Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • Januari

  • Oklarheter kring luftangrepp i mellersta Mali

   Franska styrkor genomför ett flygangrepp i mellersta Mali. Samma dag kommer uppgifter från invånare i byn Bounti i samma område om att bomber ska ha träffat mitt i en bröllopsfest och skapat panik. Enligt ögonvittnen ska det ha rört sig om en helikopterattack. En intresseförening som arbetar för fulanifolkets situation i Mali publicerar en lista med namnen på 18 civila som ska ha dödats i attacken. Frankrikes militär avvisar anklagelser om att den franska flygattacken ska ha träffat civila. Den beskriver istället en planerad och precist riktad attack som dödat tiotals jihadister. Fransmännen säger också att de inte använt någon helikopter. Deras attack utförs flera kilometer från Bounti, enligt militären. Inte heller tidpunkten stämmer med uppgifterna från Bounti enligt militären. Enligt Läkare utan gränser utförs två separata "bombangrepp", ett i Bounti och ett annat i Kikara, 15 kilometer från varandra. Hjälporganisationen vårdar skadade människor från båda platserna, uppger den för medier.

 • 2020

  • December

  • Sex personer åtalas för sabotage mot kuppmakarna

   Sex personer, däribland den försvunne tidigare premiärministern Boubou Cissé, åtalas för att ha försökt sabotera maktskiftet i samband med militärkuppen den 18 augusti 2020. Fem av de sex åtalade sitter i polisförvar.

  • Oppositionsledaren Cissé är död

   Oppositionspartiet URD:s ledare Soumaila Cissé avlider med covid-19 vid 71 års ålder. Under valrörelsen kidnappades Cissé av jihadister i mellersta Mali och hölls fången i ett halvår innan han frigavs av kidnapparna (se Mars 2020 och Oktober 2020). Mali kämpar med en andra coronavåg och har hittills haft drygt 6 300 bekräftade fall av covid-19 och 229 dödsfall i virussjukdomen.

  • Militär dominans över nya parlamentet

   Militären stärker sin ställning i övergångsstyret när överste Malick Diaw, en av ledarna för kuppen i augusti, väljs till ordförande för övergångsparlamentet. Det tillfälliga parlamentet ska arbeta fram ett förslag till ny författning samt leda landet mot allmänna val. Maktdelningen mellan parlamentet och regeringen är dock oklar. Den tuaregiska rörelsen CMA kallar valet av ordförande för "absurt". Femte juni-rörelsen bojkottar parlamentet i protest mot militärens dominans.

  • Övergångsparlamentet presenteras

   Malis tillförordnade president Bah Ndaw presenterar ledamöterna i det nyinrättade övergångsparlamentet. Den lagstiftande församlingen får 121 ledamöter, varav 22 går till militären, elva till politiska partier och åtta till Femte juni-rörelsen. Resterande platser fördelas mellan forna rebellgrupper, fackföreningar och civilsamhällesorganisationer. Femte juni-rörelsen med flera kritiserar det faktum att varje ledamot måste godkännas av kuppledaren Goita och väljer att bojkotta arbetet i parlamentet. Inrättandet av en ny tillfällig lagstiftande församling är en viktig del i uppgörelsen om återgång till ett civilt styre.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0