Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Africa Confidential och All Africa.

Senaste händelser

 • 2021

  • December

  • Centralbankens halvor börjar samarbeta igen

   Libyens centralbank, som under inbördeskriget kluvits i två delar, ska återuppstå. Ett avtal om saken är klart och som förberedelse för det har en större, internationell revisionsfirma gått igenom räkenskaperna med FN som tillskyndare. Klyvningen i en västlig bank och en östlig, som var för sig har servat de två huvudsakliga stridande politiska lägren, har i praktiken rått sedan 2014. Det har försvårat hanteringen av Libyens oljeinkomster, spätt på inflationen och orsakat en likviditetskris, trots oljetillgångarna.

  • Domstol: Gaddafison får kandidera

   Exdiktatorn Muammar Gaddafis son Saif al-Islam får kandidera i Libyens förestående presidentval. Beslutet fattas av en domstol i Sebha, dit han överklagat efter att ha fått rött ljus av valmyndigheten. 98 personer, bland dem två kvinnor, anmälde intresse för att ställa upp, men 25 stoppades när valkommissionen gick igenom om det finns rättsliga hinder för någon, och om alla lämnat in den dokumentation som krävdes. Gaddafisonen är utbildad vid elituniversitetet London School of Economics och sågs länge som diktatorns ”kronprins”, men han har inte haft någon framträdande post i libyska staten. Däremot är han efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC), misstänkt för krigsbrott i början av den arabiska våren 2011, då statliga styrkor sattes in mot revoltörer. En de rivaliserande regimer som styrt Libyen sedan dess har försökt benåda Gaddafisonen utan att få med sig andra maktpoler på beslutet.

  • Haftar underkänns som kandidat

   General Haftar kan inte godkännas som kandidat i presidentvalet, enligt en domstol i staden Zawiya. Valmyndigheten måste enligt domstolen ta bort Haftars namn från kandidatlistan. Militäråklagare har tidigare yttrat att valkommissionen måste vänta med att ta ställning till Haftars kandidatur tills man fått möjlighet att förhöra honom om kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Haftar har möjlighet att överklaga domstolens beslut, men han väntas inte infinna sig eftersom han är föremål för en arresteringsorder. I en domstol i Misrata har han dessutom nyligen dömts till döden, utan att själv vara närvarande. Han anklagades där för att ha låtit bomba en militärutbildning i staden 2019. Haftars styrkor kontrollerar östra och södra Libyen. En domstol i Misrata, som ligger i västra Libyen, väntas inte ha möjlighet att låta gripa Haftar.

  • November

  • FN-sändebud lämnar sin post

   FN:s särskilda Libyensändebud, en slovakisk diplomat, har avgått. Enligt FN-diplomater ogillade sändebudet förslag om att placeras i Tripoli i stället för i Genève. Generalsekreteraren väljer efter det att utse en amerikansk diplomat med Libyenerfarenhet till "rådgivare" i stället för sändebud, detta för att slippa en trasslig beslutsprocess i FN:s säkerhetsråd just när man planerar för president- och parlamentsval.

  • Registrering av kandidater

   Registreringen av kandidater inför president- och parlamentsvalen öppnar. De som vill ställa upp i presidentvalet, som ska hållas den 24 december, måste anmäla sig senast den 2 2november. Kandidater till parlamentet har tid på sig till den 7 december. När valet ska äga rum är inte beslutat, men det väntas ske i början av 2022. Drygt 2,8 miljoner har sett till att bli inskrivna i röstlängden för att kunna delta i valet.

    

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0