Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Senaten röstar för att tillåta homosexualitet

   Senaten (parlamentets överhus) röstar med stor majoritet för att avkriminalisera homosexualitet. Därmed har båda kamrar röstat för en avkriminalisering. Om presidenten undertecknar lagen kommer Gabon att bli ett av relativt få länder i Afrika där homosexualitet inte är brottsligt. Flera politiker, såväl kristna som muslimer, reagerar upprört och menar att lagen är en eftergift till utländska givare samt att den strider mot lokala normer. Homosexualitet gjordes olagligt i Gabon i juli 2019. Samkönat sex mellan män kunde leda till ett halvårs fängelse.

  • Underhuset vill avkriminalisera homosexualitet

   Nationalförsamlingen röstar för ett lagförslag om att avkriminalisera homosexuella handlingar. Homosexuella handlingar är i Gabon straffbara med upptill sex månaders fängelse och dryga böter. Vid omröstningen säger 48 ledamöter ja till avkriminalisering, 24 ledamöter röstar nej medan 25 avstår från att rösta. För att förslaget ska bli till lag måste det även godkännas av senaten.

  • April

  • Små lättnader i nedstängningen

   Regeringen lättar lite grann på nedstängningen av huvudstaden Libreville och tre intilliggande områden. Vissa butiker och hårfrisörer får lov att öppna igen, men resor till och från Libreville och de tre områdena är fortfarande inte tillåtna. Skolor, restauranger och gudstjänstlokaler hålls fortsatt stängda. Det är obligatoriskt att bära ansiktmask och nattligt utegångsförbud råder. Landets gränser hålls stängda. Regeringen förklarar lättnaderna med att man fruktar social oro om många människor får svårt att försörja sig och sina familjer.

  • Libreville sätts i karantän

   Huvudstaden Libreville och tre intilliggande kommuner sätts i karantän. Säkerhetsstyrkor ska se till att invånarna följer de restriktioner som ålagts dem. Butiker och marknader hålls stängda. Invånarna uppmanas stanna hemma.

  • IMF-stöd mot coronapandemin

   Gabon beviljas ett finansiellt stöd från IMF på 147 miljoner dollar för att täcka de budgetunderskott som uppstår under kampen mot de hälsomässiga, ekonomiska och sociala effekterna av coronapandemin.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0