Somalia – Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Horn of Africa Bulletin samt rapporter från International Crisis Group.

Senaste händelser

 • 2023

  • Januari

  • USA döda IS-ledare i Somalia

   Ett amerikanskt specialförband genomför en räd i norra Somalia och dödar en regional ledare för Islamiska staten (IS), Bilal al-Sudani, och ett 10-tal andra från den militanta islamistgruppen. Operationen sker på uppdrag av USA:s president Joe Biden. Syftet ska ha varit att gripa al-Sudani som i stället dödades i en eldstrid. Enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin låg al-Sudani bakom IS ökade närvaro i Afrika, men han hade också kontakter till IS gren i Afghanistan.

  • Militären intar kuststad från al-Shabaab

   Den somaliska regeringsarmén säger sig ha intagit hamnstaden Haradhere, ett 40-tal mil norr om huvudstaden Mogadishu. Det sker efter att den militanta islamistgruppen al-Shabaab, som har kontrollerat staden sedan 2010, givit sig av utan strid. Enligt en talesperson för militären har man även tagit kontroll över det närbelägna distriktet Galcad. Bägge operationerna skedde i samarbete med både lokala och regionala milisgrupper. Haradhere var tidigare en viktig bas för somaliska pirater.

 • 2022

  • December

  • Minst tio döda i samband med protester i Somaliland

   Minst tio människor dödas och ännu fler skadas i samband med protester mot den somaliländska regeringen i staden Las Anod, ett 50-tal mil öster om Somalilands huvudstad Hargeisa. Oroligheterna bryter ut sedan en politiker skjutits ihjäl. Det är dock oklart vilka krafter som ligger bakom våldsamheterna.

  • Somaliska soldater på väg hem från Eritrea

   De första somaliska soldaterna i en grupp på 5 000 man som skickats till Eritrea återvänder nu hem. Enligt Somalias försvarsminister har de befunnit sig i grannlandet för att få utbildning. Tidigare har det förekommit rapporter om att de skickats till fronten i Tigray i Etiopien tillsammans med soldater från Eritrea, något som har förnekats av myndigheterna i Mogadishu. En del soldaters familjer har sagt att deras söner har lurats till Eritrea med hjälp av löften om att de skulle få arbete i Qatar. Både den somaliska och den eritreanska regeringen har förnekat uppgifter om att soldaterna har hållits i Eritrea mot sin vilja. Abdisalam Guled, som först larmade om soldaterna och tidigare hade en chefsställning inom den somaliska säkerhetstjänsten Nisa, uppmanar regeringen att visa öppenhet om vad som har hänt.

  • November

  • Regeringen förbjuder namnet al-Shabaab

   Departementet för religiösa affärer förbjuder användningen av namnet al-Shabaab- Istället uppmanas alla att använda ordet Khawarij, som betyder "avvikande sekt". Alla muslimska präster förbjuds också att ha kontakt med den militanta islamistiska gruppen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0