Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • December

  • Fransk insats mot fruktad islamistgrupp

   Fyrtio jihadister dödas i en operation utförd av fransk militär i regionen Mopti i mellersta Mali. För första gången använder Frankrike en drönare i ett angrepp i Mali. Marktrupperna får också understöd av ett stridsflygplan. Området där operationen äger rum kontrolleras av islamistgruppen Katiba Macina, som bildats av den radikale predikanten Amadou Koufa. Två tillfångatagna maliska militärpoliser befrias i den franska insatsen och beslag av vapen, motorcyklar och andra fordon görs. Franska militären säger att insatsen innebär ett tufft bakslag för den fruktade extremistgruppen Katiba Macina.

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala CFA-francen enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att valutan ska byta namn till eco. Den ska även i fortsättningen vara knuten till euron, men de åtta länderna (Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo) ska inte längre behöva förvara 50 procent av sina valutareserver i Frankrike, och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Förändringen ska träda i kraft under 2020. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, medan dess förespråkare ser den som en garant för finansiell stabilitet.

  • November

  • Tretton franska soldater dödas i helikopterkrasch

   Frankrike lider sin största militära förlust i en enskild händelse på nästan 40 år när 13 franska soldater dödas i en kollision mellan två helikoptrar. Olyckan sker när helikoptrarna ska understödja en markoffensiv mot islmaister i regionen Liptako i norra Mali, nära gränsen mot Niger och Burkina Faso. Frankrike har förlorat 41 soldater i Mali sedan 2013 då franska trupper började bistå de maliska regeringsstyrkorna mot islamisternas uppror.

  • Över 40 döda i strid mot islamister

   En strid mellan armén och militanta islamister i östra Mali kräver drygt ett 40-tal regeringssoldaters och 17 islamisters liv. Striden utbryter när islamisterna går till attack mot armésoldater som tränar tillsammans med en styrka från Niger, ett land som också har stora problem med islamistuppror. Runt 100 islamister grips och lämnas till den nigeriska styrkan.

  • Över 50 döda i IS-attentat

   Femtiotre regeringssoldater dödas i ett angrepp mot en militärpostering i Indelimane i nordöstra Mali, nära gränsen till Niger. Enligt regeringskällor rör det sig om en terroristattack. IS tar senare på sig dådet. Tio soldater ska ha överlevt attentatet, som beskrivs som ett av de största under de senaste årens islamistuppror.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0