Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Guardian.

Senaste händelser

 • 2020

  • April

  • Parlamentets extrasession ställs in

   En planerad extrasession i parlamentet ställs in med kort varsel. Det sker kort efter att reseförbud införts. Kenyanska tidningar skriver att flera parlamentsledamöter har visat sig vara smittade av det nya coronaviruset. Flera parlamentsledamöter sitter också i karantän efter att ha återvänt till Kenya från utlandet.

  • Alla resor till och från Nairobi förbjuds

   President Uhuru Kenyatta förbjuder via ett TV-sänt tal till nationen, alla resor till och från de fyra regioner som är mest drabbade av virussjukdomen covid-19 under tre veckor.  Åtgärden gäller huvudstaden Nairobi, kuststäderna Mombasa, Kilifi och Kwale i närheten av Mombasa. Alla kenyaner beordras också att bära ansiktsmasker när de befinner sig på allmänna platser. Samtidigt beslutar landets luftfartsmyndighet att stänga ned all inrikes flygtrafik från Nairobi och från kuststäderna i 21 dagar. Redan innan har en stor del av utrikestrafiken stoppats. Åtgärderna vidtas innan påskhelgen då resandet brukar vara intensivt i Kenya. Landet har haft 158 bekräftade fall av covid-19, och sex människor har avlidit i sjukdomen.

  • Kenyatta ber om ursäkt för polisbrutalitet

   President Uhuru Kenyatta ber kenyanerna om ursäkt för polisens brutalitet vid ingripanden mot människor som brutit mot det nattliga utegångsförbud som införts för att bekämpa spridning av covid 19 (se 31 mars 2020). Minst två människor har dödats i samband med polisingripanden, bland annat en 13-årig pojke.

  • Mars

  • Polis anklagas för övervåld

   En 13-årig pojke avlider i slumområdet Huruma-Mathare i Nairobi sedan polis avlossat skott för att tvinga människor som bryter mot utegångsförbudet att gå hem. Pojkens far säger att familjen stod på balkongen i sin bostad när pojken träffades av skottet. Detta är en av flera incidenter som visar hur hårt polisen går fram mot dem som bryter mot utegångsförbudet som är en av de åtgärder som satts in för att förhindra spridning av det nya coronaviruset. Det har bland annat kommit rapporter om att polisen satt in tårgas i Kisumu  och drabbats samman med butiksägare som inte hållit stängt. I Mombasa rapporteras polis i kravallutrustning ha tvingat ner människor på marken och piskat dem. Kenya har hittills rapporterat om 50 fall av covid-19 och en person har avlidit i virussjukdomen.

  • Kenya aviserar nya åtgärder mot coronakrisen

   Den kenyanska presidenten Uhuru Kenyatta inför nattligt utegångsförbud från och med den 27 mars för att förhindra att det nya coronaviruset får fäste i landet. Samtidigt sänks från 1 april inkomstskatten för löntagare, de som tjänar mindre än motsvarande 226 dollar i månaden skattebefrias helt, för att motverka följderna av coronakrisen. Även bolagsskatterna och momsen sänks. Innan de träder i kraft måste dock åtgärderna godkännas av parlamentet. 100 miljoner dollar ska också satsas på insatser för särskilt utsatta personer, bland annat äldre och föräldralösa barn. Personer i statlig tjänst som fyllt 50 år anmodas att jobba hemifrån eller vara lediga. Det gäller dock inte försvarsanställda eller personer som jobbar inom samhällsviktiga branscher. President Kenyatta och flera andra högt uppsatta personer sänker frivilligt sina löner med 80 procent för att samla medel för att bekämpa pandemin, medan ministrar i lägre befattningar frivilligt ska lämna ifrån sig 30 procent av sina löner. Kenya har 28 bekräftade fall av covid-19. En person ska fram till nu ha tillfrisknat.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0