Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Presidenten tillsätter kriskabinett

   President Keïta har utsett en nedbantad regering, meddelar hans kansli. Tills en samlingsregering kan bildas ska kriskabinettet bestå av premiärministern och sex andra ministrar, är tanken enligt kommunikén.

  • Regionala medlare avvisas

   En regional medlingsgrupp från Ecowas, ledd av Nigerias tidigare president Goodluck Jonathan, försöker finna en lösning på den politiska krisen i Mali, men de avvisas av oppositionen vars krav på president Keïtas avgång medlarna inte går med på. Medlarna föreslår att en samlingsregering bildas, med Keïta som president, samt att domarna i författningsdomstolen byts ut. Förslagen är desamma som Keïta själv framfört tidigare och som redan avvisats av oppositionen.

  • Europeisk styrka anländer

   En gemensam EU-styrka börjar placeras ut i Mali för att hjälpa till i kampen mot jihadisterna. Styrkan kallas Takuba och ska till en början utgöras av runt 100 soldater från Frankrike och Estland. I oktober ska Takuba stärkas med ett 60-tal tjeckiska soldater och i januari 2021 med omkring 150 svenska soldater.

  • ICC-rättegång inleds mot jihadisternas polischef

   Rättegången mot jihadisten Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud inleds vid brottmålsdomstolen ICC i Haag. Åklagarsidan anklagar honom för att ha begått "ofattbara brott" under det knappa år, 2012, som de militanta islamistgrupperna Aqim och Ansar Eddine med terror kontrollerade i Timbuktu. Al Hassan var ett slags polischef under terrorstyret och åtalas vid ICC för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten, våldtäkt och sexuellt slaveri. Han anklagas för att personligen ha övervakat kroppsbestraffningar som amputationer och spöstraff samt för att ha bedrivit sexuellt slaveri genom att tvinga flickor och kvinnor att gifta sig med islamistkrigarna. Under terrorväldet förstörde jihadisterna ovärderliga byggnader i Timbuktu som FN-organet Unesco klassat som världsarv. Tidigare har en jihadistledare dömts till nio års fängelse vid ICC för att ha förstört byggnaderna.

  • Keïtas erbjudande avvisas

   Proteströrelsen Femte juni avvisar president Keïtas eftergifter i form av omval i vissa valdistrikt och en ombildning av författningsdomstolen som otillräckliga. Demonstranterna kräver presidentens avgång.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0