Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Poliser anklagas för mord på facklig ledare

   Lazarino Dos Santos, nationell sekreterare för lärarfacket Sinptenu, skjuts ihjäl utanför sin bostad. Enligt Sinptenus ordförande har attentatet utförts av två polismän på motorcykel. Det är den senaste i raden av anklagelser om dödligt våld och misshandel som riktats mot den angolanska polisen och militären under kommenderingen för att upprätthålla undantagstillståndet under coronapandemin (se även 15 maj 2020). Enligt inrikesdepartementet har en utredning av Dos Santos död inletts.

  • Två dödsskjutningar för brott mot coronarestriktioner

   Soldater skjuter ihjäl en 17-årig yngling under ett ingripande mot medborgare som inte följer regeln om obligatorisk ansiktsmask under coronapandemin. Det är andra gången på en vecka som en person dödas i samband med militärens insats för att upprätthålla det undantagstillstånd som president Lourenço utlyste i mars. Den 9 maj sköts en 21-årig man till döds under ett liknande ingripande och flera rapporter av misshandel har också förekommit. Människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot myndigheterna för det inträffade. Inrikesdepartementet har kallat båda dödsskjutningarna för misstag men påpekat att de skedde efter att de inblandade soldaterna blivit angripna.

  • April

  • Dålig respekt för coronarestriktioner i Luanda

   Polisens särskilda insatsstyrka får i uppgift att övervaka Luandas gator under den pågående nedstängningen av landet till följd av coronavirusets spridning. President João Lourenço beordrade i slutet av mars att alla invånare ska hålla sig hemma för att minska smittspridningen men efterlevnaden har varit dålig trots upprepade förmaningar från regeringen. Flera hundra människor har hittills gripits för brott mot utegångsförbudet.

  • Februari

  • Portugal fryser Isabel dos Santos tillgångar

   Portugal går de angolanska myndigheterna till mötes och fryser tillgångarna för Isabel dos Santos, dotter till ex-presidenten José Eduardo dos Santos, som står åtalad i hemlandet för bland annat förskingring. Isabel dos Santos extravaganta leverne har givit henne smeknamnet ”Prinsessan” och enligt affärsmagasinet Forbes är hon god för över 2 miljarder amerikanska dollar. Hon har stora ekonomiska tillgångar i Portugal och äger flera företag. Själv bor hon huvudsakligen i London sedan den nuvarande presidenten João Lourenço avsatte henne från posten som chef för det statliga oljebolaget Sonangol.

  • Januari

  • Ex-presidentens dotter åtalas

   Isabel dos Santos, dotter till förre presidenten José Eduardo dos Santos, åtalas. Hon misstänks för bland annat förskingring, penningtvätt och förfalskning under sin tid som chef för det statliga oljebolaget Sonangol. Isabel dos Santos antas ha utnyttjat sin fars inflytande för att skapa den stora förmögenhet som gjort henne till Afrikas rikaste kvinna. Hennes bror, José Filomeno dos Santos, har tidigare åtalats för liknande brott men deras far, den förre presidenten, är för närvarande inte misstänkt för några oegentligheter. Isabel dos Santos lever i exil i Europa, huvudsakligen London, och bemöter åtalet med att bedyra sin oskyld och meddela att hon är beredd att ta strid för att motbevisa anklagelserna. Utredningen av Isabel dos Santos är en symbol för den sittande presidenten João Lourenços löfte om politiska reformer och krafttag mot korruption och utgången väntas ha stor betydelse för hans popularitet. Nästa år ska han först försöka behålla ledarskapet i regeringspartiet MPLA och 2022 väntar nästa presidentval.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0