Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • Mars

  • Människor flyr undan torka

   FN:s livsmedelsprogram WFP beskriver i ett uttalande hur långvarig torka, den värsta på 40 år, tvingar människor på flykt från sydvästra Angola. WFP skriver att bristen på regn har lett till magra skördar och att hunger och försörjningsproblem nu breder ut sig i regionen. Den redan dåliga tillgången på dricksvatten väntas förvärras ytterligare under de kommande månaderna och många av regionens invånare uppges redan ha sökt sig till andra delar av landet eller över gränsen till Namibia.

  • Vaccinering mot covid-19 inleds

   Drygt 600 000 vaccinationsdoser anländer till Angola och inom några timmar genomförs landets första vaccinationer mot covid-19. Leveransen är en del av Världshälsoorganisationens (WHO) program Covax och de första att vaccineras är landets vårdpersonal. Enligt hälsominister Sílvia Lutucuta hoppas myndigheterna kunna vaccinera 20 procent av befolkningen före juli. Angola har hittills rapporterat drygt 20 000 fall, varav 510 dödsfall, till följd av covid-19.

  • Februari

  • Naturreservat får exploateras för oljeutvinning

   Parlamentet ger klartecken för en hårt kritiserad lag som tillåter utvinning av olja och naturgas i naturreservat och andra skyddade naturområden. Enligt olje- och mineralministern Diamantino Azevedo väntas lagen leda till att omkring fem procent av landets naturreservat tas i bruk för olje- och naturgasutvinning. Både lokala och internationella miljöorganisationer hävdar att beslutet kan leda till att känsliga ekosystem förstörs. Det väcker också oro i Botswana och Namibia, vilka har betydande inkomster från vildmarksturism i några av de naturområden som delas med Angola.

  • Skolor öppnar efter lättnad i coronarestriktioner

   Efter att ha hållit stängt i elva månader på grund av virussjukdomen covid-19, öppnar landets grundskolor på nytt. Nya regler vad gäller social distansering, obligatoriska munskydd och handhygien har införts i skolorna. Många föräldrar är fortfarande tveksamma till att skicka sina barn till skolan där de eventuellt kan exponeras för virussmitta. Hittills har landet registrerat drygt 20 000 smittade och 492 avlidna på grund av covid-19.

  • Polisbrutalitet skördar nya offer

   Minst tio demonstranter dödas när polisen ingriper mot en regeringskritisk marsch i gruvstaden Cafunfo nära gränsen mot Kongo-Kinshasa. Demonstrationen, som arrangerats av en separatistisk organisation vilken företräder folkgruppen lunda-chokwe, uppges ha saknat tillstånd men i övrigt är uppgifterna från den avlägsna regionen knapphändiga. Enligt Human Rights Watch rör det sig om grovt polisiärt övervåld och organisationen publicerar ett filmklipp som sägs komma från en anonym poliskälla. Filmen visar poliser som angriper redan skadade personer som ligger på marken. Händelsen är den senaste i en lång rad av fall där Angolas poliskår kritiserats för övervåld (se bland 25 augusti 2020) och den leder under det följande dygnet till protestmarscher i bland annat Luanda. Polisen använder återigen hårda metoder för att skingra folkmassorna men inga nya dödsfall rapporteras.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0