Kalendarium

Detta kalendarium är under uppbyggnad.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • MPD vinner parlamentsvalet

   Premiärminister Ulisses Correia e Silvas parti, det borgerliga Rörelsen för demokrati (MPD) vinner dagens parlamentsval med 37 av de 72 mandaten, medan  Kap Verdes afrikanska självständighetsparti (PAICV) som står till vänster får 29 mandat. PAICV:s  Janira Hopffer Almada meddelar efter valet att hon avgår som partiledare. Kap Verdes demokratiska och oberoende union (Ucid) vinner 4 mandat. Tre andra små partier, som också deltog i valet, lyckades inte vinna några mandat alls. Både MPD och PAICV hade under valrörelsen lovat att genomföra vaccinationer mot covid-19 och försöka bredda landets ekonomiska bas  samt att minska beroendet av turismen. Kap Verdes ekonomi, som är starkt beroende av turismen, har drabbats hårt av coronapandemin. PAICV-ledaren Almada framför klagomål mot att MPD fortsatt sin valkampanj även efter fredagen, då den officiellt skulle ha upphört.

  • Januari

  • Historiskt kapverdiskt statsbesök i Guinea-Bissau

   Kap Verdes president Carlos Fonseca gör ett fyra dagar långt statsbesök i Guinea-Bissau. Det är första gången en kapverdisk statschef besöker landet som vara nära allierade under självständighetskampen mot den portugisiska kolonialmakten. Länderna planerade efter det att gå samman i en union, men planen skrinlades efter en kupp i Guinea-Bissau 1980. Kap Verde ska nu öppna en ambassad i Guinea-Bissau och Guinea-Bissau ska göra samma sak i Kap Verde.

 • 2020

  • Oktober

  • Kap Verde öppnar sina gränser

   Kap Verde öppnar på nytt sina gränser. För att komma in i landet krävs att besökare kan uppvisa ett pcr-test som visar att hen inte är smittad av covid-19. Flygtrafiken med omvärlden tas upp igen, och det blir tillåtet för fartyg, även kryssningsfartyg, att anlöpa landets hamnar. Fram till nu har Kap Verde haft 6 700 bekräftade fall av covid-19 och 71 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Maj

  • Kap Verde häver nödläge

   President Jorges Carlos Fonseca upphäver det nödläge som infördes för att bekämpa smittspridning av det nya coronaviruset. Tidigare har gradvisa lättnader gjorts. Nu tillåter myndigheterna att landets marknader får öppna på nytt, medan stränderna fortfarande ska hållas stängda. Den internationella flygtrafiken ska enligt planerna återupptas i juli. Det är bara ön Santiago, där huvudstaden Praia är belägen, som fortfarande har aktiva fall av covid-19. Sammanlagt har landet haft 390 bekräftade fall av sjukdomen och fyra dödsfall.

  • Mars

  • Första dödsfallet i covid-19 i Kap Verde

   Kap Verde får sitt första dödsfall i covid-19, en brittisk turist som kom till landet den 9 mars och blev sjuk en vecka senare. Ytterligare två fall av covid-19 har rapporterats i Kap Verde, i bägge fallen handlar det om turister som blivit sjuka.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0