Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • September

  • Säkerhetsstyrkor anklagas för övergrepp

   Amnesty International anklagar landets säkerhetsstyrkor för att tortera misstänkta upprorsmakare och jihadister i provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique. Människorättsorganisationen säger sig ha bild- och filmbevis på grymheter som soldaterna utsatt de misstänka för. Det ska även ha förekommit utomrättsliga avrättningar. De senaste dagarna har en uppmärksammad video spridits på nätet. På filmen syns män i militärens uniformer skjuta en naken kvinna med flera tiotals skott i ryggen. Flera människorättsorganisationer och Europaparlamentet kräver en oberoende utredning av fallet. Cabo Delgado har de senaste åren präglats av våld sedan en grupp islamistiska extremister 2017 inledde ett uppror. Gruppen angriper både civila och militära mål och har tagit kontrollen över den viktiga hamnstaden Mocimboa da Praia. Konflikten har tvingat 250 000 människor på flykt och säkerhetsläget är enligt FN:s livsmedelsprogram WFP så dåligt att inte går att nå tiotusentals med humanitär hjälp. 

  • Augusti

  • Tidningshus förstörs i brand

   En brand bryter ut på det privatägda nyhetsmagasinet Canal de Moçambique. Tidningsredaktionen är känd för sin grävande journalistik, kritiska granskning av regeringen och korruptionsavslöjanden. I juni stämdes Canal de Moçambique för att ha publicerat konfidentiella kontrakt mellan regeringen och de internationella bolag som arbetar med gasprospektering i norra Moçambique. Enligt tidningens redaktör anlades branden av personer som bröt sig in på redaktionen. En av landets mest kända journalister, Fernando Lima, kallar dådet ”ett terrorangrepp på yttrandefriheten”. President Filipe Nyusi fördömer attentatet.

  • Islamistiska extremister tar över viktig hamn

   Efter flera dagar av stridigheter tar jihadister kontroll över hamnen i Mocimboa da Praia. Staden är en strategisk knutpunkt för naturgasproduktionen i landet. Islamic State Central Africa Province (ISCAP) har tagit på sig ansvaret för attacken, den tredje mot Mocimboa da Praia enbart i år.

  • Juli

  • Dödlig attack mot naturgasprojekt

   Åtta anställda som arbetade med bygget av en gigantisk naturgasanläggning i norra Moçambique dödas i ett överfall strax norr om samhället Mocimboa da Praia. Tre personer överlever attacken och tre saknas fortfarande. Jihadister angriper samma dag Mocimboa da Praia och ockuperar samhället tillfälligt. Invånarna tvingas fly. Sedan 2017 har extrema islamister härjat i området och satt skräck i lokalinvånarna. Över 1 000 människor har dödats och även om attentat mot naturgasanläggningen är sällsynta, har oroligheterna satt projektplanerna i gungning. 

  • Juni

  • Långa fängelsestraff för mord på valobservatör

   Domen faller för de fyra medlemmar ur en specialstyrka inom polisen som greps efter mordet på valobservatören Anastacio Matavele i fjol (se 15 oktober 2019). Tre av männen döms till 24 års fängelse, den fjärde polisen får 23 års fängelse. De döms också till att betala skadestånd till Mataveles familj. Matavele var samordnare för olika organisationer som övervakade valet och som avslöjat flera fall av fusk i vallängden.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0