Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Guardian samt rapporter från International Crisis Group. 

Senaste händelser

 • 2019

  • November

  • Bosco Ntaganda döms till 30 års fängelse

   Den förre rebelledaren Bosco Ntaganda, också kallad Terminator, som ICC fällde för krigsbrott och brott mot mänskligheten i juli (se 8 juli 2019). Han döms nu till 30 års fängelse för övergreppen som begicks i Ituri i östra Kongo-Kinshasa 2002 och 2003, då han var en av ledarna för UCP-milisen och dess militära gren FPLC, och angrep alla som inte tillhörde folkgruppen hema. Det är den längsta dom som ICC utfärdat hittills och det är första gången domstolen dömer någon för sexuellt slaveri. Han blev 2013 den första person som frivilligt överlämnat sig till ICC, efter att den rebellrörelse han tillhörde då, M23, hade besegrats.

  • Oktober

  • Armén aviserar offensiv i östra Kongo-Kinshasa

   Den kongolesiska regeringsarmén aviserar en offensiv mot de många milisgrupper som orsakar kaos i den östra delen av landet. En talesman för armén, general Richard Kasonga, säger att målet är att utplåna alla dessa grupperna, både de som har rötter inom landet och de som har sitt ursrprung i grannländerna. Operationen inleds i Nordkivu, där bland annat ADF-Nalu, med ursprung i Uganda, har dödat hundratals människor. En annan grupp är FDLR, med rwandiska rötter.  Kongo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Uganda och Tanzania ska tidigare i oktober ha kommit överens om att gemensamt agera mot grupperna. Det har fått FN att göra en markering om att dess styrkor i Kongo-Kinshasa inte kommer att delta i några operationer som genomförs av militär från grannländerna. Leila Zerrougui, chef för fredsstyrkan Monusco, och att den bästa metoden att nå fred är att återupprätta statens auktoritet i östra Kongo-Kinshasa.

  • Nytt ebolavaccin sätts in i Nordkivu

   Ett nytt ebolavaccin kommer att sättas in i Nordkivu i östra Kongo-Kinshasa i november. Det säger Jean-Jacques Muyembe, den läkare som leder den nationella insatsen mot den smittsamma virussjukdomen. Det är framför allt invånarna i några särskilda områden i Nordkivu som i första hand ska vaccineras, samt en del av de som ägnar sig småskalig handel med Rwanda och därför regelbundet reser till grannlandet. Men om allt går bra ska vaccineringsprogrammet utvidgas till Sydkivu och Ituri. Fram till nu har minst 2 144 människor avlidit i ebola sedan epidemin inleddes 2018.

  • September

  • 55 döms för massakrer i Ituri

   En militärtribunal i Bunia dömer 55 människor till livstids fängelse för deras roll i flera massakrer i Djuguterritoriet i den östliga Ituriprovinsen 2017 och 2018 (se Februari, Mars och April 2018). De fälls för brott mot mänskligheten, mord, våldtäkter, plundring och för att ha bränt ner hela byar. Bland dem som döms finns en soldat, en polis och en representant för underrättelsetjänsten, uppger en talesman för den kongolesiska armén. Sju personer frikänns.

  • Nytt ebolavaccin väntas få klartecken

   WHO ser ut att introducera ett andra vaccin mot virussjukdomen ebola i Kongo-Kinshasa. Tidigare har detta stoppats på grund av motstånd från Oly Ilunga, hälsominister fram till i somras. Han hävdade att det inte var lämpligt att introducera ännu ett vaccin bland en befolkning där misstron mot myndigheter är stark. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0