Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2019

  • September

  • Staten erbjuder fri cellgiftsbehandling mot bröstcancer

   Regeringen aviserar att alla kvinnor som lider av bröst- eller livmoderhalscancer ska erhålla fri cellgiftsbehandling på alla offentliga sjukhus från och med oktober i år. Omkring 1,6 miljarder dollar har avsatts för detta. När det gäller andra cancerbehandlingar ska staten stå för 60 procent av kostnaderna, en fördubbling jämfört med tidigare.

  • Karim Wade får toppost i PDS, beslutet splittrar partiet

   Den förre presidenten Abdoulaye Wade utser sin son, Karim Wade, till andreman i Senegals demokratiska parti (PDS). I praktiken blir han partiledare med uppdrag att modernisera partiet och utforma nya strategier. Det sker trots att Karim Wade inte tycks ha för avsikt att lämna Qatar, där han sedan 2016 befinner sig i självvald exil. Utnämningen sker trots motstånd från flera högt uppsatta PDS-medlemmar. Karim Wade ersätter därmed Oumar Sarr som hamnat i onåd hos ex-presidenten då han beslutat att delta i den nationella dialog som president Macky Sall tog initiativ till i maj. Sarr leder nu den fraktion som motsätter sig att Karim Wade får så stort inflytande.

  • Juli

  • Socalistpartiets ledare avlider

   Ousmane Tanor Dieng, som under många år lett Socialistpartiet (PS), avlider i Paris. Det anses förvärra sprickorna inom PS, där Khalifa Sall, Dakars förre borgmästare, som inte fick ställa upp i presidentvalet i februari 2019, motsatt sig att PS skulle fortsätta ingå i den styrande alliansen Benno Bokk Yakaar (BBY) och att stödja Macky Salls kandidatur.

  • Juni

  • Presidentens bror lämnar chefspost efter korruptionsanklagelser

   Presidenten Macky Salls bror Aliou Sall avgår som chef för ett statligt sparinstitut (Caisse des Depots et Consignations, CDC) efter anklagelser om att han i hemlighet tagit emot stora summor pengar från ett energibolag som sålt rättigheter till gasutvinning till oljebolaget BP. Avslöjandet om affären som gjordes av det brittiska mediebolaget BBC tidigare i juni har utlöst omfattande protester i Senegal. I samband med sin avgång säger Aliou Sall att uppgifterna om honom är osanna. President Sall har hävdat att anklagelserna syftar till att destabilisera landet.

  • Maj

  • Premiärministerposten avskaffas

   Nationalförsamlingen röstar för att slopa posten som premiärminister. 124 ledamöter godkänner förslaget och sju ledamöter röstar nej till det efter en nio timmar lång debatt. Oppositionen har kritiserat författningsändringen som man menar ger en person alltför stor makt. Justitieminister Malick Sall hävdar dock att förändringen bara sker av administrativa skäl.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0