Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Guardian samt rapporter från International  Crisis Group.

Senaste händelser

 • 2022

  • Februari

  • Skifte på premiärministerposten

   Premiärminister Henri-Marie Dondra avgår. Det sker vid en känslig tidpunkt, där regeringens ekonomiska problem ser ut att tillta, men motsättningar med personer i kretsen närmast president Touadéra anses också ha spelat in. Hans efterträdare, den förre finansministern Félix Moloua, anses inte vara en lika skicklig politiker. Det är långt ifrån säkert att regeringen kommer att kunna uppfylla de villkor som Internationella valutafonden (IMF) har ställt för sina lån till landet. Det ryska inflytandet i landet fick Frankrike att 2021 frysa delar av sitt budgetstöd och även EU har dragit in hjälp. När den franskvänlige Dondra tillträdde sommaren 2021 sågs det som ett sätt att öka förtroendet mellan den centralafrikanska regeringen och viktiga biståndsgivare. Samtidigt har den ryska Wagnergruppen inte fått fullt betalt för sitt arbete i landet, inte minst på grund av att statens inkomster från gruvnäringen inte räcker till.

  • Januari

  • Klart för lokalval i höst

   Centralafrikanska republiken kommer den 11 september att hålla lokalval för första gången på tre decennier. 

 • 2021

  • December

  • Amerikanska sanktioner mot milisledare

   USA inför sanktioner mot ledaren för milisen UPC Ali Darassa vars styrkor anklagas för mord, tortyr, våldtäkter och kidnappningar. Det handlar bland annat om ett angrepp mot ett läger för internflyktingar i staden Alindao 2018 där minst 112 människor dödades, enligt USA, FN och människorättsrörelser.

  • EU avbryter utbildningen av militären

   EU avbryter tillfälligt sin utbildning av de centralafrikanska regeringsstyrkorna. Det sker på grund av den roll det ryska säkerhetsföretaget Wagner, med anknytning till Kreml, har över militären i landet. Tidigare under veckan hade EU infört sanktioner mot Wagnergruppen. FN har uppmanat den centralafrikanska regeringen att bryta alla band med Wagner på grund av anklagelser om grova övergrepp. Siffrorna om hur många ryska militära rådgivare som finns i Centralafrikanska republiken varierar mellan drygt 1 100 och 2 000, trots att FN bara godkänt 175.

  • November

  • Presidenten belönar misstänkt krigsförbrytare

   Boskapsminister Bouba Ali Hassan får ta emot en utmärkelse från Faustin-Archange Touadéra, trots att han är misstänkt för inblandning i en massaker på minst 112 civila bybor 2018. Så sent som den 19 november togs han i förvar av CPS den specialdomstol som utreder övergrepp som skett under inbördeskriget, som anklagar honom för bland annat krigsbrott och brott mot mänskligheten. Militärpoliser tog sig dock till fängelset några dagar senare och tog med sig honom hem. Hassan var tidigare rådgivare till president Touadéra.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0