Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Fyra separatister döms till döden

   Fyra misstänkta separatister i den engelskspråkiga Sydvästregionen döms till döden av en militärdomstol för att ha dödat sju skolbarn (se Oktober 2020). De fyra dödsdömda ska arkebuseras inför publik. Sedan separatistupproret tog fart 2017 har fler än 3 500 människor dödats och över 700 000 tvingats på flykt.

  • Augusti

  • Tusentals flyr undan oroligheter i norr

   Minst 10 000 människor, mestadels kvinnor och barn, har flytt till Tchad från norra Kamerun för att undslippa våldsamma sammandrabbningar mellan boskapsskötare och fiskarbefolkning, rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR. Minst tolv människor har dödats i våldet och tiotals har skadats. Konflikten uppstod när fiskare byggde dammar och avledde vatten i ett område där boskapsskötarna brukar låta sina djur dricka. Våld av liknande slag är relativt ovanligt i Kamerun.

  • Juni

  • USA inför visumbegränsningar för ansvariga i konflikten

   USA inför visumbegränsningar för individer som misstänks bära ett ansvar för att försvåra en fredlig lösning på konflikten i de engelskspråkiga regionerna i nordvästra och sydvästra Kamerun samt för individer som är medlöpare till de ansvariga. Det är oklart vilka personer som restriktionerna riktas mot.

  • Maj

  • Fängelse för "försök till homosexualitet"

   Två kamerunska transpersoner döms till fem års fängelse vardera samt höga böter för "försök till homosexualitet" samt för förargelseväckande beteende och innehav av falska ID-handlingar. Båda två sattes i fängelse redan i februari. Homosexualitet är olagligt i Kamerun. Fem års fängelse är maximistraffet.

  • Februari

  • HRW: massvåldtäkt på kvinnor i by

   Kamerunska regeringssoldater våldtog minst 20 kvinnor och dödade en man under en räd i byn Ebam i den engelskspråkiga Sydvästregionen den 1 mars 2020, enligt en rapport från Human Rights Watch. Ett 40-tal män från byn ska ha tvingats gå med till soldaternas postering där de misshandlats och torterats, enligt vittnen. Ett 50-tal soldater ska ha gått in i byn, enligt Human Rights Watch som beskriver räden som ett av de värsta övergreppen under det fyra år långa separatistupproret. Soldaterna misstänkte byborna för att stödja separatisterna genom att ge dem tak över huvudet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0