Mars 2020

Senaste händelser

 • Mars

 • Folkomröstning om ny författning skjuts upp

  President Alpha Condé meddelar att folkomröstningen om en ny författning och parlamentsvalet som skulle ha hållits idag skjuts upp. Han antyder att det bara handlar om att skjuta på valen en kortare tid.  Beskedet kommer efter att sedan bland annat Afrikanska unionen (AU) och den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas uttryckt oro för att valen inte skulle kunna genomföras korrekt. De hade också beslutat att inte skicka några valobservatörer till Guinea.  OIF, en samarbetsorganisation för fransktalande länder har pekat på problem med att veriefiera 2,5 miljoner av namnen i röstlängden, antalet namn har ökat extra snabbt i en del av landet där presidenten har starkt stöd.  Efter att folkomröstningen skjutits upp utbryter nya protester.Läs mer om förslagen i den nya författningen den 2 februari 2020.

 • Nytt valdatum: 22 mars

  Parlamentsvalet och folkomröstningen om landets nya författning kommer att hållas den 22 mars, meddelar valkommissionen Ceni. Det krävs dock ett godkännande av datumet från landets författningsdomstol för att det ska bli av.

 • Störningar i internet-trafiken under valhelgen

  Flera telekombolag aviserar att det kommer att förekomma störningar i internet- och telefontrafiken under den kommande helgen på grund av underhållsarbete. Det sker samtidigt som Guinea går till val, dels för att välja ett nytt parlament och rösta om en ny författning (se 5 februari 2020). Större delen av den politiska oppositionen bojkottar valet och har uppmanat väljarna att göra detsamma. Den har bland anklagat regeringen för att omkring flera miljoner ogiltiga namn ska ha funnits i röstlängderna. Myndigheterna säger nu att dessa namn har strukits, men det har inte varit tillräckligt för att lugna oppositionen som inte tror att valet kan genomföras korrekt och under fria former. En grupp från Ecowas har också uttryckt oro att omkring 2,5 miljoner av de 7,7 miljoner väljare som registerats har saknat nödvändiga dokument. Valet genomförs trots att två fall av sjukdomen covid-19 har registrerats i landet. Grannländerna har samtidigt förbjudit alla större folksamlingar i ett försök att minska smittspridningen.

 • Flera döda i oroligheter kring valet

  Parlamentsvalet och folkomröstningen om en ny författning hålls som planerat, men oroligheter bryter ut bland annat i huvudstaden Conakry då oppositionsaktivister försöker förhindra att valet hålls. Vallokaler uppges ha stuckits i brand, valmaterial förstörts och poliser angripits. Enligt oppositionskällor har minst tio människor dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Ett stort antal människor ska ha gripits och säkerhetsstyrkorna uppges att urskillningslöst ha skjutit mot oppositionsaktivisterna. Då större delen av oppositionen bojkottar valet anses det redan klart att regeringssidan vinner parlamentsvalet och att den nya författningen godkänns. Eftersom Guinea har fått sina två första fall av covid-19 uppmanas väljarna vid en del vallokaler att tvätta sina händer och att hålla avstånd till andra väljare. Oppositionsalliansen FNDC manar till protester både den 23 och 24 mars. För valresultatet se 2 april 2020.

 • Klartecken för ny författning i omtvistad folkomröstning

  Nästan 92 procent av väljarna godkände den nya författningen i den folkomröstning som hölls den 22 mars. Valdeltagandet låg på 61 procent, Det meddelar valkommissionen. Resultatet avisas av oppositionsalliansen FNDC som uppmanat väljarna att bojkotta valet. I de våldsamheter som bröt ut efter valet har, enligt oppositionen, krävt många människoliv. FNDC uppger att 66 människor dödats i staden N'Zékékoré i den södra delen av landet. Såväl Frankrike, USA och EU har kritiserat regeringen för hur folkomröstningen, liksom det parlamentsval som hölls samtidigt, har genomförts.

 • Guinea inför nattligt utegångsförbud

  President Alpha Condé beslutar via dekret att införa utegångsförbud mellan nio på kvällen och klockan fem på morgonen för att försöka hindra att smittspridning av det nya coronaviruset i landet. Det blir också förbjudet att resa från huvudstaden Conakry till Guineas inland. Hittills har 20 fall av covid-19 rapporterats i landet, men ännu har ingen avlidit av sjukdomen i Guinea.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0