Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Gränsavtal med Kamerun

   Ekvatorialguinea och Kamerun undertecknar ett gemensamt avtal om gränssäkerhet. I avtalet lovar länderna att inte använda våld mot varandra och att inte lägga sig varandras inre angelägenheter. Relationerna mellan de två grannländerna är ansträngda på grund av att Kamerun sedan i juli 2019 har anklagat Ekvatorialguinea för att bygga en mur längs den gemensamma gränsen. Ekvatorialguinea har byggt en rad vakttorn men nekar till att en mur ska upprättas. Ekvatorialguinea har uttryckt starkt missnöje med den ström av illegala migranter som tar sig in i landet från Kamerun i jakt på jobb.

  • Februari

  • Tiotals miljoner i böter för vicepresidenten

   En appellationsdomstol i Frankrike beordrar Ekvatorialguineas vicepresident, presidentsonen Teodorin Obiang, att betala 33 miljoner dollar i böter för att han använt offentliga medel till att betala för sin lyxiga livstil. Obiang dömdes redan 2017 för förskingring av statliga medel och överklagade domen. Den senaste domen innebär att bötessumman höjs och att beloppet bland annat ska gå till välgörenhet i Ekvatorialguinea. Obiangs tillgångar i Frankrike ska nu beslagtas. Mellan 2000 och 2011 köpte Obiang allt från ett stort gods och äkta konst till juveler och lyxbilar. Han nekar till brott och säger att han köpt sakerna för egna pengar. Regimen i Ekvatorialguinea reagerar med ilska på domen och säger att det franska rättsväsendet inte ska lägga sig i Ekvatorialguineas inre angelägeneheter.

 • 2019

  • Maj

  • Över 130 döms för kuppförsök

   Fler än 130 människor fälls för delaktighet i det som enligt regimen var ett kuppförsök utfört i december 2017 (se Januari 2018). Fängelsestraff på mellan 3 och 96 år delas ut av domstolen i Bata. Flera av de dömda är utländska medborgare, från Tchad, Centralafrikanska republiken, Kamerun och Frankrike, som döms i sin frånvaro. Tre ekvatorialguineanska regimkritiker i exil i Spanien döms till vardera 96 års fängelse för att ha planerat och organiserat kuppförsöket.

  • April

  • Rättegångar mot kuppmisstänkta ställs in

   Rättegångarna mot drygt 150 misstänkta kuppmakare avbryts i förtid efter att ha pågått i tio dagar. Försvarsadvokater säger att de inte fått någon information om varför rättsprocesserna ställs in. De åtalade anklagas för att ha deltagit i ett kuppförsök som enligt regeringen ska ha avslöjats i december 2017. En del är åtalade för landsförräderi och riskerar dödsstraff. Andra kan dömas till långa fängelsestraff om de fälls för terrorism eller illegalt vapeninnehav.

 • 2018

  • November

  • PDGE utesluter 42 medlemmar

   Regeringspartiet PDGE utesluter 42 medlemmar som anklagas för inblandning i ett misslyckat kuppförsök på julafton 2017 (se Januari 2018). Bland de uteslutna finns en före detta ambassadör, minst två tidigare domare och den före detta chefen för president Obiangs säkerhetsservice. Ett 30-tal legosoldater från Tchad, Sudan och Centralafrikanska republiken sitter i förvar i Kamerun för misstänkt delaktighet i kuppförsöket. Något avtal om utlämning av dem till Ekvatorialguinea finns ännu inte, vilket gör att rättegångarna rörande kuppförsöket dröjer.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0