Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Sissoco Embaló bildar regering, anklagas för kupp

   President Umaro Sissoco Embaló utser en ny regering. Det sker trots att han har underkänts av parlamentet, nationalförsamlingen. Oppositionen beskriver hans tillträde som en kupp, och kräver att Högsta domstolen ska säga sitt om valet i slutet av 2019, inte bara valkommissionen som godkänt Sissoco Embalós seger.

  • Cassamá avgår som interimspresident

   Talmannen Cipriano Cassamá som parlamentet utsett som interimspresident avgår. Han motiverar beslutet med att han och hans familj har utsatts för hot och oro för att den politiska krisen ska leda till mer våld, och i förlängningen till inbördeskrig. Samtidigt menar Aristides Gomes att han fortfarande är landets regeringschef. Hans hem vaktas av soldater från den regionala styrka som skickades till landet 2012. Alla departement håller stängt, enligt det brittiska mediebolaget BBC, och har omringats av soldater. Samtidigt förefaller vardagslivet pågå som vanligt i Bissau.

  • Februari

  • Politiska kaoset fortsätter

   Det blir nu tydligt att presidentvalet i slutet av 2019 inte bidragit till att lösa den djupa politiska krisen i landet. Den nya presidenten Umaro Sissoco Embaló avskedar premiärminister Aristides Gomes och utser Nuno Gomes Nabiam till ny regeringschef, men han godkänns i inte av parlamentet, där PAIGC, det parti som presidentens rival Domingos Simões Pereira leder. Parlamentet utser senare talmannen Cipriano Cassamá till ny interimspresident.

  • Sissoco Embaló svärs in som president

   Den tillförordnade presidenten José Mário Vaz lämnar formellt över makten till Umaro Sissoco Embaló som vann presidentvalet i slutet av 2019 (se December 2019). Den imporviserade ceremonin hålls i foajén till ett hotell i Bissau. Flera högt uppsatta politiker, bland annat talmannen i parlamentet, Cipriano Cassamá, många utländska diplomater och domare i Högsta domstolen väljer dock att inte närvara. Valets tvåa PAIGC:s Domingos Simões Pereira fortsätter dock att ifrågasätta resultatet och hävdar att Sissoco Embaló vann valet med hjälp av fusk, och uppmanar Högsta domstolen att granska valet siom godkänts av valkommissionen. 

  • Januari

  • Simões Pereira fortsätter att ifrågasätta resultatet i presidentvalet

   Valkommissionen CNE presenterar nu det slutliga resultatet i den andra omgången av presidentvalet den 29 december 2019. Enligt det får Umaro Sissoco Embaló från Madem-G15 53,55 medan Domingos Simões Pereira erhåller 46,45 procent. Simões Pereira väljer dock att fortsätta ifrågasätta resultatet, via en videoinspelning som lagts upp i sociala medier, säger han att valet var fyllt av oegentligheter. En talesman för Simões Pereiras PAIGC säger att Högsta domstolen nu ska ta ställning till en överklagan från partiet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0