Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • November

  • Avstängning av riksrevisor ifrågasätts

   Sierra Leones riksrevisor Lara Taylor-Pearce och vice riksrevisor Tamba Momoh stängs av från sina tjänster. Det sker bara några veckor innan de skulle ha presenterat sin årliga genomgång av hur regeringen har skött de offentliga finanserna 2020 för parlamentet. Taylor-Pearce säger sig inte förstå varför hon har stängts av. Myndigheterna meddelar att en tribunal ska inrättas för att utreda Taylor-Pearce och Momoh. Landets journalistförbund Slaj uttrycker sin bestörtning över avstängningen och menar att riksrevisorn skött sitt uppdrag med stor integritet och professionalism.

  • Minst 144 omkommer när tankbil exploderar

   Minst 144  människor omkommer och många skadas när en tankbil krockar med en lastbil i närheten av en bensinstation. De flesta av offren är personer som sitter i bilar i närheten, motorcyklister och gatuförsäljare. En del av dem som drabbas har försökt att samla upp bränsle som läcker ut från tankbilen som senare exploderar. President Julius Maada Bio lovar några dagar senare att alla som skadats ska få gratis sjukhusvård och betonar att åtgärder måste vidtas för att en liknande olycka inte ska kunna hända igen. Han utlyser också tre dagars landssorg.

  • Oktober

  • Lagförslag ska ge kvinnor mer makt

   Regeringen lägger fram ett lagförslag för att garantera att kvinnor får 30 procent av alla platser i parlamentet och i regeringen. Det betyder att den uppfyller ett av president Julius Maada Bio löften i valkampanjen 2018: att ge kvinnor ett större inflytande inom politiken. Lagförslaget syftar också till att stärka kvinnorna ekonomiskt och att regeringen ålägga att tänka på jämlikhetsaspekter i sin politik.  Idag är tolv procent av parlamentsledamöterna kvinnor och bara en av Maada Bios 32 ministrar är kvinna.

  • Dödsstraffet avskaffas

   Dödsstraffet är nu formellt avskaffat i Sierra Leone sedan president Julius Maada Bio godkänt lagstiftningen som antogs i juli (se Juli 2021).  Det ersätts med livstidsstraff eller fängelse i minst 30 år.

  • Juli

  • Sierra Leone på väg att avskaffa dödsstraff

   En klar majoritet av ledamöterna i parlamentet röstar för att avskaffa dödsstraffet i Sierra Leone. Enligt det lagförslag som antas ska dödsstraff ersättas med livstids fängelse, eller i vissa fall 30 års fängelse, för grova brott som mord. Inga dödsstraff har verkställts i landet sedan 1998, då 24 officerare avrättades efter ett kuppförsök. För att lagen ska träda i kraft måste den även godkännas av president Julius Maada Bio.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0