Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Minister stängs av efter korruptionsanklagelser

   Arbetsmarknadsminister Alpha Timbo och tre anställda vid utbildningsdepartementet stängs av efter misstankar om att de har gjort sig skyldiga till korruption i samband med en stor donation av ris från Kina. Timbo var tidigare utbildningsminister. 

 • 2019

  • Juni

  • APC-ledamöter förlorar platser i parlamentet

   Högre domstolen i Sierra Leone avgör att tio ledamöter från oppositionspartiet Allmänna folkkongressen(APC) förlorar sina platser i parlamentet. Enligt domstolen har ledamöterna trakasserat sina politiska opponenter och använt allmänna medel i sina valkampanjer, vilket strider mot vallagen. Domstolens utslag innebär att platserna istället går till de kandidater som kom på andra plats i valet i april 2018, samtliga tillhör det styrande Sierra Leones folkparti (SLPP) som därmed får egen majoritet i kammaren, med ett mandats marginal. APC-anhängare samlas utanför sitt partihögkvarter i Freetown för att protestera mot beslutet.

  • April

  • Koromas regering misstänks för förskingring av 1 miljard dollar

   Sierra Leones förre president Ernest Bai Koroma och hans regering anklagas för att ha förskingrat mer än en miljard dollar under sin tid vid makten 2007 till 2018. Finansdepartementet publicerar en revisionsrapport där man säger sig ha funnit stora brister i de kontrakt som lagts ut inom energi, vägar, telekommunikationer och pensioner. Revisionen, som bekostats av brittiskt bistånd, kom till stånd efter anklagelser om omfattande korruption under åren 2015 till 2018.  Finansminister Jusu Saffa säger att de som pekats ut för att försnillat pengar måste betala tillbaka dem senast den 30 juni, annars kommer de att ställas inför rätta.

  • Månadslångt stopp för industriellt fiske

   Sierra Leone inför en månads stopp för allt "industriellt fiske" i dess territorialvatten. Samtidigt stoppas all export av fisk under samma period. Syftet är att motverka utfiskning. Initiativet beröms av miljöaktivister. Enligt Greenpeace har Sierra Leone, tillsammans med fem andra västafrikanska kustländer förlorat inkomster på över 2 miljarder dollar under perioden 2010 till 2016 på grund av illegalt fiske.

  • Februari

  • "Nationellt katastroftillstånd" mot sexuellt våld

   Det ökande sexuella våldet leder till att president Julius Maada Bio utlyser ett "nationellt katastroftillstånd" för att komma tillrätta med problemen. Enligt det ska personer som begår sexuella övergrepp mot minderåriga dömas till livstids fängelse, en särskild polisenhet ska skapas för att utreda brotten, och en specialdomstol ska inrättas för att skyndsamt hantera fall som rör sexualbrott. Offren för övergreppen ska också beredas gratis vård på sjukhusen.  Enligt polisens statistik rapporterades över 8 500 sexuella och genusbaserade övergrepp 2018, vilket är nästan dubbelt så många som 2017. I de flesta fall är offren 20 år eller yngre, ungefär vart fjärde fall rör flickor under 15 år.  Få förövare fälls för sexualförbrytelser. 2018 dömdes 26 personer. Ett av fallen rörde en 56-årig man som dömdes till ett års fängelse för att ha våldtagit en sexårig flicka.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0