Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Armén dödar fler jihadister

   Inrikesminister Amad Miquidade uppger att militären i dagarna dödat 50 misstänkta jihadister i den norra provinsen Cabo Delgado. Under maj månad har beväpnade islamister utfört 20 attacker mot 11 byar i området, enligt Miquidade. Islamiska staten har tagit på sig dåden. I april rapporterade armén att den dödat 120 upprorsmakare och att situationen i Cabo Delgado var under kontroll. Oroligheterna har pågått sedan 2017 och intensifierats de senaste månaderna. Omkring 200 000 personer har flytt sina hem för att sätta sig i säkerhet. Oljebolaget Exxon Mobil beslutade i april att lägga investeringarna på en naturgasanläggning i norra Moçambique på is. Beslutet kan försena gasutvinningen med flera år.

  • April

  • Undantagstillstånd förlängs

   I ett försök att minska takten på spridningen av corona förlänger President Filipe Nyusi undantagstillståndet med en månad. Beslutet innebär fortsatt begränsad rörelsefrihet för landets invånare, stängda skolor och inreseförbud för utländska medborgare. Samma dag meddelar inrikesministern att den moçambikiska armén har dödat 129 misstänkta militanta jihadister i Cabo Delgado den senaste månaden och att militären nu har situationen under kontroll. Militanta islamister har genomfört en rad attacker mot invånarna i norr sedan 2017. Över 900 personer har dödats.

  • Massaker på bybor i norr

   En islamistgrupp som härjar i norra Moçambique dödar 52 unga bybor i en massaker. En del av dem har skjutits, andra halshuggits. Enligt polisen är morden en hämndaktion mot att invånarna vägrat ansluta sig till islamisterna. Hittills har regeringen inte kommenterat oroligheterna i norr mer än i undantagsfall och har då skyllt dåden på kriminella ligor. Några dagar efter massakern erkänner dock för första gången det nationella rådet för försvar och säkerhet att attackerna kan knytas till terrororganisationen Islamiska staten.

  • Jihadister vill skapa kalifat i norr

   Den grupp som under två år har angripit byar och städer i provinsen Cabo Delgado förkunnar att rörelsens mål är att göra den norra delen av landet till ett muslimskt kalifat (rike). I ett filmklipp framträder organisationens ledare öppet, utan att dölja sitt ansikte. Gruppen har tidigare agerat utan att klargöra sitt syfte. I de senaste attackerna har jihadisterna överfallit byar, rånat banker och förstört sjukhus och skolor. De har hissat sin svartvita flagga i flera samhällen.

  • Journalist försvunnen i norr

   Radiojournalisten Ibraimo Abu Mbaruco har försvunnit och den internationella rättsorganisationen Reportrar utan gränser (RUG) fruktar att han hålls isolerad, troligtvis av landets säkerhetsstyrkor. Mbaruco har rapporterat om attackerna i norra Moçambique (se 13 april och 28 mars 2020). Han försvann för några dagar sedan efter jobbet och har inte hörts eller setts sedan dess. Regeringen har försökt att tysta ned oroligheterna genom att inte kommentera dem offentligt. Sedan attackerna inleddes 2017 har minst fem journalister och aktivister som belyst förhållanden i norr, gripits av landets militär.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0