Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Africa Confidential och All Africa.

Senaste händelser

 • 2021

  • Oktober

  • Ny regering presenteras

   Den nya regeringen, ledd av affärsmannen och RNI-ledaren Aziz Akhannouch som premiärminister, installeras vid en ceremoni i kungliga palatset i Fèz. Ministrarna hämtas från partierna RNI och PAM, som båda står hovet nära, och mittenhögerpartiet Istiqlal, som lutar sig motmeriter från Marockos kamp för självständighet. Diplomatveteranen Nasser Bourita (partilös) stannar kvar som utrikesminister, i en tid som präglas av osämja med grannlandet Algeriet. Sju kvinnliga ministrar ingår, tre fler än i den förra ministären.

  • September

  • Stöd för västsaharier i EU:s domstol

   EU-domstolen har invändningar mot avtal som unionen slutit med Marocko om fiske och jordbruksprodukter. Avtalen ger Marocko rätt att exportera varor från Västsahara, men befrielserörelsen Polisario hävdar att befolkningen inte varit representerad, eftersom Västsahara är ockuperat av Marocko. Domstolen har kommit fram till att Polisario har rätt att föra befolkningens talan. Marocko har två månader på sig att överklaga, men avtalen fortsätter att gälla under tiden. Efter domstolsutslaget publicerar Marocko och EU ett gemensamt uttalande där det heter att handelssamarbetet kommer att fortsätta.

  • Attackdrönare köps från Turkiet

   Marocko köper drönare för militärt bruk från Turkiet. Tretton exemplar av modellen Bayraktar TB2 har beställts och de första har levererats, uppger sajten Far-Maroc som rapporterar nyheter med anknytning till Marockos försvarsmakt. Drönaren kan användas till bland annat spaning, men också bestyckas. Enligt militär expertis använder Marocko sedan tidigare drönare för spaning längs landets gränser.

  • Kvinnor blir borgmästare i storstäder

   Huvudstaden Rabat får sin första kvinnliga borgmästare i Asmaa Rhlalou. Till följd av valen den 8 september har nu ytterligare två stora städer kvinnor som borgmästare: Casablanca (som är landets största stad och ekonomiska nav) och turistmetropolen Marrakech. I Marrakech går posten återigen till Fatima Zahra Mansouri, som var borgmästare där för några år sedan.

  • Stränga straff för brutala övergrepp mot kvinna

   Elva män döms till 20 års fängelse vardera för kidnappning och våldtäkter på en ung kvinna som upprört Marocko sedan 2018. I två månader höll de kvinnan, då 17 år, fången och utsatte henne för sexuella övergrepp och tortyr: en video visar ärr efter hur hon blev brännmärkt med cigaretter och skuren i huden. Ytterligare två män döms till kortare straff villkorligt. Kvinnan gick 2018 ut offentligt och berättade vad hon varit med om. Den sortens öppenhet är mycket ovanlig i Marocko, men det året infördes i lag stärkta rättigheter för kvinnor som utsatts för våld och sexuella övergrepp. Hennes rättsliga ombud säger att domen i en appellationsdomstol i Beni Mellal ska överklagas. Som jämförelse kan människohandel bestraffas med 30 års fängelse i Marocko.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0