Unesco

https://www.ui.se/landguiden/internationella-organisationer/unesco/

Unesco arbetar för att skapa förutsättningar för fred och säkerhet genom internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur, kommunikation och information. FN-organet gör bland annat insatser för läs- och skrivkunnighet, forskning och press- och informationsfrihet, samt för att skydda världens kultur- och naturarv.

Unesco – Inledning

Det övergripande målet för FN:s fackorgan Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) är att skapa förutsättningar för fred genom internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur, kommunikation och information.

Unesco – Framväxten

Unesco grundades 1945 och året därpå trädde dess konstitution i kraft. Inom FN såg man behovet av en organisation som genom intellektuellt samarbete mellan länder kunde stödja fredsbyggandet och överbrygga de motsättningar som orsakat andra världskriget. Unesco skulle bli ett forum där framstående intellektuella kunde föreslå lösningar på världens problem, akuta såväl som mer långsiktiga.

Unesco – Uppbyggnaden

Unesco, med säte i Paris, har tre huvudorgan: generalkonferensen, styrelsen och sekretariatet. Generalkonferensen, som är det högsta beslutande organet, hålls vartannat år med representanter för alla medlemsländer.

Unesco – Verksamheten

Unescos mål är att skapa förutsättningar för fred genom internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur, information och kommunikation. För att uppnå sina mål utformar Unesco konventioner, rekommendationer och deklarationer. Konventionerna blir bindande när de ratificeras av en stat, rekommendationerna ger riktlinjer för hur stater bör uppträda och rekommendationerna är uttryck för åsikter.