Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • September

  • FNDC manar till protester

   Oppositionsgruppen Nationella fronten för försvar av konstitutionen (FNDC) manar invånarna i Conakry och området däromkring att samlas den 29 september för att protestera mot president Alpha Condé och hans beslut att delta i presidentvalet i oktober. Det sker trots att alla folksamlingar på mer än 100 personer är förbjudna på grund av coronapandemin. Condés kritiker anklagar honom för att efterhand ha blivit allt mer auktoritär i sitt styre av landet.

  • Valbojkott eller inte. Svårt val för oppositionen

   President Alpha Condés kandidatur i presidentvalet i oktober utlöser protester runt om i landet, inte minst i huvudstaden Conakry och i landets tredje största stad Kankan, som är ett starkt fäste för regeringspartiet Guineanska folkets samlingsparti (RPG).  Sammandrabbningar mellan demonstranter har lett till flera dödsfall och många människor har skadats. Valet skapar också spänningar inom oppositionen. Organisationen Nationella fronten för försvar av konstitutionen (FNDC), om bildats av de största oppositionspartierna, flera fackföreningar och andra företrädare civilsamhället, är nu splittrad när det gäller frågan om oppositionen ska ställa upp i valet eller inte. Delar av FNDC förordar en valbojkott, medan andra krafter anser att oppositionen bör delta.

  • Kritik mot ny röstlängd

   Den röstlängd som publiceras idag är enligt oppositionen felaktig på ett sätt som anses gynna president Alpha Condé. Av de cirka 5,4 miljoner namnen på listan återfinns 22 procent i Kankan-regionen som är ett starkt fäste för presidenten och hans parti RPG, medan Labe-regionen, där oppositionspartiet UFDG är starkt, bara omfattar 8 procent av namnen. Inför folkomröstningen om en ny författning uttryckte internationella observatörer kritik mot hur trovärdig röstlängden var då.

  • Klartecken för tolv presidentkandidater

   Författningsdomstolen godkänner tolv kandidater i höstens presidentval, däribland den 82-årige president Alpha Condé och oppositionsledaren Cellou Dalein Diallo. En kandidat underkänns med hänvisning till medicinska skäl.

  • Cellou Dalein Diallo ställer upp i presidentvalet

   Oppositionsledaren Cellou Dalein Diallo aviserar att han tänker ställa upp i presidentvalet i oktober. UFDG-ledaren säger att han ställer upp för att kunna besegra president Alpha Condé via valurnorna. Oppositionen hävdar att Condés kandidatur strider mot författningen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0