Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2021

  • Mars

  • Hama Aamdou åtalas

   Hama Amadou, oppositionsledare och före detta premiärminister, åtalas på en rad punkter för att ha legat bakom det våld som utbröt efter presidentvalet (se Februari 2021). Han åtalas bland annat för uppvigling och skadegörelse. Många hoppades att presidentvalet skulle bli Nigers första fredliga maktskifte mellan två folkvalda ledare.

  • Februari

  • Amadou överlämnar sig till polisen

   Oppositionspolitikern Hama Amadou, som regeringen anklagar för att ha orkestrerat det våld som utbröt efter att valresultatet representerats, överlämnar sig till polisen i Niamey. Enligt inrikesdepartementet har 468 gripits i oroligheterna som inrikesdepartementet anser att Amadou är ansvarig för. Inrikesminister Alkache Alhada anklagar Amadou för "mord, våld, oacceptabla rasistiska kommentarer och främlingsfientlighet". Ministern syftar på hätska kommentarer som Amadou gjort om valvinnaren Bazoums arabiska ursprung. FN och Ecowas fördömer våldshandlingarna i ett gemensamt uttalande.

  • Oppositionen protesterar mot valresultatet

   Oppositionsledaren och expresidenten Mahamane Ousmane, som enligt valmyndigheten kom tvåa i presidentvalet, säger att det är han som vunnit valet med 50,3 procent. Sammandrabbningar förekommer i Niamey mellan polisen och anhängare till Ousmane som protesterar mot det officiella valresultatet. Flera av regeringspartiets kontor i huvudstaden vandaliseras. Våldsamheter utbryter också i staden Kollo i sydväst. Moumouni Boureima, en före detta stabschef för de väpnade styrkorna, grips anklagad för att organisera det valrelaterade våldet. Han rapporteras stå den oppositionelle Hama Amadou nära. Amadou underkändes som kandidat i presidentvalet eftersom han dömts för spädbarnssmuggling, en dom som Amadou och hans anhängare anser är politiskt motiverad. Amadou valde att stödja Ousmane i presidentvalet.

  • Regeringspartiets kandidat vinner presidentvalet

   NPDS-kandidaten Mohamed Bazoum vinner presidentvalets andra och avgörande omgång med 56 procent av rösterna mot 44 procent för expresident Mahamane Ousmane. Valdeltagandet är 63 procent enligt valmyndigheten. På valdagen dödas sju valarbetare och tre skadas när deras fordon kör på en mina i regionen Tillaberi nära gränsen till Mali. I Diffaregionen i sydöst nära gränsen till Nigeria dödas chefen för en vallokal av jihadister från Boko Haram kort efter det att vallokalerna stängts. Ett 10-tal valarbetare skadas vid samma tillfälle. Valet övervakas av utländska valobservatörer från flera organisationer, däribland Ecowas. Valmyndigheten meddelar att "falska röstkort" har varit i cirkulation i flera regioner. Endast 7,4 miljoner av 22 miljoner invånare är röstberättigade, en konsekvens av att Niger har en mycket ung befolkning.

  • Januari

  • Massaker i två byar

   Drygt ett 100-tal människor i två byar i regionen Tillaberi i västra Niger dödas av "terrorister på runt 100 motorcyklar" enligt den lokala borgmästaren. Omkring 75 människor skadas, en del svårt. Enligt lokala myndighetspersoner ska massakern ha varit en hämnd för att två personer med band till gärningsmännen tidigare hade lynchats av några bybor. Attackerna mot byarna Tchoma Bangou och Zaroumadareye inträffar samma dag som slutresultatet av presidentvalet offentliggörs. Den ledande presidentkandidaten Bazoum har lovat att skärpa kampen mot militanta islamistgrupper. Bazoum kallar massakern "feg och barbarisk". Regionen Tillaberi har drabbats av flera liknande attacker under senare år. Ett förbud mot att köra motorcykel har införts i regionen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0