Kalendarium

Senaste händelser

 • 2019

  • November

  • Faustino Imbali avgår

   Faustino Imbali som president José Mário utsåg till ny regeringschef i slutet av oktober (se Oktober 2019) lämnar nu sin post. Det sker efter påtryckningar från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas, Afrikanska unionen (AU) och EU.

  • Ecowas ställer ultimatum till nya regeringen

   Den västafrikanska samarbetsorganisationen ger den nya regeringen under Faustino Imbali 48 timmar på sig för att avgå. Annars hotar organsationen med att införa hårda sanktioner mot landet.

  • Ecowas stödjer Gomes i konflikten med presidenten

   Västafrikanska ledare från samarbetsorganisationen Ecowas ställer sig bakom den avskedade premiärministern Aristides Gomes, men president Vaz håller fast vid sitt beslut att ersätta honom med Faustino Imbali. Ecowas-ledarna å sin sida vidhåller att Vaz inte har rätt att byta ut regeringschefen, då hans mandat som president löpte ut i juni 2019. Gomes har anklagat den tillförordnade presidenten för att vilja lägga hinder i vägen för presidentvalet senare i november, och säger sig fortsätta med alla förberedelser inför valet. En delegation från Ecowas besöker landet och genomför möten, med Vaz, parlamentsledamöter, företrädare för valkommissionen och utländska diplomater. 

  • Oktober

  • Ny regering tillträder, den gamla vägrar att avgå

   Den nya regeringen med Faustino Imbali som premiärminister tillträder, trots att den gamla vägrar att avgå. En ny regering med ett 30-tal medlemmar tillträder. Flera av ministrar satt med i den övergångsregering som tillträdde efter kuppen 2012

  • Vaz avskedar premiärminister Gomes som vägrar godta beslutet

   Premiärminister Aristides Gomes avskedas av den tillförordnade presidenten José Mário Vaz som upplöser regeringen och utser Faustino Imbali till ny regeringschef. Det sker en knapp månad innan presidentvalet den 24 november. Vaz motiverar beslutet med att de statliga institutionerna inte fungerat som den ska under den nuvarande regeringen.  Gomes vägrar dock att godta beslutet och framhåller att Vaz inte har befogenheter att fatta sådana beslut, eftersom hans mandat formellt löpte ut i juni. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0