Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2019

  • November

  • Många döda i ny strid mot islamister

   En strid mellan armén och militanta islamister i östra Mali kräver 24 armésoldaters och 17 islamisters liv. Striden utbryter när islamisterna går till attack mot armésoldater som tränar tillsammans med en styrka från Niger, ett land som också har stora problem med islamistuppror. Runt 100 islamister grips och lämnas till den nigeriska styrkan.

  • Över 50 döda i IS-attentat

   Femtiotre regeringssoldater dödas i ett angrepp mot en militärpostering i Indelimane i nordöstra Mali, nära gränsen till Niger. Enligt regeringskällor rör det sig om en terroristattack. IS tar senare på sig dådet. Tio soldater ska ha överlevt attentatet, som beskrivs som ett av de största under de senaste årens islamistuppror.

  • Oktober

  • ISGS tar på sig attackerna mot militären

   Jihadistgruppen ISGS, med kopplingar till al-Qaida, tar på sig attackerna mot två militärförläggningar i mellersta delen av landet (se September 2019). Enligt Malis militär dödades minst ett 40-tal soldater i angreppet och många saknas fortfarande. ISGS hävdar i sitt meddelande att 85 regeringssoldater dödats, en uppgift som Malis försvarsdepartement avfärdar som propaganda.

  • September

  • Ett 40-tal döda i angrepp mot armén

   Trettioåtta regeringssoldater dödas och ett 50-tal försvinner när två arméförläggningar i mellersta Mali attackeras av militanta islamister. Angriparna får med sig stora mängder vapen när de lämnar förläggningarna. En militäroffensiv i samarbete med Burkina Fasos armé och franska stödtrupper inleds mot jihadisterna omedelbart efter angreppen.

  • Ny regional fond mot terrorism

   Västafrikanska ledare enas om att gemensamt satsa en miljard dollar under perioden 2020−2024 på att bekämpa våldet från militanta islamistgrupper i regionen. Beslutet fattas vid ett möte i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Med på mötet är politiska ledare från de 15 länder som ingår i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas samt Mauretaniens och Tchads presidenter. Pengarna ska placeras i en gemensam fond. Hur de ska fördelas kommer att presenteras vid ett kommande toppmöte i december. Ecowas ledare Jean-Claude Kassi Brou säger att jihadister har utfört 2 200 attacker sedan 2015, vilka krävt sammanlagt omkring 11 500 dödsoffer samt drivit hundratusentals människor på flykt. Han uppmanar FN att förstärka sin fredsstyrka, Minusma, som sedan 2013 är stationerad i Mali. Det finns även en specialstyrka, G5 Sahel, som Burkina Faso, Mali, Tchad, Niger och Mauretanien, lanserade tillsammans med Frankrike 2017. Men den lider stor brist på resurser, och styrkan består än så länge bara av 4 000 soldater istället för 5 000 som planerat.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0