Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2022

  • Juli

  • Bakslag i valet för presidentens allians

   Parlamentsvalet avlöper lugnt efter en våldsam kampanj som krävt minst tre liv. När rösträkningen är avslutad står det klart att president Salls allians BBY gått kraftigt bakåt och förlorat sin majoritet i parlamentet med ett mandat. Alliansen mellan de båda oppositionspartiet YAW och WS får 80 mandat (Yaw vinner 56; WS 24). Resterande tre mandat hamnar hos tre mindre partikoalitioner. Valdeltagandet uppgår till 46 procent.

  • Januari

  • Bakslag för regeringssidan i lokala val

   Kandidater från president Macky Salls allians Benno Bokk Yakaar (BBY) lider svåra bakslag i lokalvalen, fram för allt i de större städerna. Men BBY får trots det flest röster sammanlagt,men i borgmästavalen i Dakar och Ziguinchor segrar den nya oppositionsalliansen Yewwi Askan Wi. Den har också framgångar i Thiès, Guédiawaye och Kaolack. Det är det första valet som har hållits sedan de protester som bröt ut 2021 i samband med att oppositionspolitikern Ousmane Sonko greps (se Mars 2021). Sonko kommer nu att bli ny borgmästare i Ziguinchor.

 • 2021

  • November

  • Oppositionspolitiker grips i Dakar

   Gripandena av tre oppositionsledare leder till sammanstötningar mellan polis och demonstranter i Dakar. Enligt oppositionskällor är det Ousmane Sonko, som väntas kandidera i presidentvalet 2024, Barthelemy Dias, som planerar att ställa upp i borgmästarvalet i Dakar i början av 2022, och den före detta ministern Elhadji Malick Gakou. Männen släpps på kvällen samma dag. Dias anklagas för inblandning i en dödsskjutning i stadshuset 2011 och dömts till två års fängelse, varav 18 månader villkorligt. Hans överklagan av domen prövas nu, men rättegången sker i hans frånvaro.

  • September

  • Ny oppositionsallians bildas

   Ett 20-tal oppositionspartier går samman i en ny allians som heter Yewwi Askan Wi (Befria folket) på wolof. En ledande roll spelas av Ousmane Sonkos Senegals patrioter för arbete, etik och broderskap (Pastef) och Khalifa Salls Koalitionen för Senegals förnyelse (Manko Taxawu Senegaal). Alliansen väntas ställa upp lokal- och regionalvalen i januari 2022 och i parlamentsvalet senare samma år. De partier som deltar har lovat att inte inleda något samarbete med president Salls Benno Bokk Yakaar (BBY) som idag har en stark ställning i parlamentet, nationalförsamlingen.

  • Augusti

  • "Afrikas Pinochet" är död

   Hissène Habré, president 1982–1990 och premiärminister 1978–1979, avlider med covid-19 på ett sjukhus i Dakar i Senegal vid 79 års ålder. Habré, som fick öknamnet Afrikas Pinochet, dömdes i maj 2016 till livstids fängelse för  brott mot mänskligheten  i form av summariska avrättningar, tortyr, tvångsslaveri, kidnappning och våldtäkt vid en specialdomstol i Senegal som inrättats av  Afrikanska unionen  (AU) och Senegal. Han dömdes även för att personligen ha begått våldtäkt. Habré var den förste afrikanske ledaren att dömas i Afrika samt den förste statschefen att dömas för brott mot mänskligheten av en domstol i ett annat land. Habré styrde Tchad från 1982 till dess att han störtades av expresident Déby 1990. Habrés regim anses vara ansvarig för runt 40 000 politiska mord.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0