Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Ett 90-tal soldater dödas i IS-attack

   Åttionio regeringssoldater dödas i ett angrepp mot en arméförläggning i Chinegodar nära gränsen till Mali. IS tar på sig dådet. Frankrike lovar stärka sin truppnärvaro i Sahelområdet med drygt 200 soldater, från dagens 4 500 man, för att trappa upp kampen mot jihadisterna.

 • 2019

  • December

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala CFA-francen enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att valutan ska byta namn till eco. Den ska även i fortsättningen vara knuten till euron, men de åtta länderna (Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo) ska inte längre behöva förvara 50 procent av sina valutareserver i Frankrike, och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Förändringen ska träda i kraft under 2020. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, medan dess förespråkare ser den som en garant för finansiell stabilitet.

  • Ett 70-tal döda i attack mot armén

   Fler än 70 regeringssoldater dödas och ett dussintal skadas när ett militärläger i Inates nära gränsen till Mali attackeras av hundratals tungt beväpnade jihadister, meddelar försvarsdepartementet. Nigeriska styrkor bekämpar Boko Haram i sydöst nära gränsen mot Nigeria och IS-trogna islamister i väst vid Mali och Libyen. Samma dag skänker USA militärutrustning till ett värde av 21 miljoner dollar till Niger för att bistå i kampen mot islamisterna.

  • November

  • Oppositionsledare återvänder från exil

   Ledaren för oppositionspartiet NDM, Hama Amadou, fängslas på flygplatsen när han återvänder till Niger från sin exil i Frankrike, meddelar hans advokat. Amadou greps i samband med valet 2016 och dömdes för smuggling av spädbarn, en dom Amadou säger är politiskt motiverad i syfte att hindra honom från att utmana president Issoufou på presidentposten. Amadou fick 2016 lov att lämna fängelset för vård i Frankrike och valde då att gå i exil. Han återvänder till Niger för att avtjäna resten av sitt straff där och sedan göra politisk comeback.

  • Samverkan med grannländer mot smuggling

   Niger, Nigeria och Benin går samman i kampen mot den omfattande smugglingen över ländernas gränser. Problemet fick Nigeria att tidigare i år stänga sin gräns för handel med de två grannstaterna. De tre länderna ska inrätta en särskild kommitté för övervakning och patrullering.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0