Kalendarium

 

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Brottsutredning av dödsfall inleds

   En åklagare inleder en utredning av hur tolv personer misstänkts för terrorrelaterade brott hittas döda i en poliscell i staden Fada N’Gourma, bara några timmar efter att de har gripits. Inget sägs om dödsorsaken, men enligt uppgifter från säkerhetsstyrkor till nyhetsbyrån AFP kan de ha kvävts till döds. Enligt åklagaren ingick männen i en större grupp på 25 personer som greps under natten mellan 11 och 12 maj. DE flesta av de döda tillhörde folkgruppen fulani.

  • Moskéerna öppnas

   Burkina Faso lättar nu på de restriktioner som införts för att bekämpa spridningen av covid-19. Landet moskéer öppnar igen efter att ha hållits stängda sedan i mars. Alla som går dit anmodas dock att bära ansiktsmask och att hålla avstånden till andra. Beslutet att öppna moskéerna igen väcker dock en del protester, ett 100-tal protesterade dagen innan utanför Burkinas islamiska federation, FAIB:s lokaler. FAIB fungerar som en mellanhand i kontakterna mellan regeringen och landets muslimer.

  • April

  • Coronakrisen slår hårt mot Burkina Fasos ekonomi

   Den pågående coronakrisen slår hårt mot Burkina Fasos ekonomi, som redan drabbats hårt av de senaste åren tilltagande våld från jihadistgrupper. Enligt tidigare prognoser skulle BNP öka med över 6 procent 2020, nu ser den ekonomiska tillväxten ut att landa på 2 procent. För att förhindra smittspridning har landets gränser stängts och alla större städer har försatts i karantän. Fram till nu har 576 fall av virussjukdomen covid-19 rapporterats i landet och minst 36 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Ouagadougous största marknad öppnas på nytt

   Den största marknaden i Ouagadougou öppnas på nytt efter att tvingats hålla stängt i nästan en månad som ett led i försöken att minska smittspridningen av det nya coronaviruset. På de två våningarna ryms hela 3 000 marknadsstånd, där det säljs allt från kläder, husgeråd, datortillbehör, kött, kryddor och konst. Marknaden beräknas sysselsätta mellan 25 000 och 30 000 personer. Innan den fick öppna igen städades lokalerna noga och besprutades med desinfektionsmedel.  Alla som går in i byggnaden måste tvätta sina händer och deras temperaturer kontrolleras för att de inte ska ha feber. Samma regler gäller andra marknader runt om i landet.

  • HRW misstänker militären för summariska avrättningar

   Human Rights Watch kräver att burkinska myndigheter bör utreda vad man misstänker vara summariska avrättningar av 31 män i staden Djibo, ett 20-tal mil norr om Ouagadougou. De 31 männen hittades ihjälskjutna bara timmar efter att de hade tagits till fånga den 9 april i samband med en insats mot misstänkta jihadister. Ingen av männen ska ha burit vapen. Samtliga offer tillhör folkgruppen fulani.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0