Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Madagaskar går med i Covax

   Regeringen meddelar att Madagaskar har gått med i FN-projektet Covax, som distribuerar covidvaccin till världens fattigaste länder. Det kan ske sedan president Rajoelina övertalats att göra en helomvändning i frågan om vaccinering mot virussjukdomen. Han höll i det längsta fast vid att den madagaskiska örtbrygden covid-organics var den bästa behandlingen. Det finns inga vetenskapliga belägg för att brygden skulle ha någon påverkan på coronaviruset. Madagaskar kämpar mot en andra våg av coronaviruset (den sydafrikanska varianten).

 • 2020

  • November

  • Hungersnöd i södra Madagaskar

   Efter tre år av svår torka lider hälften av befolkningen (cirka 1,5 miljoner människor) i södra Madagaskar av hunger, rapporterar FN:s livsmedelsprogram (WFP). Det är tre gånger fler hungrande än vad WFP förutspådde i mitten av 2020. I det hårdast drabbade området, Amboasary, har tre av fyra barn slutat skolan för att istället hjälpa föräldrarna att hitta mat. Madagaskar har en av världens högsta andelar kortväxta barn, ett resultat av kronisk undernäring.

  • Oktober

  • Fängelse för kritik mot botemedel

   Oppositionspolitikern Harry Laurent Rahajason, tidigare kommunikationsminister, döms till tre års fängelse för att ha kritiserat president Rajoelinas örtbrygd som påstås bota covid-19. Brygden har inte testats vetenskapligt och världshälsoorganisationen WHO har vid flera tillfällen varnat för att sprida och använda den. Rahajason har anklagats av två ungdomar för att ha uppmanat dem att protestera mot brygden. Ungdomarna greps i juli vid en väg där de hängde upp en banderoll med text som kritiserade brygden. Madagaskar har haft drygt 16 400 invånare som testats positivt för coronaviruset och minst 232 som avlidit med covid-19. Rahajason är den tredje oppositionspolitikern som grips på kort tid.

  • Augusti

  • Hälsoministern avskedas efter vädjan om hjälp

   President Rajoelina avskedar sin hälsominister Ahmad Ahmad, som en månad tidigare hamnade på kollisionskurs med presidenten när han vädjade till omvärlden om hjälp mot coronaviruset (se Juli 2020). Vädjandet var känsligt eftersom Rajoelina säger sig ha botemedlet mot coronasmittan. Den snabba ökningen av antalet coronasmittade i landet tillskriver Rajoelina utökad provtagning. Ny hälsominister blir Jean Louis Hanitrala Rakotovao.

  • Juli

  • Snabb smittspridning i huvudstaden

   Coronainfektionerna sprider sig snabbt i Antananarivo, där sjukhusen är överfulla och idrottsarenan gjorts om till fältsjukhus. Landet har passerat 10 000 bekräftade fall av viruset och 93 dödsfall med covid-19. Mellan 300 och 400 nya infektioner upptäcks varje dygn. Myndigheterna förklarar spridningen med trångboddhet i huvudstaden och med en ökad provtagning. De säger också att människor som insjuknat inte tagit den brygd som president Rajoelina hävdar hjälper mot virussjukdomen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0