Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

 • 2022

  • April

  • Italien ersätter rysk gas med algerisk

   Italien och Algeriet sluter ett stort avtal om gasleveranser. Uppgörelsen har anknytning till kriget i Ukraina, som synliggjort EU-länders stora beroende av gasimport från Ryssland. Italien importerar 95 procent av sitt gasbehov, och hittills har mer än 40 procent kommit från Ryssland medan Algeriet varit den näst största leverantören. Algeriet täcker ungefär 11 procent av Europas naturgasförbrukning, och fler länder än Italien rapporteras vara på väg att utöka sin import därifrån. Med början hösten 2022 ska algerisk naturgas nå Italien via Tunisien och undervattensledningen Transmed genom Medelhavet. Formellt har det nya avtalet slutits mellan energijättarna Sonatrach och ENI.

 • 2021

  • November

  • FLN förlorar majoritet i många kommuner

   Maktpartiet FLN vinner lokala och regionala val, räknat i totala antalet mandat. Men i själva verket tappar FLN sin majoritet i 479 av de 603 kommuner där partiet tidigare styrt på egen hand. I 552 av landets 1 451 kommuner måste FLN nu samarbeta med allierade, i synnerhet stödpartiet RND. Valet har följts med visst intresse eftersom det kan ge en bild av hur starkt stödet är för president Tebboune efter företrädaren Bouteflikas långvariga maktinnehav. Valdeltagandet nådde högre än i det senaste riksvalet: nästan 37 procent i kommunvalen och lite lägre på provinsnivån. Socialistfronten FFS vann i 47 kommuner, särskilt i Kabylien.

  • Skärpt läge kring Västsahara

   Tre algeriska medborgare dör i Västsahara när deras lastbilskolonn angrips. Händelsen inträffar i en del av Västsahara som hålls av den sahariska befrielserörelsen Polisario; merparten av Västsahara är ockuperad av Marocko, men Polisario har stöd av Algeriet som också hyser en stor mängd sahariska flyktingar. Algeriet anklagar Marocko för anfallet mot fordonen och förbindelserna mellan de två grannländerna, som redan är dåliga, försämras ännu mer. En FN-ledd fredsprocess står helt stilla sedan 2019. Den svenskitalienske diplomatveteranen Staffan de Mistura har fått FN:s uppdrag att väcka liv i samtalen igen.

  • Oktober

  • Algeriet stoppar gas till Marocko

   Ett kontrakt som säger att Algeriet levererar naturgas till Marocko löper ut och Algeriet väljer att inte förlänga avtalet, med hänvisning till fientligt agerande från marockansk sida. Gasledningen används sedan 1996, huvudsakligen för algerisk export till Spanien, och Marocko brukar utöver transitavgifter också få vissa gasleveranser. För Marockos del bidrar gasen i vanliga fall till 10 procent av elproduktionen. Algeriets export till Spanien kommer tills vidare att gå via undervattensledningen Medgaz, som dock har mindre kapacitet. I Spanien väcker händelseförloppet oro för energibrist.

  • Domstol förbjuder ungdomsrörelse

   Organisationen Rassemblement actions jeunesse (RAJ), som varit aktiv i de senaste årens omfattande folkliga protester, förbjuds av en domstol. RAJ har funnits i 28 år och beskriver förbudet som ett hot mot föreningsfrihet och yttrandefrihet. Domen kommer att överklagas. Domstolen åberopar en lag som säger att man måste söka förhandstillstånd för att få bilda en organisation. Lagen infördes 2012 som ett sätt för regimen under Abdelaziz Bouteflika att hindra protesterna från den arabiska våren 2011 att sprida sig i Algeriet. Enskilda medlemmar av RAJ har på senare år fått problem med myndigheter som hävdat att de ”undergräver statens territoriella integritet”.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0