Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Guardian.

Senaste händelser

 • 2019

  • November

  • Kenyas befolkning har vuxit med nio miljoner på tio år

   Folkräkningen som gjordes i augusti visar att Kenyas befolkning har vuxit till nästan. 47,6 miljoner. Det betyder att kenyanerna har blivit nio miljoner fler sedan den förra folkräkningen 2009. Omkring 23,6 miljoner av invånarna är män och 24 miljoner är kvinnor. För första gången registreras också intersexuella (människor som varken ser sig som män eller kvinnor) som uppgår till 1 500 personer. Huvudstaden Nairobi har enligt folkräkningen 4,4 miljoner invånare.

  • Oktober

  • Kenyatillverkat på fredagar

   Offentliganställda kenyaner beordras att bära kenyansktillverkade kläder på arbetet på fredagar. Åtgärden är till för att stärka den inhemska teko-industrin. Den ingår i det program kallat Big 4 Agenda som syftar till att få fart på den inhemska tillverkningsindustrin. 

  • September

  • Byte av sedlar ska slå mot korruption

   Kenya fick nya sedlar i juni och alla gamla sedlar måste ha bytts ut vid det kommande månadsskiftet, då de inte längre går att betala med. Landet har också uppmanat grannländerna att inte ta emot några gamla 1000-shillingssedlar (1000 shilling är nästan 10 amerikanska dollar). Sedelskiftet är bland annat ett sätt att komma åt dem som har samlat på sig stora summor på illegal väg, genom penningtvätt och korruption, och dem som har dolt sina tillgångar för att undvika att betala skatt. Enligt officiella uppgifter har endast 24 individer växlat in sedlar värda mer än två miljoner shilling. Samtidigt kommer rapporter om att många stora inköp har gjorts de senaste dagarna och att många har betalat kontant.

  • Kontroversiellt dammbygge stoppas

   President Uhuru Kenyatta avbryter bygget av Kimwarerdammen i västra Kenya. Det sker med hänvisning till en utredning som visar att det inte är hållbart, varken tekniskt eller ekonomiskt (bygget skulle ha kostat 214 miljoner dollar). Enligt utredningen ska inga planera har gjorts för hur markägarna i området ska kompenseras och att utformningen hade tekniska brister. Dammbygget har varit extra kontroversiellt då stora summor som skulle ha gått till bygget har försvunnit till korruption, viket bland annat ledde till att Kenyas finansminister Henry Rotich greps i augusti misstänkt för inblandning (se Augusti 2019). President Kenyatta ger samtidigt klartecken för bygget av Arrordammen i samma område. Sedan Rotich avskedades har Ukur Yatani gått in som tillförordnad finansminister.

  • Pilotprojekt mot malaria inleds

   Kenya blir det tredje afrikanska landet som börjar vaccinera barn mot malaria. Arbetet inleds i västra Kenya, i området närmast Victoriasjön. I ett första skede ska 120 000 barn vaccineras. Enligt kenyanska hälsomyndigheter smittas fler än vart fjärde barn under fem år av sjukdomen. Tidigare har liknande pilotprojekt inletts i Malawi och Ghana.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0