Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Guardian.

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Statsåklagare: Staten har återtagit 20 miljoner dollar

   Kenyas statsåklagare Noordin Haji säger att staten har kunnat återta stulna tillgångar på motsvarande 20 miljoner dollar. Enligt beräkningar motsvarar den ungefär 1 procent av de summor som har försvunnit i samband med korruptionsaffärer på hög nivå i samhället.

  • Kenyatta möblerar om i regeringen, Ruto förlorar inflytande

   President Uhuru Kenyatta stuvar om i regeringen. En av de viktigaste förändringarna är att Ukur Yatani som i sommaren 2019 utsågs till tillförordnad finansminister nu övertar posten helt, sedan företrädaren Henry Rotich gripits och anklagats för oegentligheter (se Juli 2019). Även jordbruksminister Mwangi Kiunjur får gå. Både Rotich och Kiunjur tillhör vicepresident William Rutos läger i regeringen. Raychelle Omamo och Monica Juma byter job med varandra och blir ny utrikesminister repektive försvarsminister. Som tredjeman Förändringarna sägs spegla en växande klyfta mellan Kenyatta och Ruto. Mycket talar för att presidenten inte kommer att uppfylla sitt löfte om att stödja Ruto i presidentvalet 2022. Kenyatta har istället närmat sig sin gamla politiska rival Raila Odinga. ETt tecken på det är att Peter Odoyo, som åtmnstone haft nära band till Odinga, blir tredje man på försvarsdepartementet. Ett annat skäl till ommöbleringen är ett växande missnöje med korruptionsskandaler, en stigande statsskuld och tilltagande arbetslöshet.

  • Oppositionspolitiker hindras från att återvända till Kenya

   Oppositionspolitikern Miguna Miguna hindras från att återvända till Kenya. Han tvingas lämna ett flygplan i Paris, efter en begäran från kenyanska myndigheter. Av samma skäl stoppades han tidigare från att flyga från Berlin till Nairobi. Miguna utvisades till Kanada 2018 efter att ha deltagit i en ceremoni då Raila Odinga svors in som en "folkets president" (se Januari 2018).

  • al-Shabaab angriper amerikansk militärbas

   Den militanta somaliska islamistgruppen al-Shabaab angriper en militärbas i Lamuregionen i nordöstra Kenya, vilken används av amerikansk militär. Attentatsmännen dödar tre amerikaner, förstör flygplan och ett antal militära fordon. Ytterligare två personer skadas. Det är första gången al-Shabaab angriper en amerikansk bas i Kenya. Enligt bedömare finns det nu flera tecken på att gruppen trappar upp sin aktivitet och att den ger sig på mer avancerade mål . Några dagar senare ger sig al-Shabaab på en internatskola, belägen mellan staden Garissa och flyktinglägret Dadaab och dödar fyra människor, bland annat en lärare och en elev. De förstör samtidigt en mobilmast i närheten. 

 • 2019

  • December

  • ODM vill ändra i BBI-rapporten

   President Uhuru Kenyatta och hans forna rival Raila Odinga aviserar att deras stora gemensamma projekt, Building Bridges Initiatives (BBI) (se 27 november 2019), åter ska diskuteras ute i landet via den så kallade BBI-kommissionen, något som väcker viss förvåning. Förslagen i BBI har tagits fram i en process som inbegripit synpunkter från möten i 47 grevskap och 7 000 intervjuer. Senare framför Odingas parti, Orangea demokratiska rörelsen (ODM) att man vill göra vissa ändringar i BBI-rapporten, bland annat att en ny premiärminister ska få större befogenheter än som tidigare föreslagits.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0