Kalendarium

Senaste händelser

 • 2022

  • Januari

  • Utredning inleds av eventuellt brott under Condés styre

   Rättsväsendet inleder en utredning av anklagelser om brott som begåtts under president Alpha Condés styre mellan 2010 och 2021. Condé störtades i en militärkupp i september 2021. Enligt åklagaren kommer det första steget handla om att identifiera personer som eventuellt ska åtalas.

  • Guinea utesluts från handelssamarbete

   USA utesluter Guinea från handelssamarbetet Agoa (African Growth Opportunity Act), som ger ett 40-tal länder i Afrika förmånliga villkor på den amerikanska marknaden. Motprestationen är att länderna ska leva upp till vissa demokratiska krav, vilket  Guinea inte längre bedöms göra efter militärkuppen hösten 2021.

 • 2021

  • December

  • Alpha Condé får lämna Guinea i en månad

   Guineas avsatte president Alpha Condé får rätt att lämna landet under en månad. Det meddelar regeringen via nationell TV och säger att det är resultatet av en uppgörelse med den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas. Enligt uttalandet ska han under sin utlandsvistelse rådgöra med olika parter, men inget sägs om vilka de är och vad de ska rådgöra om. Det dröjer dock till den 17 januari innan han ger sig av, då sägs att han reser utomlands av medicinska skäl.

  • Premiärministern kritiserar namnbyte på flygplats

   Mohamed Beavogui, premiärminister i övergångsregeringen, kritiserar beslutet att döpa om landets internationella flygplats efter den förre diktatorn Sekou Touré. Det tolkas som en växande klyfta mellan Beavogui och övergångspresident Mamady Doumbouya. Touré var den som ledde Guinea till självständighet 1958, men han blev efterhand alltmer auktoritär och styrde landet fram till sin död 1984. Frågan om hur man ska se på den förre presidenten delar fortfarande guineanerna.

  • November

  • Rättegång för massaker 2009 på gång

   Rättegången mot dem som låg bakom massakern på 157 människor i Conakry 2009 ser nu ut att bli av. Det meddelar justitieministern i interimsregeringen Fatoumata Yarie Soumah. Människorättsgrupper har återkommande tryckt på för att de ansvariga ska ställas till svaras för att soldater från den dåvarande juntan öppnade eld mot oppositionsaktivister som samlats på en idrottsarena. Beskedet kom två dagar efter att en delegation från ICC besökt Guinea.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0