Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Gränsavtal med Ekvatorialguinea

   Ekvatorialguinea och Kamerun undertecknar ett gemensamt avtal om gränssäkerhet. I avtalet lovar länderna att inte använda våld mot varandra och att inte lägga sig varandras inre angelägenheter. Relationerna mellan de två grannländerna är ansträngda på grund av att Kamerun sedan i juli 2019 har anklagat Ekvatorialguinea för att bygga en mur längs den gemensamma gränsen. Ekvatorialguinea har byggt en rad vakttorn men nekar till att en mur ska upprättas. Ekvatorialguinea har uttryckt starkt missnöje med den ström av illegala migranter som tar sig in i landet från Kamerun i jakt på jobb.

  • Regeringen i samtal med separatisterna

   Den kamerunska regeringen och ledare för separatistupproret i de engelskspråkiga områdena håller samtal om eldupphör. Det uppger Julius Sisiku Ayuk Tabe, upprorets främste ledare och självutnämnd president för utbrytarstaten Ambazonia, för medier. Regeringssidan bekräftar inte att mötet ägt rum, men det gör en högt uppsatt FN-källa. Den separatistiska konflikten har kostat omkring 3 000 människor livet under de senaste tre åren. Nio upprorsledare är självutnämnda ministrar i Ambazonias övergångsregering. Samtliga nio sitter fängslade i Yaounde för terrorbrott.

  • Juni

  • Skolorna öppnas igen

   Skolor och universitet öppnas igen efter nedstängningen på grund av coronapandemin. Bedömare varnar dock för att smittspridningen kan vara fortsatt stor i landet.

  • Maj

  • Krislån från IMF

   IMF beviljar 226 miljoner dollar i lån till Kamerun för att stödja landet i kampen mot coronapandemin. Lånet är ett slags snabblån (Rapid Credit Facility, RCF), som innebär att IMF kan runda den vanligtvis långa processen för beviljandet av lån.

  • April

  • Armésoldater deltog i massaker

   Presidentkansliet medger att tre regeringssoldater deltog i massakern i byn Ntumbo i den engelskspråkiga delen av Kamerun den 13 februari och att 13 civilpersoner, däribland tio barn, sköts ihjäl (se Februari 2020). De tre soldaterna agerade tillsammans med en fulanimilis och angrep byborna som de trodde var separatister. De tände sedan eld på brottsplatsen för att dölja spåren. Regeringen har tidigare förnekat att militär var inblandad i massakern. Enligt FN dödades 23 civila, varav 15 barn, i masskjutningen. Ett separatistuppror pågår i de engelskspråkiga regionerna i nordväst och sydväst.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0