Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Senegal lättar på restriktionerna

   Senegal beslutar nu  att lätta på några av de restriktioner som införts för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset. Det nattliga utegångsförbudet kortas och moskéer och kyrkor öppnas på nytt. Många marknader och affärsföretag som tidigare bara fått hålla öppet några dagar i veckan, får nu bedriva sina verksamheter mer fritt, om de håller stängt en dag i veckan för att lokalerna skakunna  städas. En del restriktioner som införts i kollektivtrafiken tas bort, men skolorna ska förbli stängda till i juni. Senegal har haft nästan 1 900 bekräftade fall av covid-19, och minst 19 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Minskade remissor slår mot fattiga senegaleser

   Många senegalesiska familjer drabbas hårt när släktingar utomlands inte längre kan skicka hem så mycket pengar som tidigare. Enligt Världsbanken lever nästan 40 procent av senegaleserna på mindre än två dollar om dagen och de är ofta beroende av de här pengarna. Världsbanken beräknar att dessa så kallade remissor kommer att minska med 20 procent 2020, jämfört med 2019, då senegaleser utomlands skickade hem motsvarande 554 miljarder dollar.

  • April

  • Förbud mot plastartiklar för engångsbruk träder i kraft

   Ett förbud mot all användning av plast för engångsbruk träder i kraft idag. Regeringen gör dock ett undantag för försäljning av vatten i plastpåsar, så länge som coronapandemin pågår. Åtgärden beslutades i januari för att minska den omfattande nedskräpningen med plast, på både gator och stränder.

  • Senegal får krislån från IMF

   IMF beviljar ett krislån på 442 miljoner dollar till Senegal för att landet ska kunna hantera den pågående coronakrisen. Enligt president Macky Sall väntades Senegals BNP växa med nästan 7 procent 2020, nu skrivs prognosen ned till 3 procent eller ännu mindre. De sektorer som drabbas hårdast är transporter, turism och jordbruk. Samtidigt drabbas landet hårt av att senegaleser som arbetar i Europa, på grund av coronapandemin, inte kan skicka hem lika mycket pengar som tidigare. Trots detta förlänger Senegal det förbud mot passagerartrafik med flyg som redan är i kraft till den 31 maj.

  • Mars

  • Senegal utlyser hälsonödläge

   Senegal utlyser ett hälsonödläge från midnatt samma dag i syfte att försöka stoppa fortsatt spridning av virussjukdomen covid-19. Det innebär bland annat att ett utegångsförbud införs från klockan 8 på kvällen till klockan 6 på morgonen. Myndigheterna får också rätt att stoppa evenemang, stänga av offentliga platser och  hindra resor mellan olika regioner. Polisen och militären har fått befogenheter att se till att åtgärderna följs.  Restriktionerna presenteras av president Macky Sall i ett TV-sänt tal till nationen. Samtidigt lanseras en ny solidaritetsfond på motsvarade 1,5 miljarder dollar och 80 miljoner dollar, pengarna ska gå till dem som inte har råd att köpa mat.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0