Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Böneförbud återinförs

   Förbudet mot folksamlingar vid bön, till exempel vid fredagsbönen i moskéerna, återinförs sedan antalet coronasmittade invånare ökat snabbt efter det att förbudet upphävdes en vecka tidigare.

  • Lättar på restriktionerna

   Regeringen lättar på några av de restriktioner som införts för att bromsa spridningen av coronaviruset. Torghandel tillåts liksom gemensam bön i moskéerna. Det nattliga utegångsförbudet kortas. Restaurangerna får sälja hämtmat men inte servera mat vid borden. Mauretanien har åtta bekräftade fall av coronaviruset och ett dödsfall i covid-19.

  • April

  • Räddningspaket från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot coronapandemin. 5,2 miljoner dollar går till Mauretanien.

  • Mars

  • Åtgärder mot coronapandemin

   Mauretanien stänger alla flygplatser för resor till och från landet, alla skolor stängs och nattligt utegångsförbud införs. Åtgärderna är försök från myndigheternas sida att stoppa spridningen av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Resor mellan landets 13 regioner är inte heller tillåtna.

  • Regimmotståndare återvänder från exilen

   Fyra politiska motståndare till expresident Mohamed Ould Abdel Aziz återvänder till Mauretanien efter flera år i exil. Anledningen är att Abdel Aziz förlust i presidentvalet (se Juni 2019) har lett till ett nytt politiskt klimat i landet. De som återvänder hem är en journalist, en poet, en senator och den inflytelserika affärsmannen Mohamed Ould Bouamatou. Den senare är kusin till Abdel Aziz och var tidigare en av hans allierade. De båda blev dock osams och Bouamatou åtalades för korruption. Efter president Ghazouanis tillträde i augusti 2019 lades åtalet mot Bouamatou ned.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0