Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Tre döda i nya oroligheter i Labé

   Nya våldsamheter bryter ut i staden Labé, i den västra delen av landet, då oppositionsanhängare drabbar samman med säkerhetsstyrkor. Tre människor dödas, två av dem skjuts ihjäl under sammandrabbningarna, den tredje blir skjuten i samband med att de andra två hämtas med ambulans, enligt stadens borgmästare. Enligt vissa källor ska ytterligare ett 10-tal personer ha skottskadats. Spänningarna är starka i Labé, där oppositionen har många anhängare. Vad som utlöste oroligheterna den här gången är inte känt, men det handlade inte om någon organiserad protestaktion. Sedan oppositionsalliansen FNDC inledde sina protester i oktober har 23 civila guineaner dödats och en militärpolis.

    

  • Två skjuts ihjäl i samband med protester

   Två demonstranter skjuts ihjäl av säkerhetsstyrkor i samband med att oppositionen riktar nya protester mot regeringen och farhågor om att president Alpha Condé avser att ändra författningen för att kunna ställa upp för omval för en tredje mandatperiod. En av dödsskjutningarna, där offret är en 21-årig student, sker i Conakry, den andra i staden Labé i norr, där är offret bara 18 år.  Rapporter kommer senare om ännu ett dödsoffer i Labé. Några dagar senare väljer Nationella fronten för försvar av konstitutionen (FNDC) att ställa in planerade protester.

  • Oppositionen håller fast vid valbojkott

   Stora delar av den guineanska oppositionen slår nu fast att den ska bojkotta parlamentsvalet den 16 februari.  Tidsgränsen har nu passerat för när partier måste registera sin kandidatur vid valkommissionen Ceni. Samtidigt meddelar Ceni att 29 partier, inklusive president Alpha Condés Guineanska folkets samlingsparti (RPG).

  • Nya protester mot Condé

   Tiotusentals guineaner samlas i Conakry och flera andra städer för att protestera mot regeringen. I huvudstaden bär rödklädda demonstranter plakat med texter där de säger nej till att president Alpha Condé ska få ställa upp för en tredje mandatperiod som president. I staden Kankan i den östra delen av landet bryter oroligheter ut då Condés anhängare angriper demonstranter. I slutet av förra året presenterade Condé ett förslag till en ny författning (se December 2019), men han sade inget om huruvida han själv avser att delta i presidentvalet 2020. Omkring 20 människor, varav en militärpolis, har dödats sedan protesterna inleddes i oktober.

 • 2019

  • December

  • Oppositionen aviserar valbojkott

   Guineas oppositionspartier aviserar att de tänker bojkotta parlamentsvalet den 16 december. Oppositionsledaren Cellou Dalein Diallo säger efter ett möte med omkring 20 partier att man vill försöka att valen alls kommer att hållas då. Han hänvisar bland annat till att många minderåriga ska ha lagts till i röstlängden. Ursprungligen skulle valet ha hållits den 28 december 2019.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0