Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • 30 dödsfall på valdagen bekräftas

   Landets myndigheter bekräftar för första gången att oroligheterna efter valet i mars krävde 30 liv. Polis ingrep på flera platser när oppositionella aktivister försökte stoppa valet och det kom omedelbart rapporter om att tiotals demonstranter dödats (se 22 mars 2020). Staden N’Zérékoré i söder var en av de värst drabbade platserna, men staden ligger isolerad och uppgifterna som nådde omvärlden var motstridiga. Nu meddelar de regionala myndigheterna att 30 personer dödades och 67 skadades under våldsamma kravaller på valdagen. Bostäder, butiker och kyrkor ska också ha förstörts. I uttalandet läggs hela skulden på den politiska oppositionen som i förväg manat till bojkott av valet.

  • Guineas största musikstjärna dör

   En av Guineas internationellt mest kända personer, sångaren Mory Kanté, avlider på ett sjukhus i huvudstaden Conakry. Kanté var på 1980-talet en av de främsta krafterna bakom att afrikansk musik nådde utanför kontinentens gränser. Han är mest känd för sin låt ”Yeke Yeke” som 1988 nådde förstaplatsen på flera europeiska topplistor. Kanté blev 70 år. Hans död är, enligt familjen, inte kopplad till covid-19.

  • Sex döda i protester mot coronarestriktioner

   Polis och demonstranter drabbar samman på flera platser utanför Conakry i samband med protester mot regeringens coronarestriktioner. Sex personer dödas. Protesterna gäller i första hand de vägspärrar som satts upp kring huvudstaden i ett försök att minska resandet och därmed smittspridningen. Guinea är ett av de länder i Afrika som hittills drabbats värst av covid-19, med över 2 200 bekräftade fall och 11 döda.

  • Regeringen anklagar HRW för partiskhet

   Regeringen anklagar Human Rights Watch (HRW) för att ta ställning för oppositionen i den rapport om hur landet hanterat coronakrisen. Detta sker sedan HRW anklagat myndigheterna för trakasserier, hot och godtyckliga gripanden av medlemmar av oppositionen i den "atmosfär av otrygghet" som skapats under pandemin. Säkerhetsdepartementet säger å sin sida att det har funnits goda skäl för gripandena.

  • April

  • Matbrist hotar i Guinea

   Följderna av den pågående pandemin börjar nu bli kännbar för de många guineaner som har förlorat sina jobb. De 30 ton ris som president Alpha Condé levererat för att hjälpa människor att skaffa mat för dagen är långt ifrån tillräckligt för att fylla behoven. Hittills har 688 fall av covid-19 rapporterats från Guinea, och minst sex människor har avlidit av sjukdomen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0