Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Simões Pereira överklagar valresultatet

   Domingos Simões Pereira, som förlorade presidentvalet den 29 december 2019 (se December 2019), vänder sig till Högsta domstolen för att överklagaresultatet. Dagen efter säger han att antalet avgivna röster är 30 000 fler än antalet registrerade väljare. 

 • 2019

  • December

  • Sissoco Embaló vinner presidentvalet

   Det blir Madem-G15:s den före detta premiärministern Umaro Sissoco Embaló som vinner andra omgången i presidentvalet den 29 december med drygt 53 procent av rösterna. Han besegrar därmed PAIGC:s Domingos Simões Pereira, som var förhandsfavorit att vinna, som slutar på 46,5 procent. Bägge kandidaterna hade lovat att modernisera landet, skapa stabilitet i landet efter flera politiskt oroliga år, att få fart på ekonomin och att bekämpa korruption. Enligt observatörer från Afrikanska unionen (AU) har valet gått lugnt till och enligt valkommissionen är valdeltagandet högt. Sissoco Embaló, som också är brigadgeneral, framför dock anklagelser om fusk och säger att inrikesdepartementet på förhand har fyllt valurnorna med röstsedlar. Han presenterar dock inget bevis för sina anklagelser. Dessa tillbakavisas av företrädare för den sittande premiärministern. Efter att valresultatet presenterats är det istället Simões Pereira som kommer med fuskanklagelser och säger att han ska vända sig till domstol för att få resultatet prövat i Högsta domstolen.

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala valutan CFA-franc enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att den ska byta namn till eco. Meningen är att den ska fortsätta att vara knuten till euron, men de åtta länderna, Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo ska inte längre behöva förvara 50 procent av sin valutareserv i Frankrike och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Meningen är att förändringen ska träda i kraft under 2020. Frankrikes president Emmanuel Macron som finns på plats i Abidjan säger i samband med det att kolonialismen i Afrika var ”ett allvarligt misstag”. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, andra som en garant för finansiell stabilitet. En annan variant av CFA som används i flera centralafrikanska länder berörs inte av ändringen. 

  • Vaz stödjer Sissoco Embaló i presidentvalet

   Den avgående presidenten José Mário Vaz har beslutat sig för att stödja Madem-G15:s kandidat Umaro Sissoco Embaló i den andra omgången av presidentvalet som ska hållas den 29 december. Vaz själv om först på fjärde plats, men han blir den förste guineanske presidenten på 25 år som klarar att sitta mandatperioden ut (och lite till). Även fyra Nuno Gomes Nabiam, från APU-PDGB som fick drygt 13 procent i den första valomgången, och Carlos Gomes Jr, som eröll omkring 2 procent, stödjer Sissoco Embaló.

  • November

  • Klart för andra omgång i presidentvalet

   Det står nu klart att det blir en andra valomgång i presidentvalet den 29 december eftersom ingen av kandidaterna fick 50 procent av rösterna. Det kommer att stå mellan PAIGC:s Domingos Simões Pereira, som fick 40 procent av rösterna den 24 november, och Madem-G15:s kandidat Umaro Sissoco Embaló som erhöll 28 procent. Sissoco Embaló hävdar dock att resultatet var jämnare än, enligt den rösträkning hans eget team gjort. Simões Pereiras budskap om en modernisering av landet och en satsning på vård och skola tycks ha gått hem hos unga väljare. Sissoco Embaló å sin sida har utlovat insatser mot korruption och narkotikahandeln via landet. Den tillförordnade presidenten José Mário Vaz slutar på fjärde plats med 12 procent av rösterna, alldeles före Nuno Gomes Nabiam från APU-PDGB som får drygt 13 procent av rösterna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0