Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • December

  • USA: "eritreanska styrkor i Tigray"

   USA uppger för medier att nya underrättelser tyder på att eritreanska styrkor varit inne i den krigsdrabbade etiopiska delstaten Tigray under Etiopiens militäroffensiv där (se Etiopien, aktuell politik). USA har tidigare berömt Eritrea för att landet inte svarade på de raketangrepp som riktades mot huvudstaden Asmara (se November 2020). Etiopiens premiärminister Abiy nekar till att Eritrea har bistått Etiopien i striderna mot delstatsledningen i Tigray.

  • November

  • Tredje raketbeskjutningen

   För tredje gången beskjuts Asmara av raketer från Tigray i norra Etiopien. En amerikansk diplomat i staden uppger för medier att hen hört sex raketbeskjutningar. Det är oklart om några skador uppkommit, och det är okänt vilka som avfyrat raketerna.

  • Raketangrepp mot Asmara

   Asmara beskjuts med minst en raket från den intilliggande etiopiska delstaten Tigray. Det är oklart om angreppet orsakar någon skada. Det är andra gången Asmara angrips av raketbeskjutning från Tigray sedan en inbördes konflikt utbröt där den 4 november. Även denna gång väljer Eritrea att inte besvara angreppet. TPLF tog på sig det första raketanfallet men förblir tyst den här gången.

  • Raketbeskjutning mot Asmara

   Huvudstaden Asmara beskjuts med raketer från den nordliga etiopiska delstaten Tigray, som gränsar till Eritrea. Styrkor lojala mot Tigrays ledning, partiet TPLF, ligger bakom beskjutningen. TPLF anklagar Eritrea för att militärt stödja Etiopiens regeringsstyrkor i en inbördes konflikt som utbröt samma månad i Etiopien mellan centralregeringen och TPLF-ledningen i Tigray (se Etiopien, aktuell politik). Uppgifter kommer om att Eritrea flyttar trupp mot gränsen till Tigray. TPLF och ledningen i Eritrea är svurna fiender. Etiopien förnekar att deras styrkor skule få stöd av Eritrea.

  • April

  • Eritrea i karantän

   Eritreas regering beordrar medborgarna att inte lämna sina bostäder och sätter därmed hela befolkningen i karantän. Åtgärden är ett försök att bromsa spridningen av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Eritrea rapporterade sitt första bekräftade fall av coronasmitta den 21 mars och har sedan dess förbjudit alla kommersiella flygningar, stängt alla skolor och dragit ned de allmänna kommunikationerna till ett minimum. När landet sätts i karantän har 18 fall av coronasmitta dokumenterats i landet, varav ett som inte kan härledas till besök i utlandet. Nödvändiga affärer och nödvändig produktion fortgår. Det rör sig om bland annat livsmedel och läkemedel.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0