Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Oberoende kommission ska utreda kravaller

   Senegals regering ska låta en oberoende kommission utreda vad som låg bakom oroligheterna i Dakar i mars. De utlöstes efter att oppositionspolitikern Ousmane Sonko gripits (se Mars 2021). Enligt oppositionskällor dödades 13 människor, varav merparten av säkerhetsstyrkor. Myndigheterna medger nu att mellan tio och 13 människor förlorade livet och omkring 400 människor skadades (varav ungefär 100 tillhörde säkerhetsstyrkorna). Såväl Amnesty som HRW har anklagat säkerhetsstyrkorna för att ha tagit till övervåld mot demonstranterna.

  • Mars

  • Medier anklagar myndigheter för trakasserier

   Trakasserierna mot medierna har ökat i Senegal sedan gripandet av oppositionspolitikern Ousmane Sonko tidigare i mars. Pressfrihetsorganisationer anklagar myndigheterna för att genom tillslag mot medierna försöka få slut på protesterna. Sonkos anhängare har samtidigt kritiserat pressen för hur den hanterat våldtäktsanklagelserna mot Sonko (se Februari 2021).

  • Oppositionsaktivister friges

   Tre oppositionsaktivister som greps i februari anklagade för att förbereda ett uppror. Männen greps dock innan oroligheterna bröt ut i samband med gripandet av oppositionspolitikern Ousmane Sonko (se Februari och Mars 2021). Ännu fler av dem som har gripits väntas friges inom kort, enligt uppgifter i senegalesiska medier.

  • Lokalvalen skjuts upp

   Regeringen meddelar att lokalvalen som skulle hållas i mars skjuts upp. Valen skulle ursprungligen ha hållits 2019 och hade redan innan skjutits upp två gånger tidigare. Mandaten förlängs för medlemmarna i de lokala församlingarna. Frågan om hur den lokala politiken ska fungera diskuteras i den nationella dialog som president Macky Sall lanserade våren 2019. Processen haltar dock, då delar av oppositionen har bojkottat samtalen.

  • Oppositionsledare släpps mot borgen

   En domare beslutar att oppositionspolitikern Ousmane Sonkos ska åtalas för våldtäkt men han friges samtidigt mot borgen. Antalet dödsoffer för de oroligheter som följde på hans gripande tidigare i mars har nu krävt minst åtta liv. En del av våldsamheterna har riktats mot franska intressen i Senegal, bland annat har många livsmedelsbutiker som tillhör kedjan Auchan angripits samt bensinstationer som tillhör franska Total. Efter att han släppts manar han till nya och större protester, men betonar att de ska vara fredliga och att han inte avser att försöka avsätta president Macky Sall. Presidenten själv framträder för första gången sedan oroligheterna inleddes och uppmanar i ett TV-sänt tal demonstranterna att låta domstolarna hantera anklagelserna mot Sonko. Han säger sig också förstå varför unga senegaleser ger sig ut på gatorna för att protestera mot arbetslöshet och lovar insatser för att avhjälpa detta. Han lovar också att korta det nattliga utegångsförbud som införts som ett led i försöken att bekämpa coronapandemin.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0