska förbindelserna mellan länderna. Några dagar senare ber Somalias utrikesminister Abdirizak Mohamed Kenya att åter öppna sin ambassad i Mogadishu, något som Nairobi säger att man ska göra.

  • Oppositionen vinner i Somaliland

   Det blir oppositionen som segrar i parlamentsvalet i Somaliland. Waddanipartiet vinner 31 mandat, ett mer än det styrande Freds-, enhets- och utvecklingspartiet (Kulmiye), medan det tredje partiet Rättvise- och utvecklingspartiet (Ururka Caddaalada iyo Daryeelka, Ucid) erhåller 20 mandat (se även 31 maj 2021). Efter valet aviserar Waddanipartiet och Ucid att de har bildat en allians, som därmed får egen majoritet i parlamentets underhus. De två partierna vinner tillsammans en majoritet av platserna i de lokalval som hölls samtidigt, där Waddanipartiet får 79 platser, Ucid 48 och Kulmiye 93. Valresultatet innebär att president Muse Bihi Abdi från Kulmiyepartiet inte kommer att få samma handlingsutrymme som tidigare.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0