Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2019

  • Augusti

  • Bannlysning av demonstrationer vid gränser

   En domstol inför demonstrationsförbud vid landets gränsövergångar och flygplatser. Förbudet ses som ett försök från regeringens sida att stoppa den våg av demonstrationer som iscensatts sedan Peter Mutharika blev omvald till president i maj 2019.  Oppositionspartierna och människorättsorganisationen Human Rights Defenders Coalition, som har uppmanat till demonstrationerna och kräver valkommissionens avgång, säger att de kommer att respektera förbudet.

  • Maj

  • President Mutharika omvald

   Valkommissionen meddelar att president Mutharika blivit omvald med 38,6 procent av rösterna. Lazarus Chakwera, ledare för oppositionspartiet MCP, kom på andra plats med 35,4 procent. Rösträkningen stoppades tillfälligt och en tredjedel av rösterna räknades om efter att oppositionen under processen lämnat in 147 klagomål gällande oegentligheter och fusk. 

  • Tufft motstånd för president Mutharika i valet

   Malawi håller president-, parlaments- och lokalval. President Mutharika, 78, utmanas i första hand av vicepresident Saulos Chilima, 46, och ledaren för det största oppositionspartiet Malawis kongressparti (MCP), Lazarus Chakwera, 64. I mars ingick MCP en valallians med det näst största oppositionspartiet Folkpartiet (PP) vilket ökade Chakweras chanser betydligt. I presidentvalet 2014 fick Chakwera och Folkpartiets ledare Joyce Banda tillsammans 48 procent av rösterna medan Mutharika fick 36 procent. Banda ställer inte upp denna gång utan stöttar Chakwera.

  • Mars

  • Brott mot albiner utreds

   President Mutharika tillsätter en kommission som ska utreda våld mot personer med albinism (brist på pigment), också kallade albiner. De senaste fyra åren har det skett en uppgång i antalet attacker mot personer med albinism som kidnappats, lemlästats och i vissa fall mördats. Kroppsdelar från albiner används i ceremonier av vidskepliga människor som tror att de för med sig välstånd och lycka. Malawi tillhör de länder på kontinenten personer med albinism är som mest utsatta. Amnesty International uppgav sommaren 2018 att det skett 148 brott mot albiner i Malawi sedan 2014 och att åtminstone 21 människor dödats. Mutharika har kommit under allt större press att göra något åt saken. Några dagar före tillsättningen av kommissionen demonstrerar runt 700 människor utanför presidentpalatset och kräver stopp för våldet.    

  • Oppositionspartier i valsamverkan

   Landet två största oppositionspartier Malawis kongressparti (MCP) och Folkpartiet (PP) ingår en allians inför de kommande valen i maj. Ex-president Joyce Banda, ledare för Folkpartiet, drar sig därmed tillbaka som presidentkandidat och ställer sig bakom MCP-ledaren Lazarus Chakwera.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0