Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.

Senaste händelser

 • 2021

  • December

  • Oppositionspolitiker döms till långa fängelsestraff

   Oppositionspolitikern Joel Aivo döms till 10 års fängelse i ett förräderiåtal. Liksom flera andra oppositionspolitiker hindrades Aivo från att ställa upp i presidentvalet i april och greps i samband med det. Aivo anses vara skyldig till stämpling mot staten och penningtvätt. Domen utfärdas av en specialdomstol – Domstolen för ekonomiska brott och terrorism – som upprättades 2016. Kritiker menar att den används av president Patrice Talon för att tysta oppositionen. Några dagar senare, de 11 december, döms en annan oppositionspolitiker – Reckya Magoudou – till tjugo år fängelse för terrorism av samma domstol.  

  • Oktober

  • Liberalare abortregler införs

   Efter en het debatt i parlamentet godkänns en ny lag som legaliserar abort. Därmed kan en kvinna få tillstånd att göra abort under de tre första månaderna om graviditeten bedöms försätta modern i någon form av nöd, fysiskt eller psykiskt. Abort var tidigare tillåtet endast om graviditeten hotade moderns liv, var resultatet av våldtäkt eller incest eller om barnet hade en allvarlig sjukdom eller skada. Genom lagändringen sällar sig Benin till de relativt få länder i Afrika med liberala abortregler. Totalförbud råder i vissa länder, till exempel Kongo-Kinshasa, Djibouti, Egypten, Guinea-Bissau och Senegal.

  • April

  • President Talon omvald

   President Patrice Talon vinner en enkel seger över de två övriga kandidater som tillåtits ställa upp i presidentvalet – Alassane Soumano från det största oppositionspartiet FCBE och den oberoende kandidaten Corentin Kohoue. Talon får 86,3 procent av rösterna medan Soumano vinner 11,3 procent och Kohoue 2,25 procent. Valdeltagandet är betydligt lägre jämfört med valet 2016 då Talon valdes första gången. Då deltog 65 procent av väljarna: denna gång går bara drygt 50 procent av medborgarna till valurnorna. Valet föregås av protester och oroligheter, och säkerhetsstyrkor skjuter ihjäl två personer. Några dagar efter valet grips Joel Aivo, en av de kandidater som hindrades från att ställa upp.  Även andra oppositionspolitiker grips i samband med valet. 

  • Februari

  • Ledande oppositionspolitiker åtalade

   Partiledaren för oppositionspartiet Demokraterna grips och anklagas för att försöka sabotera det kommande presidentvalet i april. Två av hennes partikollegor har tidigare gripits och åtalats för samma brott. Oppositionen anser att beskyllningarna är politiskt motiverade och ett bevis på president Patrice Talons försök att trakassera sina motståndare. Reckya Madougou var en av de 17 presidentkandidater som registrerade sig för valet men som valkommissionen inte tillät att ställa upp.

  • Tre får ställa upp i presidentvalet

   Av de 20 kandidater som registrerat sig hos valkommissionen inför presidentvalet i april, godkänns tre. En av kandidaterna är den sittande presidenten Patrice Talon, de andra är Alassane Soumano från partiet FCBE och Corentin Kohoue, som nyligen uteslutits ur partiet Les Démocrates eftersom partiet inte stod bakom hans presidentkandidatur. Den nya oppositionsalliansen fick inte sin kandidat Joel Aivo godkänd (se 18 januari 2021). Oppositionen säger att valets trovärdighet står på spel och kritiserar valkommissionens beslut eftersom endast politiskt svaga motståndare som inte på allvar kan utmana presidenten godkänts.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0