Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2022

  • Mars

  • Ny spansk linje i Västsaharafrågan

   Spanien aviserar att landet nu stöder Marockos plan från 2007 att ge Västsahara självstyre. Tidigare har Spanien – kolonialmakt i Västsahara innan Marocko ockuperade området 1975 – försökt hålla sig neutralt. 2021 försämrades kontakterna mellan länderna sedan den sahariska befrielserörelsen Polisarios ledare Brahim Ghali fått vård för covid-19 i Spanien. Marocko kallade hem sin ambassadör, men denne ska nu återvända till Madrid. Polisario bryter kontakten med regeringen i Madrid protest mot att Spanien bytt fot i frågan.

  • Januari

  • Nytt militärområde i osämja med Algeriet

   Efter flera månader av växande osämja med grannlandet Algeriet inrättar Marocko ett nytt militärområde i öster, längs algeriska gränsen. Tidigare har Marocko haft två militärområden: ett nordligt och ett sydligt. De diplomatiska förbindelserna mellan Marocko och Algeriet är brutna. Osämjan handlar framför allt om Västsahara, som Marocko håller under ockupation medan Algeriet stöder den sahariska befrielserörelsen Polisario. De har också olika syn på Israel, som Marocko har erkänt och söker samarbeten med.

 • 2021

  • November

  • Skärpt läge kring Västsahara

   Tre algeriska medborgare dör i Västsahara när deras lastbilskolonn angrips. Händelsen inträffar i en del av Västsahara som hålls av den sahariska befrielserörelsen Polisario; merparten av Västsahara är ockuperad av Marocko, men Polisario har stöd av Algeriet som också hyser en stor mängd sahariska flyktingar. Algeriet anklagar Marocko för anfallet mot fordonen och förbindelserna mellan de två grannländerna, som redan är dåliga, försämras ännu mer. En FN-ledd fredsprocess står helt stilla sedan 2019. Den svenskitalienske diplomatveteranen Staffan de Mistura har fått FN:s uppdrag att väcka liv i samtalen igen.

  • Oktober

  • Algeriet stoppar gas till Marocko

   Ett kontrakt som säger att Algeriet levererar naturgas till Marocko löper ut och Algeriet väljer att inte förlänga avtalet, med hänvisning till fientligt agerande från marockansk sida. Gasledningen används sedan 1996, huvudsakligen för algerisk export till Spanien, och Marocko brukar utöver transitavgifter också få vissa gasleveranser. För Marockos del bidrar gasen i vanliga fall till 10 procent av elproduktionen. Algeriets export till Spanien kommer tills vidare att gå via undervattensledningen Medgaz, som dock har mindre kapacitet. I Spanien väcker händelseförloppet oro för energibrist.

  • Tunga investeringar 2022

   Regeringen planerar investeringar som värderas till 245 miljarder dirham (230 miljarder kronor) under det kommande året för att stärka landets ekonomi efter covidkrisen, meddelar finansminister Nadia Fettah Alaoui. Pandemin fick Marockos ekonomi att krympa med runt sju procent 2020, men nu bygger den nya statsbudgeten på antagandet att BNP växer med 5,2 procent i år och 3,2 procent 2022.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0