Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

Senaste händelser

 • 2022

  • Februari

  • Åtta civila dödsoffer i militäroffensiv

   Regeringssoldater som bekämpar separatister i de engelskspråkiga regionerna i västra Kamerun har dödat minst åtta civila, däribland två kvinnor, tre barn och en äldre man, under militära operationer i Nordvästra regionen i december, rapporterar Human Rights Watch (HRW). Minst 35 bostäder och butiker brändes ned under räderna. Militärens operationer var ett svar på en tidigare separatistattack mot en militärkolonn. HRW bygger rapporten på vittnesmål från läkare och bybor samt på foton och satellitbilder.

 • 2021

  • December

  • Många döda i våld mellan fiskare och herdar

   Fler än 82 000 människor har flytt undan våldsamheter mellan fiskare och herdar i norra Kamerun under de senaste tio dagarna, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Under samma period har över ett 20-tal människor dödats, runt 30 skadats och över ett 10-tal byar har bränts ned i oroligheterna. Människorna flyr över gränsfloden till Tchad, där det sedan tidigare finns omkring en miljon flyktingar och internflyktingar. Konflikten gäller tillgång till vattenresurser. I augusti 2021 dödades 45 människor och flera andra skadades i samma område i liknande sammandrabbningar mellan fiskare och herdar. Den gången flydde drygt 20 000 människor till Tchad. Av dem är 8 500 kvar i grannlandet.

  • September

  • Fyra separatister döms till döden

   Fyra misstänkta separatister i den engelskspråkiga Sydvästregionen döms till döden av en militärdomstol för att ha dödat sju skolbarn (se Oktober 2020). De fyra dödsdömda ska arkebuseras inför publik. Sedan separatistupproret tog fart 2017 har fler än 3 500 människor dödats och över 700 000 tvingats på flykt.

  • Augusti

  • Tiotusentals flyr undan våldsutbrott i norr

   Minst 20 000 människor, mestadels kvinnor och barn, har flytt till Tchad från norra Kamerun för att undslippa våldsamma sammandrabbningar mellan boskapsskötare och fiskarbefolkning, rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR. Minst 45 människor har dödats i våldet och tiotals har skadats. Konflikten uppstod när fiskare byggde dammar och avledde vatten i ett område där boskapsskötarna brukar låta sina djur dricka. Våld av liknande slag är relativt ovanligt i Kamerun.

  • Juni

  • USA inför visumbegränsningar för ansvariga i konflikten

   USA inför visumbegränsningar för individer som misstänks bära ett ansvar för att försvåra en fredlig lösning på konflikten i de engelskspråkiga regionerna i nordvästra och sydvästra Kamerun samt för individer som är medlöpare till de ansvariga. Det är oklart vilka personer som restriktionerna riktas mot.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0