Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Guardian samt rapporter från International Crisis Group. 

Senaste händelser

 • 2022

  • Januari

  • FN: nästan 400 utomrättsliga avrättningar genomfördes i november

   Nästan 400 människor föll offer för utomrättsliga avrättningar enbart under november 2021, enligt FN. organet UNJHRO, som säger att regeringsstyrkor låg bakom ungefär en tiondel av dessa. Merparten av avrättningarna har dock utförts av olika milisgrupper i framför allt i provinserna Nordkivu och Ituri, men även i Tanganyika och Sydkivu. UNJHRO har dokumenterat över 800 brott mot mänskliga rättigheter i landet samma månad, vilket var en ökning med 61 procent jämfört med månaden innan.

 • 2021

  • December

  • Nya oroligheter i öster kräver minst 50 liv

   Våldsamheter i provinserna Ituri och Nordkivu i nordöstra Kongo-Kinshasa kräver minst 50 liv. Bland de döda finns 12 civila och 38 rebeller. Sju av de senare tillhörde den islamistiska ADF-gerillan medan övriga var medlemmar av Codeco en rebellallians som säger sig företräda lendufolket. Sedan 2013 har ADF-gerillan dödat minst 6 000 människor, enbart i Nordkivu, enligt katolska kyrkans uppgifter. Våldet från Codeco började ta fart hösten 2020. 

  • Kabila-lojalist förlorar chefsjobb

   President Félix Tshisekedi tillsätter via dekret en ny chef för det statliga gruvbolaget Gécamines: Alphonse Kaputo Kalubi, som har nära band till premiärminister Jean-Michel Sama Lukonde. Han ersätter den välbärgade entreprenören Albert Yuma som hade tillsatts av den förre presidenten Joseph Kabila. President Tshisekedi har på senare år bytt ut många chefer i statliga företag som hade utsetts av företrädaren.

  • November

  • Ugandiska trupper får ingripa i Kongo-Kinshasa

   Kongo-Kinshasa går med på att ugandiska trupper får gå in på dess territorium för att bekämpa den islamistiska ADF-gerillan som misstänks för en stor mängd massakrer i den östra delen av landet. Från ugandiskt håll betonas att det bara handlar om en tillfällig operation, men att länderna redan utväxlar underrättelseinformation om det som händer i det berörda området. Det ugandiska ingripandet ses också som ett tecken på att det belägringstillstånd som infördes i Nordkivu och Ituri i maj 2021 inte har givit resultat.

  • Flera gripna vid oppositionsprotest

   Polisen ingriper mot ett 100-tal personer som demonstrerar i Kinshasa för att kräva att valmyndigheten Ceni ska vara oberoende. Flera personer grips, och polisen har spärrat av vägar till valmyndighetens huvudkontor för att hindra fler från att ansluta sig till protesten som förbjudits av myndigheterna. Flera oppositionspartier och -rörelser samt kyrkor Har uppmanat människor att sittstrejka för att markera sitt missnöje med att en person som är allierad med president Tshisekedi ska utses till ny chef för Ceni. Tidigare i november fick oppositionen tillstånd att genomföra en demonstration med samma tema i Kinshasa.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0