Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • Oktober

  • Gbagbo bildar nytt parti

   Den förre presidenten Laurent Gbagbo lanserar nu ett nytt parti, Elfenbenskustens afrikanska folkparti (Parti des Peuples Africains-Côte d'Ivoire, PPA-CI), som har säger är ett försök att ena den ivoraianska vänstern. Han väljs också till ledare för det nya partiet.

  • Premiärminister Achi pekas ut i Pandoraläckan

   Elfenbenskustens premiärminister Patrick Achi pekas ut i den så kallade Pandoraläckan som innehåller uppgifter om hur personer och företag använder sig av skatteparadis som Panama, Brittiska jungfruöarna och Singapore för att slippa betala skatt. Han uppges äga ett företag med bas i Bahamas. Achi förnekar att han har gjort något fel och säger att han när bolaget skapades på 1990-talet inte hade några politiska engagemang eller något offentligt uppdrag samt att bolaget inte varit inblandat i några olagligheter. Han säger sig också ha lämnat det 2006.

  • September

  • Poliser ska ställas inför rätta för korruption

   Ett 40-tal polismän kommer, enligt åklagare vid en militär tribunal, att ställas inför rätta för utpressning i oktober. Det sker som ett led i regeringens kampanj mot korruption. Tidigare i år bildades ett nytt departement för att främja ett gott styre i landet.

  • Stort oljefynd i Elfenbenskusten

   Det italienska oljebolaget Eni säger att man hittat en stor olje- och gasfyndighet i havet utanför Elfenbenskusten. Enligt bolaget kan det finns två miljarder fat olja och 51 miljoner kubikmeter gas i fyndigheten. Det finns ett 50-tal områden där det finns olja i landet, men bara fyra fyndigheter exploateras. 2019 skrev Elfenbenskusten under kontrakt som gav Eni och franska Total rätt att söka efter olja i ivorianska vatten.

  • Augusti

  • Ett fall av ebola upptäckt i Elfenbenskusten

   Det första fallet av den smittsamma virussjukdomen ebola sedan 1994 upptäcks i Elfenbenskusten. Det handlar om en ung kvinna från Guinea som har insjuknat. Hon har kommit till Abidjan via buss, och uppegas ha uppvisat symptom redan när hon påbörjade resan (hon tillfrisknar några veckor senare).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0