Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • HRW anklagar regeringsstyrkor för utomrättsliga avrättningar

   Kvarlevorna efter minst 180 människor har hittats i massgravar i närheten av staden Djibo den norra delen av landet, som på senare år drabbats hårt av ökat våld från jihadistgrupper. Enligt en rapport från Human Rights Watch (HRW) finns det bevis som tyder på att de har avrättats av burkinska regeringssoldater. Männen, varav de flesta tillhör folkgrupperna fulani och peul, tros ha begravts här. Enligt det brittiska medieföretaget BBC har lik dumpats här under sju månader, medan andra källor säger att de flesta begravts här under april och maj. Många av de döda hade händerna bakbundna, var försedda med ögonbindel och hade dödats genom skott i huvudet. Regeringen lovar att tillsätta en utredning och säger att avrättningarna kan ha begåtts av militanta krafter i stulna uniformer. En dag senare gör USA en markering till Sahelländerna att man kan överväga att dra tillbaka sitt stöd till dem om deras säkerhetsstyrkor gör sig skyldiga till grova övergrepp. USA uppmanade de fem ländernas statschefer att utreda anklagelserna och se till att dem som begått övergrepp ska straffas för det.

  • Minst åtta dödas i bakhåll

   Minst åtta människor, varav fem soldater och borgmästaren i den nordliga staden Pensa, dödas i ett bakhåll mot den kolonn de färdas, enligt en källa från en närbelägen stad som citeras av nyhetsbyrån AFP. Ytterligare tre människor saknas efter dådet.

  • Juni

  • Tusentals offer för jihadistvåld

   Enligt den burkinska människorättsorganisationen ODDH har minst 1 650 civila invånare dödats i den våldsvåg med jihadistiska förtecken som blossade upp 2015. Omkring en miljon människor har under samma tid tvingats på flykt. Enligt de resevarningar som västländer utfärdat för Burkina Faso ses inte någon del av landet som säker, även om det är de norra och östra delarna som varit mest våldsutsatta.

  • "Två jihadistbaser har förstörts"

   Burkinska säkerhetsstyrkor säger att man har förstört två jihadistbaser i den norra och östra delen av landet. De säger sig också ha tagit utrustning i beslag.

  • Maj

  • Över 50 döda i misstänkta jihadistdåd

   Minst 13 människor dödas i ett bakhåll mot en hjälpkolonn invid den nordliga staden Barsalogho. Kolonnen var på väg tillbaka från staden Foube efter att ha genomfört en matleverans dit. Minst sex av dödsoffren var civila och sex var militärpoliser. Ytterligare omkring 40 människor vårdas på sjukhus för sina skador. Dagen innan dödades omkring 25 människor i en attack mot en boskapsmarknad i den östra delen av landet, och 15 människor dödades ett annat attentat i Lorumprovinsen i norra Burkina Faso, då en grupp butiksägare eskorterades av självförsvarsstyrkor. Militanta jihadister misstänks ligga bakom samtliga dåd. Sedan 2015 beräknas jihadistvåldet ha krävt över 900 liv, och 860 000 människor har tvingats på flykt.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0