Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Allafrica, Irin, BBC,  AFP, Reuters och Deutsche Welle samt tidningar/tidskrifter som Africa Confidential och Guardian samt rapporter från International  Crisis Group.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • UPC avser att hoppa av rebellallians

   Ledaren för en av av de mest inflytelserika rebellegrupperna UPC säger att man avser att lämna rebellalliansen CPC. UPC-ledaren Ali Darassa säger att befolkningen lidit svårt under den kris som inleddes kring valet i december 2020 och att hans organisation nu vill återgå till det fredsavtal som slöts mellan regeringen och 14 rebellrörelser 2019 (se Februari 2019). Detta sker efter att 3R en annan av grupperna inom CPC säger att dess ledare avlidit av de skador han åsamkat sig i strider i Bossembele i november 2020.

  • Mars

  • Ryska legosoldater anklagas för grova övergrepp

   FN-experter anklagar ryska legosoldater i Centralafrikanska republiken för grova människorättsbrott. Det handlar bland annat om godtyckliga avrättningar, tortyr, försvinnanden och angrepp mot civila centralafrikaner och mot hjälparbetare. De som pekas ut arbetar för säkerhetsföretagen Lobaye Invest SARLU och Wagner. Experterna uttrycker också oro för att de ryska legosoldaternas kontakter med FN-styrkan i landet och att inget görs för att försöka straffa förövarna.

  • Oppositionspolitiker nekas att lämna landet

   Oppositionspolitikern Anicet-Georges Dologuélé, som kom tvåa i presidentvalet i slutet av 2020 (se December 2020), nekas att lämna landet. Han stoppas när han är på väg att stiga ombord på ett flygplan för att resa till Frankrike för att få vård. Enligt polisen måste han ha tillstånd från inrikesdepartementet för att resa ut ur Centralafrikanska republiken. En talesperson för regeringen handlar utreseförbudet om en utredning av ett planerat kuppförsök. Dologuélé säger att han inte känner till något om att han skulle vara föremål för en sådan utredning.

  • Ex-president Bozizé ny ledare för rebellallians

   Den förre presidenten François Bozizé har nu tagit över ledningen av rebellalliansen Patriotiska koalitionen för förändring (CPC). Det säger en talesperson för CPC till franska medier, som säger att det skett efter en förfrågan från de sex rebellgrupper som ingår i CPC. Bozizé har tidigare förnekat att han låg bakom det uppror som inleddes i december förra året (se December 2020).

  • Ny omgång i parlamentsvalet

   Den andra omgången i parlamentsvalet genomförs nu i 49 valdistrikt. Dessutom hålls en första valomgång i 69 valdistrikt, där det inte gick att rösta i december på grund av bristen på säkerhet (se December 2020). Till skillnad från i december kan nästan alla vallokaler öppnas den här gången, men under ett starkt säkerhetspådrag. Enligt valkommissionen NEC är det bara tre eller fyra distrikt som inte kunnat öppnas alls.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0