Teknisk uppdatering

Under förmiddagen tisdag 27 september kommer hemsidan inte vara åtkomlig på grund av en teknisk uppdatering.
Tack för ert tålamod!

Konflikten mellan Etiopien–Eritrea och kriget i Tigray
Konflikten mellan Etiopien och Eritrea har tagit många vändningar. Efter årtionden av interna krigshandlingar slåss länderna nu på samma sida mot separatister i Tigray i Etiopien. Bilden visar etiopiska regeringssoldater i Tigray 2021. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Konflikten mellan Etiopien–Eritrea och kriget i Tigray

Mellan 1998 och 2000 utkämpade Etiopien och Eritrea ett krig som utlöstes av en gränstvist. Upp emot 100 000 människor dödades i striderna innan ett fredsavtal ingicks 2002. Läget förblev dock oroligt längs gränsen och först 2018 inleddes en verklig avspänning. Idag utkämpar Etiopien och Eritrea ett annat krig, på samma sida av stridslinjen, för att kväsa ett uppror i den etiopiska delstaten Tigray.

SNABBA FAKTA

Gränskriget Etiopien-Eritrea
Bakgrund: när Eritrea frigör sig från Etiopien och blir självständigt 1993 lyckas parterna inte lösa en rad viktiga frågor om gränsdragning, handel och valuta och när Eritrea 1998 intar den lilla orten Badme vid gränsen utbryter strider. 

Nuläget: ett fredsavtal slöts 2018 men fredsprocessen har slagit av på takten och arbetet med gränsdragningen har gått i stå. Situationen kring gränsen är alltjämt känslig.

Kriget i norra Etiopien
Bakgrund: en konflikt mellan TPLF som styr delstaten Tigray och dess gamla allierade i centralregeringen i Addis Abeba leder till att Tigray inte längre erkänner centralregeringens auktoritet. Sedan TPLF attackerat två militärbaser i Tigray inleder etiopiska trupper i november 2020 en offensiv för att ta kontroll över delstaten. Eritrea som sedan gammalt ser TPLF som en fiende ingriper på Etiopiens sida. 

Nuläget: en milis trogen TPLF har intagit provinshuvudstaden Mekele och andra viktiga städer och drivit centralregeringens styrkor till reträtt. En vapenvila ingicks i mars 2022 men bröts fem månader senare. Striderna har förvärrat den redan kritiska situationen gällande matförsörjning och runt 400 000 människor i Tigray hotas av svält.

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

113367

Utblick

En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0