Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Africa Confidential och All Africa.

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Fredsmöte i Berlin, blockad i oljehamnar

   Stats-och regeringschefer från länder som är engagerade i Libyen har bjudits in till Berlin i ett försök att hitta vägar att hindra kriget från att trappas upp. Libyska ledare finns också på plats. Flera av de stater som deltar har försett bundsförvanter i Libyen med bland annat vapen. FN vill försöka förmå dem att respektera FN:s vapenembargo (tänkt att stoppa vapenleveranser till de krigförande parterna) och att stödja ansträngningar som kan ge Libyen fred. Bara några timmar före mötet blockerar styrkor som strider för Khalifa Haftar Libyens viktigaste hamnar för oljeexport. Utan inkomster från oljehandeln försämras läget för Tripoliregeringen, som FN ser som legitim, bland annat dess möjligheter att hålla igång samhällsservce och betala ut löner till offentliganställda.

  • Vapenvila efter påtryckningar

   Efter flera veckor av internationell diplomati, främst från Ryssland och Turkiet,  träder en vapenvila i kraft. Efter nio månaders strider har den Tripolibaserade regeringen och general Haftar, som kontrollerar mycket av landet i övrigt, lovat att skriva på ett avtal som ska stoppa striderna. Ett par dagar senare, när parterna har infunnit sig i Moskva (om än utan att träffas), skriver Fayez al-Sarraj under för Tripoliregeringen. Khalifa Haftar däremot lämnar Moskva utan att underteckna avtalet.

  • Haftarstyrkor intar viktig kuststad

   General Haftars styrkor, som är på marsch mot Tripoli och har lagt under sig stora delar av landet, säger sig ha intagit Sirte. Kuststaden har en viktig roll i den libyska oljeindustrin och är därför ett attraktivt byte. 2015 intogs Sirte av jihadiströrelsen Islamiska staten, men IS drevs senare drevs bort med stöd av amerikanska flyganfall av regeringen som kontrollerar Tripoli.

  • Flyganfall dödar militärkadetter

   Närmare 30 kadetter dör i ett flyganfall mot en militär skola i Tripoli, uppger en talesman för GNA-regeringen. Samtidigt blir många skadade och regeringen uppmanar stadsbor att ta sig till sjukhusen för att ge blod. Tripoli är under attack av styrkor som strider för rebellgeneralen Haftar, men Haftarstyrkor tar inte på sig ansvar för attacken. Sedan Haftars offensiv mot Tripoli började våren 2019 har enligt FN:s beräkningar minst 280 civila och cirka 2 000 stridande mist livet. 146 000 libyer är på flykt undan striderna.

  • Grönt ljus för turkisk Libyeninsats

   Turkiets parlament ger klartecken för att bistå Tripoliregeringen militärt (se 9 december och 15 december 2019). Regeringen i Tripoli försöker hålla stånd mot styrkor ledda av generalen Khalifa Haftar, som kontrollerar merparten av Libyen. Tripoliregeringen har begärt hjälp från Turkiet, som börjar med en begränsad truppinsats. Eftersom Haftar stöds av grannländer som Egypten och Saudiarabien, därtill flera stormakter, uppfattas Turkiets agerande i konflikten som ett hot mot regional stabilitet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0