Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • December

  • Berbisk maträtt på världsarvslista

   FN-organisationen Unesco klassar couscous som ett kulturellt världsarv efter en gemensam ansökan från Algeriet, Marocko, Mauretanien och Tunisien. Couscous består av krossade gryn, oftast av vete, som ångkokas och serveras med en varmrätt och stor variation av smaksättningsalternativ. Couscous-rätter anses ha berbiskt ursprung och är vanliga i hela Nordafrika.

  • Andra coronavågen sveper över Mauretanien

   Den andra vågen av coronapandemin gör att landets sjukvård går på knäna. Regeringen inför utegångsförbud och moskéerna får inte samla folk till bön. Skolor och universitet hålls stängda. Regeringen vädjar till omvärlden om ekonomiskt stöd. Mauretanien har sedan i mars 2020 haft drygt 10 000 bekräftade fall av covid-19 och 222 dödsfall i virussjukdomen.

  • November

  • Första folkvalda presidenten död

   Expresident Ould Cheikh Abdallahi, Mauretaniens första demokratiskt valda president, avlider under natten på ett sjukhus i Nouakchott till följd av hjärtproblem. Abdallahi valdes till president i allmänna val i april 2007. Han fick dock bara sitta som statschef i 15 månader innan general Mohamed Ould Abdel Aziz avsatte honom i en militärkupp. Abdallahi vägrade erkänna den nya regeringen och sattes i fängelse. Han frigavs 2008 men blev kvar i husarrest i ytterligare ett år. Abdallahi drog sig därefter bort från politiken och det offentliga livet.

  • Augusti

  • Abdelaziz i veckolångt förhör

   Expresident Abdelaziz släpps fri efter att ha förhörts av åklagare i en vecka om de misstänkta ekonomiska oklarheter som pågått under hans regeringstid enligt en ny rapport från en kommission tillsatt av parlamentet. Azizi åtalas inte men blir fråntagen sitt pass.

  • Ministrar byts ut

   Hela Sidiya-regeringen avgår av oklar anledning. Tre dagar senare utses den tidigare politiska rådgivaren Mohamed Ould Bilal till ny regeringschef. Då framgår det att en kommission tillsatt av parlamentet i januari 2020 offentliggjort en rapport om omstridda ekonomiska förehavanden begångna under president Abdelaziz tid vid makten mellan 2008 och 2019. Det rör sig bland annat om hur oljeinkomster använts och hur privatiseringar av statlig egendom gått ill. Sidiya och tre andra ministrar nämns i rapporten. Arton av 22 ministrar i den nya regeringen satt även i Sidiyas regering.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0