Konflikten mellan Etiopien–Eritrea och kriget i Tigray
Konflikten mellan Etiopien och Eritrea har tagit många vändningar. Efter årtionden av interna krigshandlingar slogs länderna mellan 2020 och 2022 på samma sida mot separatister i Tigray i Etiopien. Bilden visar etiopiska regeringssoldater i Tigray 2021. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Konflikten mellan Etiopien–Eritrea och kriget i Tigray

Mellan 1998 och 2000 utkämpade Etiopien och Eritrea ett krig som utlöstes av en gränstvist. Upp emot 100 000 människor dödades i striderna innan ett fredsavtal ingicks 2002. Läget förblev dock oroligt längs gränsen och först 2018 inleddes en verklig avspänning. Mellan 2020 och 2022 utkämpade Etiopien och Eritrea ett annat krig, på samma sida av stridslinjen, för att kväsa ett uppror i den etiopiska delstaten Tigray.

SNABBA FAKTA

Gränskriget Etiopien-Eritrea
Bakgrund: när Eritrea frigör sig från Etiopien och blir självständigt 1993 lyckas parterna inte lösa en rad viktiga frågor om gränsdragning, handel och valuta och när Eritrea 1998 intar den lilla orten Badme vid gränsen utbryter strider. 

Nuläget: ett fredsavtal slöts 2018 men fredsprocessen har slagit av på takten och arbetet med gränsdragningen har gått i stå. Situationen kring gränsen är alltjämt känslig.

Kriget i norra Etiopien
Bakgrund: en konflikt mellan den tigreanska rörelsen TPLF och dess gamla allierade i centralregeringen i Addis Abeba leder till att Tigray inte längre erkänner centralregeringens auktoritet. Sedan TPLF attackerat två militärbaser i Tigray inleder etiopiska trupper i november 2020 en offensiv för att ta kontroll över delstaten. Eritrea som sedan gammalt ser TPLF som en fiende ingriper på Etiopiens sida. 

Nuläget: en milis trogen TPLF intar provinshuvudstaden Mekele och andra viktiga städer men drivs under 2022 till reträtt av centralregeringens styrkor som stöds av Eritrea och milis från delstaten Amhara. Sedan TPLF lidit svåra förluster på slagfältet undertecknar de två parterna i november 2022 ett fredsavtal. Striderna upphör men den humanitära situationen är fortsatt kritisk för hundratusentals människor i Tigray.

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

113367

Utblick

En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0