Kalendarium

Senaste händelser

 • 2019

  • Oktober

  • Ex.diktatorn Jammehs närmaste man erkänner övergrepp

   Edward Singhateh, före detta militär och den förre presidenten Yahya Jammehs högra hand, vittnar inför sanningskommissionen. Han erkänner då att han delvis är ansvarig för att oppositionella gambier gripits, torterats och avrättats under Jammehs styre och att han idag känner stor ånger för detta. Hans erkännande gäller bland annat två personer Sana Sabally och Sadibou Hydara som bägge deltog i den kupp som 1994 förde Jammeh till makten, men som han senare misstänkte för att planera att störta honom. Sabally torterades och fick tillbringa nio år i fängelse, medan Hydara avled i fängelset. Singhateh medger nu att bevisen mot männen var fabricerade.

  • September

  • "Ex-president Jammeh bör åtalas"

   Den gambiska regeringen avser att åtala den före presidenten Yahya Jammeh för stöld och korruption. Under sina 22 år vid makten tillägnade sig Jammeh, enligt regeringen, närmare 300 privata och kommersiella egendomar, djurreservat, öar med mera (se Mars 2019). Den hänvisar till att sanningskommissionen kommit fram till att detta har skett i strid mot landets författning.

  • Mars

  • Ex-president Jammeh anklagas för miljonstöd

   Gambias förre president Yahya Jammeh lade personligen beslag på tillgångar till ett värde av 362 miljoner dollar. Det kommer en statlig kommission, som tillsatts av hans efterträdare Adama Barrow, fram till i sin slutrapport. För att nå denna slutsats har kommissionen hört 253 vittnen. Regeringen försöker nu göra sitt bästa för att få tillbaka egendom som ex-presidenten på otillbörlig väg har tillskansat sig. Fram till nu har en del bilar av märket Rolls-Royce och flygplan sålts för att få in pengar till statskassan. Enligt en annan rapport från organisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) hade Jammeh och hans anhängare plundrat den gambiska staten på tillgångar värda nästan 1 miljard dollar. Jammeh som sedan 2017 befinner sig i Ekvatorialguinea har inte kommenterat uppgifterna.

  • Barrow avskedar UDP-ministrar

   President Adama Barrow avskedar vicepresident Ousainou Darboe och två tunga ministrar utan att ange varför. Alla tre är medlemmar av Förenade demokratiska partiet (UDP) som därmed inte har några ministerposter alls, trots att partiet innehar majoriteten av alla platser i nationalförsamlingen. De tre som avskedats har samtliga fängslats under Jammehs tid vid makten, men benådades av Barrow. 2017 lovade Barrow att avgå efter tre år och utlysa presidentval, men det är oklart om han kommer att göra det. Ytterligare ett tecken på att Barrow tänker sitta kvar är att han bildat President Barrow ungdomsrörelse för nationell utveckling, något som UDP ser som ett första steg mot att bilda ett nytt parti.

  • Februari

  • Ya Kumba Jaiteh tvingas lämna nationalförsamlingen

   President Barrow tvingar en kvinnlig parlamentsledamot från UDP, Ya Kumba Jaiteh, som han själv utnämns att lämna nationalförsamlingen. Hon var en av fem ledamöter som nominerades av presidenten. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0