Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Kuppledare vill bli president

   General Salou Djibo meddelar att han kandiderar i presidentvalet i december 2020 för Freds- och rättvisepartiet (PJP). Djibo ledde den militärjunta som avsatte dåvarande president Mahamadou Tandja (se Februari 2010). Djibo behöll makten till april 2011 då han överlämnade styret till nuvarande president Mahamadou Issoufou. Djibo pensionerades från armén 2019 och hoppas nu kunna ersätta Issoufou, som enligt författningen inte får ställa upp för omval.

  • Maj

  • Lag tillåter avlyssning

   Parlamentet antar ny lagstiftning som tillåter avlyssning som en metod att bekämpa terrorism och gränsöverskridande brottslighet. Oppositionen fruktar att lagen ska användas mot den och lämnar i protest salen där omröstningen sker.

  • Offensiv mot Boko Haram

   Det nigeriska försvarsdepartementet säger att omkring 75 medlemmar av Boko Haram har dödats av nigeriska respektive nigerianska regeringsstyrkor i sydöstra Niger och i Nigeria. Tjugofem av de militanta islamisterna dödas söder om staden Diffa i Niger medan runt 50 dödas av nigerianskt flyg vid Tchadsjön inne på nigeriansk mark. Två nigeriska soldater skadas i operationen, enligt försvarsdepartementet vars uppgifter inte har bekräftats av annan källa.

  • Lättar på restriktionerna

   Regeringen kortar det nattliga utegångsförbudet i Niamey och gudstjänstlokaler får åter öppna för bönestunder med mera. Trycket från religiösa ledare att lätta på restriktionerna kring moskéernas verksamhet har varit stort och Niamey drabbades i april av fyra dagars kravaller som utlöstes av folklig frustration över restriktionerna som införts mot coronapandemin.

  • Minister avlider med covid-19

   Nigers arbetsmarknadsminister Mohamed Ben Omar från Socialdemokratiska partiet (PSD) avlider med covid-19. Ben Omar var 55 år gammal.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0