Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Africa Confidential och All Africa.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Matutdelning till migranter

   Uppemot 10 000 migranter i Libyen ska förses med livsmedel av två FN-organisationer, som inleder matutdelningen i Tripoli-stadsdelen Sarraj. Bland dem som ska få hjälp finns personer som tills nyligen hållits i libyska häkten och nu har svårt att få tag på förnödenheter.

  • Turkiet hindrar inspektioner av last

   Turkisk marineskort hindrar inspektion av ett lastfartyg som misstänks transportera vapen till en av de krigförande parterna i Libyen. Det grekiska fartyg som hindras agerar inom ramen för EU:s Operation Irini. Efter incidenten vänder sig EU till militäralliansen Nato och ber om hjälp. Nato har två patrullerande fartyg i Medelhavet som tidigare har assisterat EU-fartyg inom Operation Sophia (Irinis föregångare). Om Natofartygen nu ska kunna anlitas i den nya insatsen för att upprätthålla vapenembargot, så måste det godkännas av alla Natos medlemsländer. Det betyder att Turkiet kan sätta stopp för det. Två dagar efter incidenten genomför turkiska flottan en marinövning i libyska vatten som ses som en maktdemonstration. Efter händelsen med det grekiska fartyget klagar också Frankrike på att turkiska flottan hindrat inspektioner av misstänkt last.

  • Oljefält öppnas igen

   Oljeproduktionen har återupptagits på två stora oljefält till följd av att general Haftars styrkor pressats tillbaka, meddelar det statliga oljebolaget NOC. Fältet al-Fil ("Elefanten") öppnas, en dag efter det att man kunnat återstarta produktionen på landets största fält al-Sharara. Det betyder också att man räknar med att kunna återuppta exporten. Haftars militära offensiv västerut, som inleddes våren 2019 och också hade som mål att inta huvudstaden Tripoli, har lett till att NOC tvingats åberopa handelsregler om force majeure när kontrakt med köpare av Libyens olja inte har kunnat uppfyllas. Till att börja med ska nu råolja som nått raffindariet i Zawiya bli bensin för den inhemska marknaden.

  • Kairodeklaration för döva öron

   Striden står om Sirte vid Medelhavet, strategiskt nära nätverket av oljeledningar i östra Libyen; staden hålls av general Haftar sedan denne slöt förbund med en lokal milis i början av året. Nu befinner sig en pressad Haftar hos sin gynnare i Egypten, president Sisi, och ansluter sig till ett egyptiskt förslag kallat Kairodeklationen. Förslaget om en vapenvila, tänkt att träda i kraft den 8 juni, säger att utländska legosoldater ska lämna Libyen och att miliser ska avväpnas. Men Tripoliregeringen har vind i seglen och avvisar förslaget. Dess nya övertag grundar sig på stöd från Turkiet i form av bland annat drönare, militära rådgivare och legosoldater från Syrien.

  • Malta agerar mot migrantsmuggling

   Maltas parlament informeras om att landet kommer att finansiera två mindre samordningscentraler i Tripoli och i Valletta för arbetet med att stoppa smuggling av migranter via Libyen. En avsiktsförklaring som sträcker sig tre år framåt har skrivits på av Tripoliregeringen och Maltas regering. För tillfället finns fler än 400 migranter som räddats ur Medelhavet ombord på fartyg som hyrts in av Malta. Fartygen ligger utanför landets territorialvatten och väntar på att få gå till hamn i något EU-land. Malta har länge klagat på att landet inte har resurser att ta emot migranter, som ofta hamnar där när de dumpas i havet av människosmugglare.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0