Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Guardian samt rapporter från International  Crisis Group.

Senaste händelser

 • 2020

  • November

  • Tretton vill kandidera i presidentvalet

   13 kandidat har anmält sig för att ställa upp i presidentvalet den 27 december. Till de mer namnkunniga hör den sittande presidenten Faustin-Archange Touadéra, som anses vara den som har störst möjlighet att vinna valet, den förre presidenten François Bozizé, den före detta interimspresidenten Catherine Samba-Panza och de före detta premiärministrarna Anicet-Georges Dologuélé och Martin Ziguélé. Bozizé, som idag registrerar sin kandidatur, anses vara den som har störst chans att utmana Touadéra. Han återvände till hemlandet efter flera år i exil i Uganda, men det är oklart exakt vilket datum han kom tillbaka. Det är viktigt eftersom en presidentkandidat måste kunna visa att hen har varit bosatt i landet i minst ett år för att få ställa upp i valet. han tog makten i en kupp 2003, men störtades tio år senare i en ny kupp. Bozizé är föremål för FN-sanktioner på grund av hans roll i den kris som drabbade landet 2013 och 2014.

  • September

  • Touadéra ställer upp för omval

   President Faustin-Archange Touadéra meddelar att han tänker ställa upp för omval i presidentvalet i december. Samtidigt kommer rapporter om att valet kanske inte kommer att kunna hållas i tid, då bland annat registreringen av väljare har drabbats av förseningar.

  • Biskopar tar avstånd från krigsherrar

   Centralafrikanska republikens biskopar tar avstånd från landets alla väpnade grupper. Det sker i ett öppet brev inför presidentvalet i december. Enligt biskoparna så har krigsherrarna kunnat dra nytt av det fredsavtal som slöts 2019 mellan regeringen och 14 rebellgrupper (se Februari 2019) och som inte lett till lugn i landet. De kritiserar även regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att nå fred, men sätter visst hopp till att regeringsarmén, som byggts upp på nytt med hjälp av EU och Ryssland, ska kunna göra landet säkrare.

  • Augusti

  • Samba-Panza kandiderar i presidentvalet

   Den förra interimspresidenten Catherine Samba-Panza aviserar att hon tänker ställa upp i presidentvalet den 27 december. Hon ledde landet mellan 2014 och 2016 efter den svåra krisen 2012–2013. Hon säger sig ha fattat beslutet efter att många människor uppmanat henne att kandidera.

  • Juli

  • Vapenembargot förlängs i ett år

   FN:s säkerhetsråd förlänger sanktionerna och vapenembargot mot Centralafrikanska republiken i ytterligare tolv månader. En av dem som omfattas av sanktionerna är den förre presidenten François Bozizé som bara några dagar tidigare aviserat att han tänker ställa upp i presidentvalet i slutet av året.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0