Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations. 

Senaste händelser

 • 2020

  • December

  • Presidentval i april 2021

   Regeringen fastslår att Djibouti går till presidentval den 9 april 2021. En andra valomgång ska hållas den 23 april om inte någon av kandidaterna får minst 50 procent av rösterna. President Guelleh har inte meddelat om han ställer upp för en femte mandatperiod, men det faktum att han inte utsett någon efterträdare tyder på att han kommer att kandidera. De främsta politiska motståndarna är afariska ledare från området kring staden Tadjoura.

  • April

  • Tusentals etiopier utvisas

   FN-organet IOM meddelar att Djibouti har utvisat över 2 400 etiopiska migranter under april månad. En handfull av de utvisade har testats positivt för covid-19 vid återkomsten till hemlandet, där de sätts i karantän i Dire Dawa eller i regionen afar i norr. De etiopiska migranterna är vanligtvis på väg till Saudiarabien via Djibouti i jakt på arbete. Coronapandemin har gjort att migranterna fastnat i Djibouti när gränserna stängts.

  • Stödpaket från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Fem miljoner dollar går till Djibouti, som en vecka senare rapporterar sitt första dödsfall i covid-19, den sjukdom som de coronasmittade utvecklar.

 • 2018

  • Juli

  • Första delen av frihandelszonen klar

   Den första fasen i byggandet av Afrikas största frihandelszon är klar. När hela zonen är färdigbyggd, om tio år, ska tre stora hamnar knytas till järnvägssträckan mellan Djibouti och det kustlösa Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Djibouti hoppas att zonen ska göra landet till en knutpunkt för internationell handel. Området förväntas också skapa många nya arbetstillfällen för djiboutierna samt dra investerare till landet när utländska företag förlägger sin produktion där. Frihandelszonen beräknas kosta omkring 3,5 miljarder dollar och finansieras med lån från Kina. Internationella valutafonden (IMF) har varnat för att Djiboutis statsskuld ökar snabbt, från 50 procent av BNP 2014 till 85 procent av BNP 2017.

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Djibouti är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0